Prie mokytojų, dėstytojų streiko jungsis ir studentai

Ketvirtadienį prie dalies mokytojų, dėstytojų rengiamo dviejų valandų įspėjamojo streiko bei piketų jungsis ir Lietuvos studentų sąjunga (LSS). 

 Ketvirtadienį dviejų valandų įspėjamąjį streiką rengia pedagogus vienijanti Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga, taip pat Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas, planuojami piketai prie Vyriausybės ir Finansų ministerijos. <br> V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo 
 Ketvirtadienį dviejų valandų įspėjamąjį streiką rengia pedagogus vienijanti Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga, taip pat Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas, planuojami piketai prie Vyriausybės ir Finansų ministerijos. <br> V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2019, 12:54 PM, atnaujinta Nov 26, 2019, 1:03 PM

Sąjunga pažymi, kad švietimo sistemoje vykstantys pokyčiai, susiję su nenuosekliu aukštųjų mokyklų konsolidacijos procesu, etatiniu mokytojų atlyginimo modelio įgyvendinimu bei keičiama priėmimo į aukštąsias mokyklas sistema,  „kelia įtampą, nesutarimus bei susipriešinimą akademinės bendruomenės tarpe“. 

„Atsižvelgus į esamą situaciją bei visoje švietimo sistemoje egzistuojančias problemas, Lietuvos studentų sąjunga ketina dalyvauti įspėjamajame Švietimo bendruomenės streike, kuris vyks lapkričio 28 dieną bei skatina į jį atvykti visus švietimo sistemos problemoms neabejingus studentus ir prisidėti prie siekio įgyvendinti būtinus pokyčius“, – teigiama LSS pranešime. 

Sąjunga pasigenda aiškumo įgyvendinant Vyriausybės programą, taip pat kritikuoja valdžią, jog ši nevykdo pasirašytos kolektyvinės švietimo ir mokslo šakos įsipareigojimų, o šie veiksmai, anot LSS, „daro neigiamą įtaką studentų akademiniams rezultatams, dėstytojų ir mokslininkų motyvacijai bei bendrai aukštojo mokslo kokybei“.

Pažymima, kad planai kitąmet švietimui skirti 4,6 proc. nuo bendrojo vidaus produkto yra kuklesni, nei šiemet (4,64 proc. nuo BVP), o remiantis Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) 2019 metų duomenimis, Lietuva pagal finansavimą vienam mokiniui ar studentui buvo tarp labiausiai atsiliekančių šalių ir nuo ES bei EBPO šalių vidurkio atsiliko daugiau negu du kartus. 

Studentų atstovai reiškia nepasitenkinimą ir dėl to, jog vidutinė stipencija siekia tik apie 70 eurų ir ją gauna apie 15 proc. studentų. 

Ketvirtadienį dviejų valandų įspėjamąjį streiką rengia pedagogus vienijanti Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga, taip pat Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas, planuojami piketai prie Vyriausybės ir Finansų ministerijos. Šiuose piketuose dalyvaus ir LSS atstovai. 

Pedagogai siekia, jog Vyriausybė papildomai rastų apie 62 mln. eurų. kitų metų biudžeto projekte siekiant įgyvendinti profsąjungos susitarimą. Aukštųjų mokyklų dėstytojų profsąjunga reikalauja Vyriausybės pasirašyti šiemet suderėtus kolektyvinės sutarties papildymus su darbuotojų atstovais. Jie taip pat reikalauja, jog mokslo darbuotojams ir kitiems tyrėjams bazinis atlyginimas kasmet būtų didinamas bent po 10 proc. ir 2025 sudarytų 150 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.