Diplomo detektyvas: „Lietuvos oro uostams“ netinka, o „Lietuvos geležinkeliams“ – viskas gerai

„Lietuvos geležinkelių“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Adamas Ilkevičius buvo priverstas atsistatydinti iš strateginės valstybės įmonės „Lietuvos oro uostai“ valdybos nario pareigų, pasitvirtinus informacijai, kad jis nėra įgijęs aukštojo universitetinio išsilavinimo. Į šias pareigas jį buvo paskyręs tuometis susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

„Dvejonės dėl mano išsilavinimo daro neigiamą įtaką tiek mano asmeniui, tiek visai Lietuvos oro uostų valdybai, kurioje einu valdybos nario pareigas, todėl inicijavau akademinį pripažinimo procesą išsklaidysiantį visas abejones. Šis procesas truks kelis mėnesius, todėl jam vykstant, savo noru atsisakau LOU valdybos nario pareigų nenorėdamas sukelti neigiamų asociacijų profesionaliai dirbančiai valdybos komandai,“ – teigia buvęs VĮ Lietuvos oro uostų valdybos narys A.Ilkevičius.
„Dvejonės dėl mano išsilavinimo daro neigiamą įtaką tiek mano asmeniui, tiek visai Lietuvos oro uostų valdybai, kurioje einu valdybos nario pareigas, todėl inicijavau akademinį pripažinimo procesą išsklaidysiantį visas abejones. Šis procesas truks kelis mėnesius, todėl jam vykstant, savo noru atsisakau LOU valdybos nario pareigų nenorėdamas sukelti neigiamų asociacijų profesionaliai dirbančiai valdybos komandai,“ – teigia buvęs VĮ Lietuvos oro uostų valdybos narys A.Ilkevičius.
Mantas Bartuška.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mantas Bartuška.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Strateginės valstybės įmonės „Lietuvos oro uostai“ valdybos nariu A.Ilkevičių buvo paskyręs tuometis susisiekimo ministras Rokas Masiulis (nuotr.).<br>T.Bauro nuotr.
Strateginės valstybės įmonės „Lietuvos oro uostai“ valdybos nariu A.Ilkevičių buvo paskyręs tuometis susisiekimo ministras Rokas Masiulis (nuotr.).<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 27, 2019, 4:23 PM, atnaujinta Nov 28, 2019, 6:38 AM

Tai lrytas.lt patvirtino Susisiekimo ministerija.

Teikė melagingą informaciją

„Lietuvos rytui“ pasidomėjus įmonių grupės „Lietuvos geležinkeliai“ generalinio direktoriaus pavaduotojo A.Ilkevičiaus skyrimo į šias pareigas skaidrumu ir nuslėptais biografijos faktais, Manto Bartuškos vadovaujami „Lietuvos geležinkeliai“ viešai pateikė melagingą informaciją neva A.Ilkevičius, kuris iki šiol buvo ir strateginės valstybės įmonės „Lietuvos oro uostai“ valdybos narys, turi aukštąjį universitetinį išsilavinimą.

„A.Ilkevičiaus išsilavinimas mums klausimų nekelia“, – teigė bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ administracija.

Mokslo ir studijų įstatymas numato, kad aukštasis universitetinis išsilavinimas gali būti įgytas Lietuvos aukštosiose mokyklose baigus universitetinių studijų programas arba teisės aktų nustatyta tvarka pripažintas kaip jam lygiavertis užsienio mokslo ir studijų institucijose įgytas išsilavinimas.

Vytauto Didžiojo universitetas oficialiai paneigė, kad A.Ilkevičius turi magistro diplomą studijose, kurios vykdomos kartu su Baltijos vadybos institutu (BMI), kaip nurodo pats bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ generalinio direktoriaus pavaduotojas A.Ilkevičius.

Dirbdamas Kazachstano valstybės įmonėje A.Ilkevičius savo biografijoje rašė, neva 2000 metais yra baigęs Atvirąjį universitetą Tel Avive, Izraelyje.

Tačiau tokio A.Ilkevičiaus diplomo, kaip ir jokio kito, nėra pripažinęs Studijų kokybės vertinimo centras.

Buvo priverstas pasitraukti

Susisiekimo ministerija teigia neturinti duomenų apie A.Ilkevičiaus išsilavinimą ir informavo, kad „A. Ilkevičiaus, kaip VĮ Lietuvos Oro Uostų valdybos nario, įgaliojimai nutrūko jam pačiam prašant“.

