Sauliaus Skvernelio liga – ant politinių svarstyklių

Gedulingų pietų nebus. Taip su kraujo vėžiu kovojantis premjeras Saulius Skvernelis reagavo į pastaruoju metu kilusius svarstymus, ar sirgdamas jis gali tinkamai eiti Vyriausybės vadovo pareigas.

Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vyriausybės vadovas S.Skvernelis priminė, jog visi turi teisę į laikiną nedarbingumą, kad ir kokia liga sirgtų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vyriausybės vadovas S.Skvernelis priminė, jog visi turi teisę į laikiną nedarbingumą, kad ir kokia liga sirgtų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Premjeras S.Skvernelis dėl suprastėjusios sveikatos šios savaitės pradžioje negalėjo atvykti į Vyriausybės rūmus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Premjeras S.Skvernelis dėl suprastėjusios sveikatos šios savaitės pradžioje negalėjo atvykti į Vyriausybės rūmus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>lrytas.lt koliažas
Saulius Skvernelis.<br>lrytas.lt koliažas
Premjeras Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Tomas Beržinskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Tomas Beržinskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vyriausybės posėdis Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vyriausybės posėdis Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Regionų forumas Valdovų rūmuose, Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Regionų forumas Valdovų rūmuose, Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vyriausybės posėdis Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vyriausybės posėdis Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Nov 6, 2019, 6:53 AM, atnaujinta Nov 6, 2019, 1:10 PM

Premjeras S.Skvernelis dėl jį užklupusios klastingos ligos gydymo pastaruoju metu yra priverstas koreguoti ne tik savo, bet ir oficialių svečių darbo planus.

Dar sekmadienį prasčiau pasijutęs Vyriausybės vadovas buvo priverstas atšaukti pirmadienį planuotą susitikimą su Lietuvoje viešėjusia Norvegijos premjere Erna Solberg.

Antradienį dėl pablogėjusios sveikatos premjeras pranešė nusprendęs pasiimti dar vieną nedarbingumo dieną, tiesa, planavo jau trečiadienį pasirodyti darbe.

Per kelis ligos mėnesius, nepaisant atliekamų sudėtingų procedūrų, S.Skvernelis retai naudojosi galimybe neiti į darbą. Per visą gydymo laikotarpį jis buvo pasiėmęs septynias nedarbingumo dienas.

Tačiau ir šių kelių dienų užteko, jog kiltų abejonių, kas tomis dienomis vadovauja ministrų kabinetui.

Dėl dekretų – painiava

Teisinės sumaišties dėl premjero pavadavimo sukėlė ir painūs prezidento Gitano Nausėdos dekretai.

Šalies vadovo pasirašytiems dekretams kritikos pažėręs buvęs Konstitucinio teismo teisėjas Vytautas Sinkevičius mano, kad jie suformuluoti teisiškai nekorektiški ir gali sukelti abejonių dėl premjero pasirašytų teisės aktų.

Konstitucinės teisės žinovui užkliuvo tai, kad prezidento dekretuose nebuvo konkrečiai nurodyta, kas ir kokiomis dienomis pavaduos besigydantį premjerą.

V.Sinkevičius stebėjosi, kad teisę priimti sprendimus dėl premjero pavadavimo prezidentas perleido medikams.

„Šis dekretas gali būti skundžiamas teisme“, – svarstė teisės profesorius. Jam taip pat sukėlė abejonių tai, kad G.Nausėdos dekretai pasirašyti atbuline data – esą taip teisiškai nekvalifikuotai surašytų prezidento dokumentų nėra buvę.

Iškėlė aštrius klausimus

Iš teisininkams akį rėžusių dekretų dėl premjero S.Skvernelio pavadavimo portale delfi.lt pasišaipė ir politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka: „Kam mums tada prezidentas? Gal užteks daktaro?“

Žurnalistas taip pat atvirai suabejojo, ar intensyvus klastingos ligos gydymas apskritai yra suderinamas su intensyviu premjero darbu: „Tai nėra kaltinimas premjerui.

Tik klausimas – ar Lietuvos valstybė šiandien jau gali sau leisti turėti tik kartais Vyriausybės rūmuose pasirodantį premjerą?

Pagaliau ar Lietuvos valstybė turi teisę šitaip kankinti žmogų, kuris visą gyvenimą dirbo valstybei?

Valstybė – ne špitolė ir ne vaikų darželis. Nors mūsų valstybė itin dažnai, o pastaruoju metu ir per dažnai atrodo organizuota blogiau už vaikų darželį, ji negali būti valdoma atgaline data perrašomais popieriais.

Valstybininkai privalo priimti sprendimus, kad ir kokie skausmingi ar nejaukūs jie būtų, atsižvelgdami ne į vieno žmogaus norus, o į nacionalinius interesus.“

Pasijunta esą nepakeičiami

Dar griežčiau situaciją įvertino politologas Bernaras Ivanovas, kurio nuomone, jei premjeras negali eiti pareigų, turi trauktis – esą vieno žmogaus problema negali tapti visos valstybės problema.

