Įtakingų teisėjų intrigos prieš Gitaną Nausėdą: rezgamas slaptas planas

Įtakingi ir šiuo metu svarbiausius teisminės valdžios postus užimantys teisėjai bando iš prezidento Gitano Nausėdos atimti galimybę pateikti Seimui skirti du kandidatus į Aukščiausiojo Teismo teisėjus, o taip – ir galimybę valstybės vadovui rinktis aukščiausios kasacinės instancijos pirmininką ne iš dabartinių teisėjų tarpo, jei jis taip nuspręstų.

 Prezidentas G.Nausėda.<br> V.Skaraičio nuotr. iš archyvo
 Prezidentas G.Nausėda.<br> V.Skaraičio nuotr. iš archyvo
 Vyriausiojo administracinio teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius netikėtai kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą, prašydamas laisvus teisėjų etatus perduoti jo vadovaujamam teismui.<br> M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
 Vyriausiojo administracinio teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius netikėtai kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą, prašydamas laisvus teisėjų etatus perduoti jo vadovaujamam teismui.<br> M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
 Konstitucija numato, kad Aukščiausiojo Teismo teisėjus skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu.<br> Lrytas.lt archyvo nuotr.
 Konstitucija numato, kad Aukščiausiojo Teismo teisėjus skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu.<br> Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 29, 2019, 4:12 PM, atnaujinta Oct 30, 2019, 6:01 AM

Aukščiausiasis Teismas liko be vadovo

Rugsėjo pradžioje tuometis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkas Rimvydas Norkus pradėjo darbą Europos Sąjungos Bendrojo Teismo Liuksemburge teisėju ir taip atsilaisvino viena šio teismo teisėjo vieta, o tuo pačiu  ir LAT pirmininko postas. Po kelių savaičių Seimas prezidento G.Nausėdos teikimu iš pareigų atleido šio teismo Civilinių bylų skyriaus teisėją Egidijų Laužiką, kuriam pareikšti įtarimai vadinamojoje teisėjų korupcijos byloje. Beje, jis šį sprendimą apskundė Vilniaus apygardos teismui.

Konstitucija numato, kad Aukščiausiojo Teismo teisėjus skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu. Teismų įstatymas numato, kad Aukščiausiojo Teismo pirmininkas gali patarti prezidentui šio teismo teisėjų kandidatūras, tačiau šie patarimai valstybės vadovo neįpareigoja.

Tuo metu Aukščiausiojo Teismo pirmininkas gali būti Seimui teikiamas skirti tik suformavus visą LAT teisėjų korpusą ir tik iš šio teismo teisėjų tarpo. Kadangi svarbiausias šalies teismas nėra suformuotas, prezidentas G. Nausėda tokiu būdu įgyja galimybę ne tik Seimui pateikti skirti du naujus LAT teisėjus, bet ir vieną iš jų, jei taip nuspręstų, teikti skirti ir aukščiausios teisminės kasacinės instancijos pirmininku. Taip pasirenkant Aukščiausiojo Teismo pirmininko kandidatūrą ne iš dabar dirbančių šio teismo teisėjų.

Įtakingų teisėjų intrigos

Dėl to teisėjų korpuse prasidėjo slapta kova, kaip apriboti prezidento G.Nausėdos galias. Vyriausiojo administracinio teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius netikėtai kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą, prašydamas laisvus teisėjų etatus perduoti jo vadovaujamam teismui.

„Yra dvi laisvos teisėjų vietos. Nieko mes kol kas dar nepasiūlėm. Yra kreipimasis iš Vyriausiojo administracinio teismo, kad jiems trūksta teisėjų, siūlo apsvarstyti. Prašo apsvarstyti galimybę dėl trijų teisėjų, bet mes trijų vietų laisvų taip pat neturime“,- portalui lrytas.lt sakė Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkė, laikinai einanti šio teismo pirmininkės pareigas Sigita Rudėnaitė.

Gerai informuoto šaltinio Teisėjų taryboje vertinimu, taip įtakingi teisėjai slapta intriguoja prieš prezidentą G.Nausėdą.

„Grėsmė, kad kandidatas į pirmininkus gali būti parinktas iš šono, itin išaugo po teisėjų korupocijos skandalo, todėl buvusios prezidentės Dalios Grybauskaitės globotinis, kuris dabar yra Vyriausiojo administracinio teismo, o anksčiau buvo Aukščiausiojo Teismo pirmininkas (į abu šiuos postus jį paskyrė D.Grybauskaitė - red.), siekia, kad prezidentas neturėtų galimybės pasirinkti naujų teisėjų ir taip naujasis pirmininkas būtų skiriamas iš jau esamų teisėjų tarpo. Būdamas Aukščiausiojo Teismo pirmininku G.Kryževičius Prezidentūroje protegavo ir pasiekė, kad šio teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininke būtų paskirta Sigita Rudėnaitė. Dabar, bandydamas apriboti G.Nausėdos galimybes, jis didina savo favoritės S.Rudėnaitės šansus, kad būtent ji taps nuolatine Aukščiausiojo Teismo pirmininke“, portalui lrytas.lt sakė gerai informuotas šaltinis Teisėjų taryboje.

Tiesa, kol kas šis planas įstrigo. Aukščiausiame Teisme buvo surengtas teisėjų balsavimas, kuriame G.Kryževičiaus siūlymas patyrė pralaimėjimą: teisėjai pasisakė prieš etatų mažinimą. Tiesa, šaltiniai sako, kad iniciatyvos autoriai neketina nuleisti rankų.

Prezidentūra žada atsakingai rinktis

Atsiųstame atsakyme valstybės vadovo Komunikacijos grupės patarėjai sako, kad „Prezidentas pabrėžia ypatingą teismų, kaip vienintelės institucijos, vykdančios teisingumą, svarbą. Teismų veiklos skaidrumas užtikrina žmonių pasitikėjimą teise bei valstybės teisine sistema. Todėl šalies vadovas siekia jį didinti įvairiomis priemonėmis, taip pat ir formuodamas teisėjų korpusą.“

Prezidentūra teigia, kad „Seimui bus teikiama kandidatūra asmens, atitinkančio ypatingus šioms pareigoms užimti keliamus profesinius ir etinius reikalavimus“.

„Kaip numatyta šalies Konstitucijoje, Respublikos Prezidentas, paskyrus visus Aukščiausiojo Teismo teisėjus, iš jų teikia Seimui skirti Aukščiausiojo Teismo pirmininką. Šiuo atveju, Prezidentas kandidatus į laisvas LAT teisėjų vietas ir į pirmininko pareigas rinksis pagal procedūrą, numatytą šalies Konstitucijoje ir įstatymuose“, lrytas.lt valstybės vadovo poziciją perdavė prezidento patarėjas Antanas Manstavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business