Įvertino R. Karbauskio ir V. Pranckiečio konfliktą: „Turim du durnius valdžioj ir niekas niekam kelio neduos“

Taškas Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio istorijoje dar nepadėtas. Seimo etikos sargai nutarė tirti valdančiųjų skundus ir aiškinsis, ar antradienio balsavimas surengtas teisėtai. Ar fiasko dėl Seimo pirmininko rodo R.Karbauskio politinės eros pabaigą?

 Ramūnas Karbauskis ir Viktoras Pranckietis.<br> lrytas.lt koliažas
 Ramūnas Karbauskis ir Viktoras Pranckietis.<br> lrytas.lt koliažas
R. Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
R. Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dar gerokai iki balsavimo dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku iš salės išėjo beveik visi valdantieji, tarp jų ir R.Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dar gerokai iki balsavimo dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku iš salės išėjo beveik visi valdantieji, tarp jų ir R.Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
R.Karbauskis
R.Karbauskis
R. Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
R. Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Oct 16, 2019, 8:32 PM, atnaujinta Oct 16, 2019, 10:22 PM

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistas Andrius Kavaliauskas kalbėjosi su dienraščio „Lietuvos rytas“ politikos apžvalgininku Tadu Ignatavičiumi bei Liberalų sąjūdžio frakcijos nariu Eugenijumi Gentvilu.

– Pone Ignatavičiau, šiandien dalyvavote Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje. Daug ten aistrų buvo?

T.Ignatavičius: Ne, kaip nekeista, šįkart ten aistrų absoliučiai nebuvo, tylu ramu. Tikėtasi, kad bus daug aistrų, ilgiau užtruks, šiek tiek primins antradienio atmosferą Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdis, bet netikėtai viso to nebuvo.

Nors buvo susirinkę visi iki vieno tos komisijos nariai, buvo 11 komisijos narių ir valdantieji turėjo absoliučią daugumą.

– Kas bus tiriama ir ar yra pagrindo vakarykštį balsavimą pripažinti negaliojančiu?

T.Ignatavičius: Ten daugybė dalykų tiriama. Skundžiamas vakarykštis Seimo valdybos posėdis, ar jis buvo teisėtas, nes į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją kreipėsi Seimo vicepirmininkas ponas Nekrošius, kuris teigia negalėjęs dalyvauti valdybos posėdyje, kuriame buvo nuspręsta sušaukti nenumatytą posėdį, nes tuo metu pirmininkavo plenariniam posėdžiui.

Kaip žinom, rezultatą lėmė ir V.Pranckiečio, ir opozicijos balsai. Kitas dalykas dėl pertraukų, dėl pirmininkavimo, ar posėdžiui pirmininkavusi Irena Degutienė nebuvo šališka. Visus tuos skundus Etikos ir procedūrų komisija priėmė nagrinėti ir sprendimą žada per kelias savaites – dvi, tris užtruks šitas dalykas.

Jeigu galima apibendrinti, iš to, kaip vyko komisijos posėdis, panašu, valstiečių lyderiui R.Karbauskiui Seimo pirmininko V.Pranckiečio nuvertimo iš posto kaina tapo per didelė.

– Pone Gentvilai, grįžtant prie vakar dienos įvykių, esate vienas iš nedaugelio parlamentarų, kurie dalyvavo ir balsavo per slaptą balsavimą. Kaip jūs jaučiatės dėl to, kas įvyko Seime vakar?

E.Gentvilas: Kaip man atrodė visas vakarykštis posėdis – gal tai ir svarbu. Bet kaip žmonėms atrodė Lietuvoje. O dar plačiau pažiūrėjus, kaip žmonėms Lietuvoje atrodė 4,5 mėn. vykstančios peripetijos, debatai, farsas, kuris baigėsi vakar.

– Vakar tikrai buvo farsas.

E.Gentvilas: Kaip ir 4,5 mėnesio vyko farsas, kai valdančiųjų pirmininkas R.Karbauskis, nežinant V.Pranckiečiui, pasirašo susitarimą, kad V.Pranckiečio postas atitenka kitai partijai. Mano įsivaizdavimu, šitą farsą, kuris tęsiasi labai seniai, reikėjo pabaigti. Kadangi Seimo valdyba nutarė vakar surengti šitą balsavimą, o ne laukti ketvirtadienio, kodėl mes turėtume reikalauti atidėti iki ketvirtadienio.

