Prabilusiai teisėjai – kolegų kirtis

„Jaučiuosi stipri, nes kalbu tiesą“, – prieš susitikimą su Teisėjų tarybos nariais teigė Inga Štuopienė. Į Vilniaus apylinkės teismą jie nutarė vykti po to, kai ši teisėja prabilo apie patirtą spaudimą.

I.Štuopienės pareikštą kritiką kai kurie Teisėjų tarybos nariai priėmė kaip įžeidimą, bet vis dėlto nutarė nuvykti į Vilniaus miesto apylinkės teismą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
I.Štuopienės pareikštą kritiką kai kurie Teisėjų tarybos nariai priėmė kaip įžeidimą, bet vis dėlto nutarė nuvykti į Vilniaus miesto apylinkės teismą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2019, 9:42 AM, atnaujinta Nov 16, 2019, 6:05 PM

Mįslingos užuominos apie būsimas atrankas, renkami vadovybę palaikantys parašai ir nemenkas sujudimas.

Taip Vilniaus miesto apylinkės teisme buvo ruošiamasi susitikimui su Teisėjų tarybos nariais, kurie ten nuvyko lapkričio 15-ąją.

Tokį netipišką būdą – išvažiuojamąjį posėdį Teisėjų taryba pasirinko po to, kai I.Štuopienė neapsikentė vadovybės elgesio ir „Lietuvos rytui“ atskleidė, kas vyksta teismų užkulisiuose.

Ji tikino, kad vadovai ėmė elgtis taip, lyg teismas būtų jų nuosava bendrovė, – arogantiškai, nepagarbiai, nesiskaitydami.

„Pirmininkams suteikta per daug įgaliojimų, jie tarsi karaliai apsistatė savo svita. Nuo jų malonės priklauso teisėjų darbo sąlygos, karjera, profesinės veiklos vertinimas“, – „Lietuvos rytui“ spalio pabaigoje tvirtino 45 metų I.Štuopienė.

Vilnietė kalbėjo apie teisėjų nepriklausomumo pažeidimus ir tikino, kad per pastarąjį dešimtmetį juos siekta padaryti paklusniais bailiais, kad nekeltų neparankių klausimų, nematytų problemų.

Tokį atvirumą palaikė nemažai bendradarbių, bet jis supykdė kai kuriuos Teisėjų tarybos narius – esą jie per 30 metų tokios kritikos dar nebuvo girdėję. Vienas iš jų kritiką priėmė kaip asmeninį įžeidimą ir į akis apšaukė I.Štuopienę.

Vis dėlto Teisėjų taryba, nors ir priblokšta, nutarė neignoruoti viešai išdėstytų problemų ir pasiūlė netipinį jų sprendimo būdą – nuvykti į Vilniaus miesto apylinkės teismą ir į jį pažvelgti iš vidaus.

Lapkričio 15-osios popietę Tarybos nariai pravėrė didžiausio šalyje teismo duris ir išklausė jame dirbančių teisėjų, pirmininko Marijaus Kursevičiaus.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, prieš uždarąjį posėdį teismo administracija nesnaudė. Po kabinetus buvo nešiojamas raštas, kuriame reiškiamas palaikymas teismo pirmininkui ir visai administracijai.

„Norime pareikšti palaikymą, o kartu padėką teismo pirmininkui bei administracijai už jų dideles pastangas. Džiaugiamės darbo aplinka“, – toks raštas buvo kaišiojamas teismo darbuotojams.

Siūlant jį pasirašyti buvo laidomos užuominos apie būsimus vertinimus, perkėlimus iš darbo pagal sutartį į valstybės tarnybą. Dalis darbuotojų pasirašė, bet kiti stebėjosi, kodėl žmonės į tai veliami, priešinami.

Negana to, teisme buvo išplatintas I.Štuopienės skundas, adresuotas Teisėjų tarybai, ir pridėta jos charakteristika, asmens duomenys. Priblokšta teisėja paklausė M.Kursevičiaus, kodėl tai išplatinta.

„Jis nepripažino kaltės ir kad man pakenkė“, – teigė I.Štuopienė.

Prieš susitikimą su Teisėjų taryba ji turėjo mažai vilties, kad jis ką nors pakeis. Vis dėlto teisėja drąsiai kalbėjo ir šiame susirinkime.

„Sunku kovoti su sistema. Bet po to, kai prabilau viešai, sulaukiau ir daug palaikymo, laiškų“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo I.Štuopienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.