Po 10 metų bylinėjimosi Lietuvoje buvęs „Vilniaus vandenų“ vadovas D. Norkus kreipsis į Strasbūrą

Ar dėl korupcijos sekami teisėjai galėjo priimti objektyvų sprendimą? Tokį klausimą Europos žmogaus teisių teismui žada pateikti buvęs bendrovės „Vilniaus vandenys“ vadovas Darius Norkus, nuteistas per patį teismus sukrėtusio skandalo įkarštį.

Teisėjai pripažino, jog D.Norkus buvo teisiamas per ilgai, tačiau dėl to bausmės jam nesušvelnino.<br>D.Umbraso nuotr.
Teisėjai pripažino, jog D.Norkus buvo teisiamas per ilgai, tačiau dėl to bausmės jam nesušvelnino.<br>D.Umbraso nuotr.
Teisėjai pripažino, jog D.Norkus buvo teisiamas per ilgai, tačiau dėl to bausmės jam nesušvelnino.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teisėjai pripažino, jog D.Norkus buvo teisiamas per ilgai, tačiau dėl to bausmės jam nesušvelnino.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 22, 2019, 7:04 PM

Kelis kartus išteisintas ir tik bylai priartėjus prie senaties nuteistas buvęs bendrovės „Vilniaus vandenys“ generalinis direktorius 56 metų Darius Norkus vos tik išgirdęs Aukščiausiojo teismo (AT) sprendimą apsisprendė kreiptis į Europos žmogaus teisių teismą Strasbūre.

Apie tai jis vakar iškart pareiškė galutinį ir neskundžiamą sprendimą paskelbusiam AT teisėjui Artūrui Ridikui.

Tokį nuosprendį Apeliacinis teismas priėmė šių metų kovą, praėjus tik kelioms savaitėms po teismus sukrėtusio korupcijos skandalo.

Netrukus paaiškėjo, jog šioje istorijoje minimi ir du iš trijų D.Norkaus bylą nagrinėjusių teisėjų.

Kęstutis Jucys buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas, vėliau savo noru pasitraukė iš Apeliacinio teismo.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, tyrėjus buvo sudominusi ir teisėja Regina Pocienė – sąraše asmenų, su kuriais draudžiama bendrauti teisėjų bylos įtariamiesiems, įrašyta ir jos pavardė.

Skunde Aukščiausiajam teismui buvo nurodyta, jog R.Pocienės vadovaujama teisėjų kolegija išteisintą D.Norkų ne kartą pavadino nuteistuoju, be jo žinios paskyrė valstybės finansuojamą advokatą.

Negana to, keliuose posėdžiuose D.Norkaus nesulaukę Apeliacinio teismo teisėjai ėmė rimtai svarstyti prokuroro prašymą jį suimti, nors įstatymuose nėra numatyta galimybė išteisinto asmens nei suimti, nei atvesdinti.

Aukščiausiojo teismo teisėjas A.Ridikas teigė, jog teisėjų kolegija itin atidžiai išnagrinėjo skundą dėl Apeliaciniame teisme dirbančių kolegų ir nusprendė, jog faktai, kad bylą nagrinėjusių teisėjų pavardės minimos korupcijos byloje, nesudaro pagrindo abejoti teisėjų sprendimo nešališkumu.

„Nutartis gali būti panaikinta tik tuomet, kai įsiteisėja teismo nuosprendis, patvirtinantis teisėjų piktnaudžiavimą“, – paaiškino A.Ridikas.

Aukščiausiasis teismas pripažino, jog D.Norkaus byla buvo nagrinėjama per ilgai – nuo byloje minimų nusikaltimų netrukus sueis dešimt metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.