Tauta jau nenešioja prezidento G. Nausėdos ant rankų – jo reitingai nusirito žemyn

Pastarąjį mėnesį netrūko įvairaus rango šalies politikų kluptelėjimų ar paslydimų. Tai neprasprūdo pro piliečių akis, todėl ne vieno visuomenės veikėjo reitingai krito. Šie rezultatai atsispindi lapkričio 8–16 dienomis atliktoje „Vilmorus“ apklausoje.

 lrytas.lt koliažas.
 lrytas.lt koliažas.
Regionų forumas Valdovų rūmuose, Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Regionų forumas Valdovų rūmuose, Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.<br>T.Bauro nuotr.
Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Viktoras Uspaskichas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Viktoras Uspaskichas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Nov 23, 2019, 7:48 AM, atnaujinta Nov 23, 2019, 2:37 PM

Vieni ryškiausių pokyčių – vertinant prezidentą Gitaną Nausėdą, kurį visai neseniai tauta tiesiog nešiojo ant rankų. Prieš mėnesį šalies vadovą palankiai vertino net 82,5 proc. gyventojų, o nepalankiai – vos 3,3 procento. Dabar šie skaičiai nebe tokie stulbinantys – atitinkamai 72,8 ir 8,7 procento.

Be to, lapkritį gerokai mažiau žmonių negu spalį pareiškė, kad būtent G.Nausėda geriausiai atstovauja jų interesams. Prieš mėnesį taip manė 25,6 proc. apklaustųjų, o šiuo metu tokių liko 17,7 procento.

Palyginti su praėjusia apklausa sumenko ir Prezidentūros autoritetas. Prezidento institucija dabar pasitiki 64 proc., o nepasitiki 8 proc. gyventojų. Anksčiau šie skaičiai buvo atitinkamai 64 ir 4,4 procento.

Kodėl ėmė blėsti naujojo reitingų karaliaus karūnos spindesys? Priežasčių, matyt, ne viena. Gal dalis piliečių nusivylė, kad jis nėra toks kietas ir skaidrus šalies vedlys, kokio tikėjosi?

Pavyzdžiui, žmonėms tikriausiai užkliuvo tai, kad po vizito Japonijoje prezidentas užsuko į Pietų Korėją pasveikinti su gimtadieniu ten studijuojančios dukters, ir tai padarė slapukaudamas.

Negana to, ši kelionė, apie kurią tik iš neoficialių šaltinių sužinojo žiniasklaida, vyko tuo metu, kai Alytuje dar nebuvo užgesinta padangų perdirbimo įmonė, o gaisravietėje G.Nausėda pasirodė tik dūmams išsisklaidžius.

Šalies vadovo populiarumui, ko gero, pakenkė ir jo siūlymas kitąmet smarkiai apkarpyti lengvatą ūkininkams, perkantiems dyzeliną. Juk tai liečia daugybę žmonių.

Grįžtant prie pragaištingo gaisro Alytuje, galima spėti, kad jame degė ir aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos, ir ypač naujosios vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės reitingai. Į pastarąją buvo paleista daug kritikos strėlių dėl nepakankamai suvaldytos padėties.

R.Tamašunienę nepalankiai įvertino net 42,8 proc. apklaustųjų (prieš mėnesį tokių buvo 21,1 proc.).

Daugelis gyventojų nepatenkinti ir pastaruoju metu itin slidinėjančio jos kolegos susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus veikla.

Spalį jis buvo surinkęs 16,6 proc. neigiamų pažymių, o lapkritį šis skaičius išaugo iki 34 procentų.

Tuo metu užmojai prie miesto prijungti dalį pakaunės teritorijų toliau tirpdo kadaise žmonių, regis, labai mėgstamo Kauno mero Visvaldo Matijošaičio populiarumą. Jo reitingai krenta jau septintas mėnuo.

Šios apklausos rezultatus apskritai galima vertinti kaip žmonių nepasitenkinimo valdžia atspindį.

Prasčiau nei prieš mėnesį įvertinta ne tik Prezidentūra, bet ir Vyriausybė, daugelis ministrų, dar labiau išaugo nepasitikėjimas Seimu bei partijomis.

Kalbant apie partijas, jų rikiuotė per mėnesį beveik nepasikeitė. Šiek tiek pagausinę (paklaidos ribose) savo gerbėjų skaičių toliau pirmauja konservatoriai, antri plūduriuoja valstiečiai, nuo jų jau nedaug atsilieka socialdemokratai ir „darbiečiai“.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.