Arvydas Lekavičius. Sąžinė finansų pasauliui nepriklauso

Valstybė valstybėje – nieko nebestebinantis reiškinys. Toks apibūdinimas daugiau ar mažiau tiktų ir didžiumai teisėsaugos institucijų (nuo Specialiųjų tyrimų tarnybos iki Generalinės prokuratūros), ir stambiausioms valstybinėms įmonėms.

Valstybė valstybėje – nieko nebestebinantis reiškinys. Toks apibūdinimas daugiau ar mažiau tiktų ir didžiumai teisėsaugos institucijų (nuo Specialiųjų tyrimų tarnybos iki Generalinės prokuratūros), ir stambiausioms valstybinėms įmonėms.<br>M.Patašiaus nuotr.
Valstybė valstybėje – nieko nebestebinantis reiškinys. Toks apibūdinimas daugiau ar mažiau tiktų ir didžiumai teisėsaugos institucijų (nuo Specialiųjų tyrimų tarnybos iki Generalinės prokuratūros), ir stambiausioms valstybinėms įmonėms.<br>M.Patašiaus nuotr.
Arvydas Lekavičius.<br>V.Balkūno nuotr.
Arvydas Lekavičius.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 14, 2019, 7:00 AM

O kai kas įsigudrina ne tiktai įkurti valstybę valstybėje, bet toje valstybėje – dar vieną valstybę. Tokią, kurioje net išskirtiniai įstatymai galioja tik išrinktiesiems arba lojaliausiems.

Antai Lietuvos bankui vienos privilegijos pavydi neteisėtai apkaltinti, o vėliau išteisinti teisėjai, merai, policininkai ar valdininkai.

Šiai institucijai galioja specialus įstatymas, kuriame nurodyta, kad jeigu jos darbuotojas už savo pareigas patraukiamas baudžiamojon ar administracinėn atsakomybėn, darbdavys apmoka visas bylinėjimosi išlaidas. Ir jau vien tai leidžia centrinio banko tarnautojams jaustis ramiai ir saugiai – gali tyčia arba netyčia suklysti, bet kišenė dėl to nenukentės.

Tačiau tas įstatymas galioja ne visiems.

Antai buvęs Priežiūros departamento vadovas K.Ramonas buvo apkaltintas nuslėpęs nuo vyresnybės duomenis apie „Snoro“ pinigus Šveicarijoje.

Byla pateko į teismų karuselę, kol galiausiai žmogus buvo visiškai išteisintas.

Bet vietoj pinigų V.Vasiliausko valdoma įstaiga jam atkišo špygą – banko valdyba nutarė, kad mokėti reikia tik sąžiningiems darbuotojams, o K.Ramonas neva toks nebuvo.

K.Ramono skundą skaitantiems teisėjams beliko gūžčioti pečiais ir stebėtis Lietuvos banko teisiniu neraštingumu, nes nė viename įstatyme nepavyko aptikti nuostatos apie sąžiningumą. Kitaip tariant, valstybė valstybėje pabandė įkurti sau dar vieną valstybę. Todėl bankų prievaizdams, ko gero, teks papurtyti piniginę ir sumokėti priteistus 37 tūkstančius eurų.

Beje, kadaise kalbėdamas apie Ūkio banko bankrotą V.Vasiliauskas aiškino, kad etika ir moralė – ne šio pasaulio dimensijos.

Po teismo nutarties į šią sparnuotą frazę jis ramiai galės įtraukti ir sąžinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.