Beje, nežinau smulkmenų, kaip R.Karbauskiui naudingiau, kas komandiruotėje, kas ne komandiruotėje, aš įsitikinęs, kad R.Karbauskis neturi daugumos 71 balso tuo klausimu, todėl mes nutarėme balsuoti vakar.

– Kai kas sako, kad opozicija užsiima destrukcija.

E.Gentvilas: Be abejo, aš galiu pacituoti garsią politikę Gretą Kildišienę. Ji 2016 m. gruodžio mėn., maždaug mėnuo nuo kadencijos pradžios, pasakė: mums trukdo dirbi žiniasklaida ir opozicija. Gerai, laikykimės, kad opozicija užsiima destrukcija. Tik dar kartą grįžtu prie ištakų.

Pats valdančiųjų pirmininkas parduoda V.Pranckietį savo statytinį ir pažada šitą postą Gediminui Kirkilui.

– O jūs padarot viską, kad šitą patinė situacija truktų kuo ilgiau.

E.Gentvilas: Ne, mes kaip tik – jūs nematėte, tie posėdžiai netransliuojami – Seimo seniūnų sueiga: aš tris kartus reikalavau kaip galima greičiau pateikti parašus ir padėti tašką. Tai vakar pagaliau pateikti parašai dėl nepasitikėjimo V.Pranckiečiu, Seimo valdyba čia jau jų reikalas, aš ne prie ko, ir opozicija nelabai prie ko, nusprendžia pateikti balsavimui vakar. Tai ir balsuojame, tikimės, kad baigsis.

Dabar aš matau, kad nesibaigs. Galų gale, pripažinkime, ar vienoks, ar kitoks Etikos procedūrų komisijos sprendimas – R.Karbauskis neatleis ir pavasario sesijoje vėl bandys nuversti V.Pranckietį, jeigu jis iki to laiko išliks.

– Ką ir sakau, jūs padarėte viską, kad ta patinė situacija nesibaigtų šią savaitę, nes, pasak R.Karbauskio, ji ketvirtadienį tikrai būtų pasibaigusi.

E.Gentvilas: Jeigu ketvirtadienį būtų vykęs balsavimas ir jūs štai dabar patikite R.Karbauskio žodžiais, kad ketvirtadienį jam būtų pakakę 71 balso.

– Bet ketvirtadienį būtų vykęs balsavimas ir būtų balsavę ne 11 Seimo narių.

E.Gentvilas: Ir tada būtų vis tiek kartojamas balsavimas kitų metų kovo mėnesį. R.Karbauskis užsispyrė, jis varys viską iki galo, nors tada, kai pasikvietė Viktoriją Čmilytę-Nielsen ir mane pas save pasakė: deja, aš neturiu balsų, prašau padėti nuversti V.Pranckietį ir už tai siūlome V.Čmilytei-Nielsen Seimo pirmininkės kėdę.

Štai kokia tikroji tiesa arba pokalbių faktai, kalbant pas R.Karbauskį. Jis neturi balsų ir pats yra įsivėlęs į tą spektaklį, daužo sau į krūtinę, kuri jau įdubo nuo daužymosi „mea culpa“. O kaltinti opoziciją šioje situacijoje – tvarkoje, kas čia vyksta su valdančiaisiais? Čia opozicijos išdaigos pardavinėti postus, atiminėti iš saviškių?

– Būkim teisingi. Opozicija žadėjo nesikišti į Seimo pirmininko nuvertimo klausimą, bet įsikišo ir net labai.

E.Gentvilas: Ir kokiu būdu? Kad sėdėjome salėje?

– Pirmiausia surinkusi parašus – tuos, kuriuos atšaukė valdantieji.

E.Gentvilas: Visų pirma, tai nesiskaito ir skaitosi, Konstitucinio Teismo doktriną žiūrint, parašai tų, kurie surinko ir inicijavo šį klausimą. Jų parašų pagrindu vyko ir pristatinėjo klausimą Remigijus Žemaitaitis.

