Buvusiai Visagino merei D. Štraupaitei – bausmė

Trejų metų lygtinė laisvės atėmimo bausmė ir 15 tūkst. eurų bauda. Tokį nuosprendį už piktnaudžiavimą, kyšininkavimą ir dokumentų klastojimą vakar išgirdo buvusi Visagino merė D.Štraupaitė.

Dalia Štraupaitė<br>D.Umbraso nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>D.Umbraso nuotr.
Buvusi Visagino merė D. Štraupaitė.<br>D.Umbraso nuotr.
Buvusi Visagino merė D. Štraupaitė.<br>D.Umbraso nuotr.
Buvusi Visagino merė D. Štraupaitė.<br>V.Balkūno nuotr.
Buvusi Visagino merė D. Štraupaitė.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 24, 2019, 4:16 PM, atnaujinta Oct 25, 2019, 6:30 AM

60 metų D.Štraupaitė nusikalto būdama Visagino merė, tad Panevėžio apygardos teismas 3 metams atėmė iš jos teisę eiti valdiškas pareigas. Be to, nutarta konfiskuoti 12,2 tūkst. eurų, nes tokią sumą ji gavo kaip kyšius ar materialinę naudą.

Dėl vieno epizodo – materialinės naudos gavimo iš tuomečio „Irdaivos“ direktoriaus Irmanto Kubiliaus – ji buvo išteisinta. Dėl to išteisintas ir I.Kubilius.

Tuometis bendrovės „Nimetus“ technikos direktorius Gintautas Vaitiekūnas už prekybą poveikiu nubaustas 3,7 tūkst. eurų bauda.

D.Štraupaitė nuteista už 7 nusikalstamas veikas.

Bylos duomenimis, ji iš dabar jau mirusio vienos įmonės vadovo kaip kyšį paėmė benzino.

Kyšio dydis – per 1,2 tūkst. eurų. Taip pat tyrėjai išsiaiškino, o teismas patvirtino, kad merė paėmė per 9,5 tūkst. eurų iš dar dviejų kitų įmonių.

Teismas konstatavo, kad beveik 1,4 tūkst. eurų iš „Nimetus“ buvo gauta per D.Štraupaitės sugyventinį, padarant pavedimą į jo asmeninę sąskaitą. Ši suma buvo laikoma užskaita už merės iš sugyventinio ketinamą įsigyti rąstinį namą.

Dėl to buvo nuteistas ir tuometis „Nimetus“ technikos direktorius G.Vaitiekūnas.

D.Štraupaitė nuteista ir už piktnaudžiavimą savo, kaip merės, tarnybine padėtimi. Jai ir jos motinai Visagino savivaldybės darbuotojai atliko kasdienius darbus. Be to, savo reikmėms ji naudojo valdišką transportą.

Taip pat buvo klastojami darbo laiko apskaitos žiniaraščiai ir kelionės lapai.

STT Panevėžio valdybos pareigūnai nustatė, kad D.Štraupaitė už neteisėtą veikimą vykdant mero įgaliojimus reikalavo ir gavo kyšių iš kai kurių bendrovių vadovų, dalyvavusių Visagino savivaldybės organizuotuose statybos ir remonto darbų konkursuose.

Teismas taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad baudžiamasis procesas truko daugiau kaip 5 metus. Iš jų 3 metus byla buvo nagrinėjama teisme.

Nuosprendyje įvertinta, kad pati D.Štraupaitė vilkino procesą – nedavė parodymų ikiteisminio tyrimo metu, motyvuodama tuo, kad reikia pasiruošti apklausoms.

Teisėjas suskaičiavo, kad bylai esant teisme buvo paskirti 48 posėdžiai, iš kurių 16 neįvyko dėl teisiamosios ligos, jos sveikatos būklės ar kitokių su ja susijusių priežasčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.