Ministerija taip pat perdavė A.Ilkevičiaus pareiškimą, kuriame pripažįstama, kad jis neturi galiojančio auktšojo universitetinio išsilavinimo diplomo ir žada jį įgyti ateityje.

„Dvejonės dėl mano išsilavinimo daro neigiamą įtaką tiek mano asmeniui, tiek visai Lietuvos oro uostų valdybai, kurioje einu valdybos nario pareigas, todėl inicijavau akademinį pripažinimo procesą išsklaidysiantį visas abejones.

Šis procesas truks kelis mėnesius, todėl jam vykstant, savo noru atsisakau LOU valdybos nario pareigų nenorėdamas sukelti neigiamų asociacijų profesionaliai dirbančiai valdybos komandai,“ – teigia buvęs VĮ Lietuvos oro uostų valdybos narys A.Ilkevičius.

Į valdybos nario pareigas jį paskyrė tuometis susisiekimo ministras R.Masiulis.

Ministerija užmerkė akis

Nepaisant paaiškėjusių skandalingų faktų, A.Ilkevičius ir toliau dirba „Lietuvos geležinkelių“ generalinio direktoriaus M.Bartuškos pavaduotoju.

Anksčiau „Lietuvos geležinkeliai“ nurodė, kad A.Ilkevičius neva pasirinktas iš dešimčių kandidatų kaip geriausios kompetencijos vadybininkas.

„Konkursas į generalinio direktoriaus pavaduotojo – strategijos ir plėtros direktoriaus poziciją vyko 2017 m. kovo mėnesį. Adamas Ilkevičius aplikavo į šią poziciją atsiuntęs savo CV konkurse nurodytu adresu. Į poziciją aplikavo 71 kandidatas. Po išsamios atrankos, A. Ilkevičius buvo pakviestas prisijungti prie „Lietuvos geležinkelių“ komandos“, – atsakyme teigia „Lietuvos geležinkeliai“ administracija.

Bendrovės tinklapyje pateiktose šio konkurso sąlygose nurodomas būtinas reikalavimas – aukšasis universitetinis išsilavinimas.

Pasitvirtinus faktui, kad A.Ilkevičius neatitiko konkurso reikalavimų, lrytas.lt paklausė Susisiekimo ministerijos, kuri valstybės vardu valdo šios bendrovės akcijas, vertinimo.

Tačiau ministerija tesugebėjo atsakyti neva neturinti „informacijos apie AB „Lietuvos geležinkeliai“ atrankas ir konkursus į generalinio direktoriaus pavaduotojus ar kitas pareigas bendrovėje“, nors informacija apie šį konkursą skelbiama viešai.

Kaip „Lietuvos geležinkelių“ generalinio direktoriaus M.Bartuškos pavaduotojas A.Ilkevičius yra ir bendrovės strategijos ir plėtros direktorius, kuruojantis labai atsakingas šios įmonės departamentus: Strategijos ir veiklos efektyvumo, Investicijų planavimo ir kontrolės, Techninės priežiūros, Veiklos architektūros ir pokyčių valdymo, Korporatyvinės plėtros, Techninės plėtros. Taip pat, Informacinių technologijų centrą.

Gali grėsti ir baudžiamoji byla

Kadangi A.Ilkevičiui yra išduotas leidimas dirbti su valstybės ir tarnybos paslaptimis, kyla klausimų, ar pildant anketą tokiam leidimui gauti, nebuvo pateikti melagingi duomenys. Tokiu atveju A.Ilkevičiui grėstų baudžiamoji atsakomybė.

Anksčiau Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis lrytas.lt teigė, kad „jei kyla įtarimų dėl galimo dokumentų klastojimo, tai privalo aiškintis teisėsaugos institucijos“.

Tokios pat nuomonės laikėsi ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vienas vadovų.

„Sprendimas leisti asmeniui dirbti ar susipažinti su valstybės paslaptį sudarančia informacija priimamas po jo kandidatūros patikrinimo, o šio patikrinimo sudėtinė dalis yra nustatytos formos pildymas, kur asmuo pateikia duomenis apie save ir savo ryšius. Asmeniui pasirašius šią jo užpildytą formą, ji tampa oficialiu dokumentu. Jei asmuo tyčia pateikė klaidingus duomenis apie save, tai gali būti pagrindas atimti leidimą dirbti su įslaptinta informacija“, – yra sakęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas Laurynas Kasčiūnas.

Į „Lietuvos geležinkelius“ A.Ilkevičius atvyko tiesiai po darbo Kazachstane, kur ilgus metus ėjo įvairias pareigas šios Vidurio Azijos valstybės įmonėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.