– Kuris taip pat perbėgo į jūsų pusę.

E.Gentvilas: Ką reiškia perbėgo. Jo parašas liko, jis buvo salėje iš tų, kurie inicijavo V.Pranckiečio nuvertimą, tai jis ir pristatinėjo klausimą. Ne Ingrida Šimonytė, ne Gabrielius Landsbergis, ne kas nors kitas – iniciatorius yra R.Žemaitaitis, R.Karbauskis ir kiti.

– Pone Ignatavičiau, kaip jums atrodo situacija ir opozicijos veiksmai?

T.Ignatavičius: Opozicija naudojasi šiuo konfliktu ir tai akivaizdžiai matyti, neigti tą būtų pernelyg primityvu. Situacija, kuri tęsiasi 4,5 mėnesio opozicijai yra pakankamai naudinga. Valstiečiai pliekiasi, opozicijai nieko daryti nereikia, tik stebėti, kaip vieni kitus daužo. Aišku, ir vakarykštis balsavimas vyko todėl, kad buvo akivaizdu, kad valdantieji neturėjo 71 balso, reikalingo nuversti Seimo pirmininką iš posto.

Bet nežinia ir klausimas, ar valstiečių lyderis, valstiečiai būtų turėję tų balsų rytoj, jeigu toks balsavimas dėl Seimo pirmininko būtų vykęs, taip ir lieka kabėti. Mes tuo negalim įsitikinti, bet noriu grįžti prie to, ką kalbėjau pradžioje – dėl tos nuvertimo kainos. Man atrodo, tai atsakymas buvo Etikos ir procedūrų komisijoje – arba R.Karbauskis suprato, kad komisijoje neturi pakankamai balsų priimti sprendimą.

Komisijoje buvo 11 narių, daugumą sudarė valdantieji, jie turėjo 6 balsus prieš 5 ir buvo galima priimti bet kokius sprendimus, netgi paskelbti, kad gyvybė egzistuoja Marse. Gali priimti bet kokius sprendimus ir pasakyti, kad vakarykštės procedūros buvo neteisėtos, tokiu atveju nepasitikėjimo procedūrą būtų galima grąžinti į rytdienos darbotvarkę. Bet jie nuspaudė stabdžius.

Tai rodo, kad arba R.Karbauskis nekontroliuoja Etikos komisijos narių, savo žmonių toje komisijoje, arba kad jis ir rytoj nebeturi 71 balso. Ir po komisijos posėdžio pasigirdo tokių kalbų, kad balsų kaina matyt kyla, nes temperatūra kyla ir kaina kyla, galbūt mato, kad lenkai per daug prašo, tie patys valstiečiai, ir jis šiek tiek kapituliavo.

E.Gentvilas: Galima ir daugiau prielaidų padaryti. Šiandien Vyriausybė pritarė kitų metų biudžetui ir tame biudžete numatė mažesnes lėšas vaiko pinigams, negu R.Karbauskis pasirašė su kitais valdančiosios koalicijos partneriais. Čia dar vienas konflikto židinys.

– Norite pasakyti, kad valdantieji praras ir lenkų balsus?

E.Gentvilas: Ir socialdemokratinės darbo partijos, kurie jau šiandien pasakė, kad biudžete neatsispindi tie dalykai. O socialdemokratinė darbo partija visada laiko ant trumpo pavadėlio R.Karbauskį, bet kada išeis, bet kada pasitrauks, jeigu nebus įgyvendinti jų nurodymai.

Čia viskas yra ant kolapso ribos ir tą seniai turime suprasti. Pamirškime mitą, kad R.Karbauskis turi 71 balsą nuversti V.Pranckietį iš saviškių.

– Jūsų skaičiavimu, kiek jis turi?

E.Gentvilas: Mano žiniomis, patiems valstiečiams pasakant, jie turi 68 geriausiai.

– Bet tuo pačiu sakote, kad R.Karbauskis vis tiek eis iki galo ir mėgins nuversti?