Politologo nuomone, S.Skvernelis dabar savo interesus esą iškelia aukščiau už valstybės.

„Puikiai suprantu, kad kilusios diskusijos nieko nepakeis.

Pavyzdžių matome ir Vokietijoje, kur premjerė Angela Merkel mano irgi esanti nepakeičiama. Taip, matyt, atsitinka dėl ilgo buvimo valdžioje ir beribio susireikšminimo. Panašu, kad ir S.Skvernelis mano esąs nepakeičiamas.

Susireikšminimo pavyzdžių net nereikia ieškoti labai toli. O Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ar mūsų prezidentai? Kas mūsų valdžioje nesusireikšminę?

Tai, matyt, atsirado dar nuo caro laikų, kai buvo sakoma, kad jei turi pareigas, esi žmogus, jei neturi – esi niekas.

Lietuvoje autoritetą visuomenėje vis dar formuoja einamos pareigos. Bet taip neturėtų būti“, – svarstė „Lietuvos ryto“ pakalbintas B.Ivanovas.

Politikos eksperto manymu, Lietuvoje valdžią bandoma sakralizuoti ir tam pamatus paklojo ankstesni šalies vadovai: „Dalios Grybauskaitės indėlis – jos asmeninio gyvenimo tabu.

Ji ėmė diegti visiškai priešingą politinę kultūrą, nei buvo vadovaujant Valdui Adamkui.

S.Skvernelis, nors ir kritikavo D.Grybauskaitę, toliau puoselėja tas jos pradėtas bizantiškąsias valdymo tradicijas. Atrodo, kad jas puoselės ir G.Nausėda.“

B.Ivanovas priminė, pagal šalies įstatymus Lietuvoje premjeras yra viena svarbiausių politinių figūrų, kuris pareigas turi vykdyti 24 valandas per parą ir niekur negali nuo to pabėgti.

„Bet mūsų valstybė dabar yra atsidūrusi rimtoje aklavietėje, kai politikams sunku rasti sprendimus, o dabartinė premjero situacija neprisideda jų ieškant“, – apibendrino politologas.

Pasitelkė juodąjį humorą

Bet teisininkų, politikų ir politologų pareikštos nuomonės suerzino Vyriausybės vadovą. Jis socialiniame tinkle atsikirto griežtu tonu.

S.Skvernelis padėkojo nuoširdžiai jo sveikata susirūpinusiems žmonėms, bet pasitelkė juodąjį humorą, reaguodamas į kai kurių politikų svarstymus, kad „nepakeičiamų yra pilnos kapinės“.

„Atskiras žodis „kolegoms“ politikams, kurie kalbėdami apie mano būklę krizena, kad „nepakeičiamų yra pilnos kapinės“, arba Seime nešioja paskalas, esą kokia sunki premjero būklė, gydymas nepadeda ir pan.

Tokius turiu nuvilti: gedulingų pietų nebus.

Teks pasistiprinti kokia nors kitokia proga, kitokiame renginyje“, – ironizavo S.Skvernelis.

Premjeras svarstė, kad, matyt, ne visiems duota suvokti, kas yra etika, padorumas ir paprastas žmogiškumas.

„Visi turime teisę į laikiną nedarbingumą, kad ir kokia liga sirgtume“, – priminė Vyriausybės vadovas.

Palinkėjo ir nesinervinti

S.Skvernelis pakomentavo ir savo sveikatos būklę – savaitgalį jam buvo pakilusi temperatūra, todėl pirmadienį jis nepasirodė Vyriausybės rūmuose.

„Daugeliui iš mūsų temperatūros pakilimas reiškia „ai, matyt, truputį peršalau, išgersiu tabletę ar arbatėlės, ir savaime praeis“.

Bet žmonėms su nuslopinta imunine sistema (o chemoterapija, deja, tai daro) yra kitaip: būtina nedelsiant vykti į ligoninę, nes tai gali būti infekcija.

Taip ar ne – nustatyti gali tik išsamūs tyrimai, kurie net ir premjerams atliekami ne darbo kabinete, o tik ligoninėje.

Porą dienų teko pabūti izoliuotame režime, buvo atlikti reikalingi tyrimai, kurie parodė, kad viskas gerai. Infekcijos nėra, o temperatūros pakilimas buvo tiesiog organizmo reakcija į po chemoterapijos naudojamus vaistus“, – parašė premjeras.

Savo įrašą feisbuke politikas baigė linkėjimu negadinti sau nuotaikos ir nervų dėl smulkmenų, kurios kartais pateikiamos ir atrodo labai reikšmingos.

