Nuo kitų metų – baudžiamoji atsakomybė už neteisėtą partijų ir politinių kampanijų finansavimą

Nuo kitų metų sausio 1 d. įsigalios Seimo priimtos Baudžiamojo kodekso pataisos, kuriomis nustatyta atsakomybė už neteisėtą politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimą.

Nuo kitų metų – baudžiamoji atsakomybė už neteisėtą partijų ir politinių kampanijų finansavimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nuo kitų metų – baudžiamoji atsakomybė už neteisėtą partijų ir politinių kampanijų finansavimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2019, 12:14 PM

Grės bauda ar laisvės atėmimas

Už kodekso pataisas ketvirtadienį balsavo 66, prieš – 4, susilaikė 10 Seimo narių. Kodekse įtvirtinta, kad tas, kas neteisėtai teikė lėšas ar kitokią paramą, kurių vertė viršija 500 minimalių gyvenimo lygių (MGL) dydžio sumą, politinei partijai ar politinei kampanijai tiesiogiai ar netiesiogiai finansuoti arba šias lėšas ar paramą neteisėtai priėmė ar panaudojo politinės partijos ar politinės kampanijos veikloje, yra baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki ketverių metų. Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsakys ir juridinis asmuo.

Lydimuosiuose Politinių partijų ir Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymuose nustatyta, kad jeigu politinė partija gavo neteisėtu būdu lėšų, tokią pačią lėšų sumą, Vyriausiosios rinkimų komisijos nurodymu, turi grąžinti į biudžetą.

Siekiant apriboti grynųjų pinigų, įskaitant nario mokestį, naudojimą partijų veikloje, Politinių partijų įstatymo pataisomis įtvirtinta, kad visos politinės partijos išlaidos, išskyrus išlaidas politinei kampanijai finansuoti, turi būti apmokėtos tik iš politinės partijos banko sąskaitos.

Banko pavedimu turi būti mokamas ir nario mokestis, viršijantis 0,3 vidutinio minimalaus darbo užmokesčio dydį, tai yra 265 eurus. Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatyme taip pat įtvirtinti politinės reklamos reglamentavimo pokyčiai.

Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymo pataisomis padidintos komisijos galios – suteikiant teisę reikalauti iš juridinių ir fizinių asmenų informacijos, kuri būtina tyrimams atlikti, taip pat suteikta teisė atlikti tokius tyrimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.