E.Gentvilas: Tai bus ilgi spektakliai, kuriuos turėsime stebėti. Greta to pritariu Tadui. Opozicija naudojasi šitom valdančiųjų vykdomomis nesąmonėmis. Negi sėdėtume ir nepasinaudotume.

T.Ignatavičius: Ir nepadedat nešti valstiečių lyderiui R.Karbauskio valdžios naštos, jungo, kurį jis užsikrovė pavasarį, nusprendęs nesitraukti iš valdančiosios koalicijos.

E.Gentvilas: O šiaip sakyčiau V.Pranckiečio požiūriu: nei mes V.Pranckietį iškėlėme, nei mes už jį balsavome, nei mes jį paraginome užleisti postą. Tegul dabar R.Karbauskis ir sprendžia klausimą.

Opozicijos 11 narių, tarp jų ir aš, kurie pabalsavome, tiesiog atėjome išreikšti požiūrį ne į V.Pranckietį, bet į tai, ką labiau palaikome – R.Karbauskį ar V.Pranckietį – šitoje peštynių scenoje.

– Vakarykščiai jūsų veiksmai buvo suderinti iš anksto ar tai buvo ekspromtas?

E.Gentvilas: Ne, kuria prasme suderinti. Aš popiet sužinojau, kad renkasi valdyba, kuri vakare sušauks neeilinį posėdį. Štai ir visas ekspromtas. Tada supratau, kad man ne ketvirtadienį reikia ruoštis pasisakyti, o vakare, tik klausimas, ar spėsiu užsirašyti tarp pirmųjų. Tai spėjau.

– Grįžtant prie R.Karbauskio ir jo ateities. Akivaizdu, kad situacija, jos kontrolė slysta iš jo rankų. Pone Ignatavičiau, jums šiandien teko bendrauti su R.Karbauskiu. Kokios jo nuotaikos?

T.Ignatavičius: Taip, teko bendrauti. Dar noriu pasakyti, kad pavyko pergudrauti opozicijai valdančiuosius, užklupo netikėtai tie visi scenarijai. Nieko keisto, parlamente taip nutinka, politikai moka žongliruoti Seimo statutu ir šįkart išmurkdė R.Karbauskį. O dabar jis bando sakyti, komentuodamas Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sprendimą, aiškina, kad jis kitoks nei V.Pranckietis ir opozicija, jis nelaužo taisyklių, tvarkos, Seimo statuto, neįjungia buldozerio, kurį anksčiau visiškai ramiai įjunkdavo.

Matyt, dabar bandys pozuoti, kad jis kitoks yra, priima demokratiškas žaidimo taisykles. Bet pažįstant R.Karbauskį, galvoju, kad kai išlauks palankaus momento, galbūt tai bus susieta su biudžeto svarstymu ir priėmimu, tą klausimą kels. Kaip sakoma, jeigu neįeini per duris, lips per langą – vis tiek užsispyręs žemaitis, bandys vis tiek įvykdyti savo keršto planą.

– Ar nepadarė opozicija savotiškos paslaugos R.Karbauskiui? Pone Gentvilai, jūs sakote, kad neturi R.Karbauskis būtinų 71 balso nuversti V.Pranckietį, tai galbūt jam reikėjo leisti nenuversti V.Pranckiečio?

E.Gentvilas: Būdamas aktyvus įvykių dalyvis, šioje vietoje negaliu nieko padaryti. Susirinko Seimo valdyba, kurioje aš nesu, netikėtai V.Pranckiečiui palankia persvara 5-3 paskelbė Seimo posėdį neeilinį, posėdžio darbotvarkės keisti negalima pagal statutą, jeigu posėdį sušaukia valdyba.

Viskas, lieka rengti balsavimą. Tada liko tik klausimas, ar pačiam nueiti, paimti biuletenį, ar nenueiti. Aš nuėjau, paėmiau, pabalsavau, kad V.Pranckietis liktų poste.

– Tai čia savotiškas opozicijos kerštas R.Karbauskiui.

E.Gentvilas: Tikėjomės, kad tai galėtų užbaigti visą tą farsą, kurį matome 4,5 mėn. Dabar, atrodo, gali dar išsitęsti.