Nesupranta, kam tokia auka

Kalbėdamas apie atidedamus gedulingus pietus S.Skvernelis greičiausiai sureagavo į aštriu liežuviu garsėjančio Seimo nario socialdemokrato Algirdo Syso komentarą per televiziją, kai jis priminė posakį, kad nepakeičiamų yra pilnos kapinės.

Antradienį A.Sysas tvirtino tikrai nenorėjęs įžeisti Vyriausybės vadovo ir linkėjo jam kuo greičiau pasveikti.

„Aš norėjau pasakyti, kad pirmiausia reikia rūpintis sveikata, ir juokais paminėjau tą posakį, kad nepakeičiamų nėra.

Premjeras turėtų labiau tausoti sveikatą ir į darbus kibti, kai baigsis chemoterapijos kursai. Svarbiausia ne Amerika ar Lietuva, o sveikata, nes jos nenusipirksi ir nepakeisi.

Sergantis premjeras neturėtų kankintis ar aukotis. Vis tiek visi labai greitai tai užmirš. Kodėl elgiasi kitaip? Gal nori būti didvyris. Bet taikos metu tokių aukų nereikia.

Premjeras turėtų pasinaudoti teise į ilgesnį nedarbingumą. Dėl to Vyriausybė tikrai nesugriūtų. Belgija premjero neturėjo dvejus metus ir nieko neatsitiko.

S.Skvernelis pirmiausia turėtų pasirūpinti savimi ir savo šeima, to premjero aukojimosi aš tikrai nesuprantu“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo A.Sysas.

Vyriausybė – „ne kromelis“

Dabartinę situaciją nenormalia vadino ir kitas Seimo opozicijos atstovas liberalas Eugenijus Gentvilas. Jis mano, kad šiuo atveju iniciatyvos keisti padėtį turėtų imtis G.Nausėda.

E.Gentvilo teigimu, premjeras, pasitaręs su medikais ir realiai įvertinęs savo sveikatos būklę, turėjo išeiti nedarbingumo atostogų: „Tada būtų daugiau aiškumo. Nes dabar matome, kad jis kartais dvi ar tris valandas per dieną dirba, o kitas – ne. O kas jį tuo metu pavaduoja, mes nežinome.“

Liberalo nuomone, tokia painiava kilo dėl šalies vadovo dekretų: „Čia akivaizdus Prezidentūros teisinis brokas.

Prezidentas dekretais gali priimti operatyvius ir teisiškai pagrįstus sprendimus, bet kažkodėl parašo kažkokį generalinį įgaliojimą, kurį iš esmės nulemia daktarai, leidžiantys premjerui eiti ar neiti pareigų. Tai nenormali situacija.“

Anot Seimo nario, tokie sprendimai galbūt galimi privačiose bendrovėse, bet ne valdžios institucijose.

„Vyriausybė – ne privatus kromelis, tai rimta institucija. Todėl prezidentas su Vyriausybe turėtų susėsti ir rasti būdą, kaip išvengti panašių klaidų.

Negali būti, kad kada nors ateis premjeras į darbą, tai energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas jo nepavaduos.

Tokio neapibrėžtumo valstybėje negali būti ir jeigu abu – prezidentas ir premjeras – supranta, kad tai nenormalu, nesunkiai gaėtų surasti sprendimą.

Tačiau bijau, jog jiems gali atrodyti, kad čia viskas normalu, nors dėmesį į teisinį chaosą atkreipia net ne politikai, o konstitucinės teisės specialistai.

Mes galime ignoruoti šią teisininkų nuomonę, bet tikrai nenormalu, kai neaišku, ar šiandien premjero pareigas vykdys Ž.Vaičiūnas, ar S.Skvernelis.

Prezidento dekretai leidžia premjeru truputį pabūti vienam, truputį – kitam.

Ypač keista, kai viena situacija būna prieš pietus, kita – jau po pietų.

Niekas nesidžiaugia premjero liga, bet reikia pripažinti: yra rimtų problemų su teisiniu Vyriausybės funkcionavimu ir tai sutvarkyti valstybės vadovai tiesiog privalo“, – „Lietuvos rytui“ dėstė E.Gentvilas, beje, kažkada irgi ėjęs premjero pareigas.

Stabdo sudėtingas metas

Liberalas svarstė, kad Vyriausybės vadovas nedarbingumo atostogų neišeina greičiausiai dėl įtempto meto valstybėje, kai svarstomas 2020-ųjų biudžetas.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis taip pat mano, kad S.Skvernelis nesitraukia nuo darbų dėl sudėtingos situacijos Seime.

„Linkėčiau premjerui daugiau dėmesio skirti savo sveikatai. Visi jį žmogiškai supranta. Kita vertus, matome, kokia yra suirutė Seime, kai Vyriausybės pateikto biudžeto projekto tam tikros dalys yra atmetamos. Akivaizdu, kad padėtis yra labai įtempta“, – kalbėjo opozicinės partijos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.