T.Ignatavičius: Jeigu būtumėte labai norėję, gal būtumėte leidę tą padaryti ketvirtadienį, bet panašu, kad politikai suinteresuoti, kad šitos peštynės dar truktų ilgai. Nors žmonėms, akivaizdu, jau yra pakankamai atsibodusi šita politinė drama, trunkanti daugiau kaip 4 mėnesius, vos ne pusmetį ir nežinia, kuo ji pasibaigs.

Tikrai nesibaigia, kaip tikėtųsi V.Pranckietis, kad ramiai Seimas dirbs. Čia tikrai nesibaigė. Akivaizdu, kad valstiečiai Seime gal skaito tik Naisių laikraštį, kuriame nieko nerašoma apie demokratijos taisykles, politinę kultūrą – kitos literatūros, panašu, jie neskaito.

Tada bent jau vadovautųsi liaudies išmintimi, kuri byloja, kad reikia duoti durniui kelią. Išvada tokia, kad turim du durnius valdžioj ir niekas niekam kelio neduos ir tos durnystės tęsis. Į jas jau nėra labai smagu žiūrėti.

– Žvelgiant į ateitį, artėjančius Seimo rinkimus, šiandien paskelbti naujausi reitingai, kur valstiečių populiarumas šiek tiek krinta, konservatorių kylą. Šita patinė situacija, R.Karbauskiui turbūt nėra naudinga, bet ar naudinga opozicijai?

E.Gentvilas: Konservatorių reitingas pakilo paklaidos ribose, valstiečių reitingas krito daugiau nei paklaidos ribos. Akivaizdu, kad įvyko kritimas. Šiaip nesinori dabar po visų tų pajuokavimų skambiai kalbėti, bet tikrai ne tai yra svarbiausia Lietuvos žmonėms – įveiks R.Karbauskis V.Pranckietį ar neįveiks, yra svarbesni dalykai. Tuo požiūriu nėra naudinga.

Aš jau kažkur esu minėjęs, kalbi su žmogumi: „ką jūs ten padarėte“! Palauk, aš opozicijoje. „Nerūpi man ar tu opozicijoje, ar ne“. Visiems mums nenaudinga plačiąja prasme. Labai norisi greičiau pabaigti ir parodyti jam tikrąją vietą. O aš manau, kad viską išspręs jų frakcijos suskilimas vienoks ar kitoks, vienokiom ar kitokiom proporcijom.

O tai, atrodo, tampa nebeišvengiama, nes jis pats tiek užkaitinęs aistras ir gavęs per nagus, nebebus nekvestionuojamas lyderis. Patikėkit, aš kalbu su savo kolegomis Seimo nariais, jie pasakoja: viskas, jo pralošimas reiškia signalą, mes juo tikėti nebegalime. Ir prasidės dezintegracija.

T.Ignatavičius: Tai, ką šiandien valstiečiai kalba, kad iki šiol matėm, kad šitas konfliktas R.Karbauskio ir V.Pranckiečio davė daugiau naudos, akcijų pridėjo Seimo pirmininkui. Jo reitingas kilo, R.Karbauskio krito.

Bet kadangi visa tai užsitęsė pernelyg ilgai, žmonės gali imti visai kitaip vertinti. Šiandien valstiečiai prabilo apie tai, kad gali įvykti lūžis, kad rinkėjai gali imti kitaip matyti šitą situaciją ir vertinti labiau palankiau R.Karbauskį ir valstiečius šioje istorijoje nei V.Pranckietį, kuris akivaizdžiai laikosi įsikibęs kėdės.

Nors kažką įrodinėti V.Pranckiečiui – jau nebeliko ką. Nežinau, ką jis nori toliau įrodyti, būdamas izoliuotas Seimo pirmininko poste.

E.Gentvilas: Reikia palinkėti V.Pranckiečiui atsikratyti iliuzijos, kad jis yra opozicijai tinkamas. Nėra jis mums tinkamas, tiesiog pasirinkti reikėjo: arba R.Karbauskis, arba V.Pranckietis. Pasirinkome V.Pranckietį.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo antradienio iki ketvirtadienio 16.30 ir 20.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.