Mįslė: ar politiko interviu – kyšis?

Kas ir kiek laiko gali kalbėti per televiziją? Tai kelias valandas sprendė politinės korupcijos bylą nagrinėjantis teismas, kuriam reikia išsiaiškinti, ar politiko kvietimą į laidą galima vadinti kyšiu.

Eligijus Masiulis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eligijus Masiulis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teisiamasis E.Masiulis: „Kaltinimai tuo, kad dalyvavau televizijos laidoje, varžo žodžio laisvę – tiek žurnalistų, tiek į ją kviečiamų politikų.“<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teisiamasis E.Masiulis: „Kaltinimai tuo, kad dalyvavau televizijos laidoje, varžo žodžio laisvę – tiek žurnalistų, tiek į ją kviečiamų politikų.“<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eligijus Masiulis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eligijus Masiulis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tomas Dapkus.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Dapkus.<br>T.Bauro nuotr.
Raimondas Kurlianskis ir Eligijus Masiulis.<br>T.Bauro nuotr.
Raimondas Kurlianskis ir Eligijus Masiulis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 29, 2019, 12:00 PM

Liberalų sąjūdžiui vadovavęs Eligijus Masiulis prieš keletą metų buvo laukiamas svečias televizijos laidose, tačiau į jas ėjo ne vien norėdamas išdėstyti savo idėjas.

Laidų kūrėjams jis turėdavo ir prašymų, apie kuriuos prabilo tik Vilniaus apygardos teismui įpusėjus nagrinėti politinės korupcijos bylą.

Pasitikėjo abi pusės

E.Masiulis koncerno „MG Baltic“ vadovams perduodavo tuometės prezidentės Dalios Grybauskaitės prašymus, kurie pasiekdavo ir naujienų portale „Alfa“ dirbusį bei LNK televizijoje laidą „Alfa savaitė“ vedusį žurnalistą Tomą Dapkų.

„Mūsų žiniasklaidos grupei buvo žinoma, kad santykiai su D.Grybauskaite yra palaikomi per E.Masiulį. Jis buvo priimtinas ir prezidentei, ir Raimondui Kurlianskiui, todėl buvo saugi jungtis, per kurią perduodami prašymai“, – vakar teisme pasakojo T.Dapkus.

R.Kurlianskis tuomet vadovavo žiniasklaidos grupei „Alfa Media“.

Iš jo T.Dapkus yra girdėjęs, kad D.Grybauskaitė turi įvairių prašymų ir priekaištų: „Tai buvo susiję su rinkimų kampanija, prezidentės perrinkimu antrai kadencijai, komisijos, tyrusios įtaką teisėsaugai, kūrimu, aukštų pareigūnų skyrimu.“

T.Dapkus teigė, kad D.Grybauskaitė priekaištaudavo ne tik dėl jos pačios bei jos aplinkos kritikos.

Ji pykdavo ir dėl kritikos žmonių, kuriuos paskirdavo į įvairias pareigas. Tai prokurorai, teisėjai.

Žurnalistą pavadino skaliku

„Ponia prezidentė buvo nuolatinė mano gyvenimo palydovė su savo nuolatiniu nepasitenkinimu“, – kalbėjo T.Dapkus.

„Tulpių paštu“ vadinamuose laiškuose E.Masiuliui tuometė prezidentė T.Dapkų buvo pavadinusi „Dariaus Mockaus (koncerno „MG Baltic“ prezidento) skaliku“.

Prisiminęs aštrius D.Grybauskaitės pareiškimus T.Dapkus teigė nebenorintis tęsti šios temos: „Atvirai sakant, man ji jau nebeįdomi, tikiuosi, kad ir aš jai nebeįdomus.“

Su politiku gėrė viskį

Žurnalistas sulaukė klausimų ir apie bendravimą su jam įdomiais ir draugiškais žmonėmis. Vienas jų – tuometis Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas, dabartinis Joniškio meras Vitalijus Gailius.

Per apklausą tyrėjas T.Dapkui parodė iš R.Kurlianskio per kratą paimtą sąrašą, kuriame šalia žinomų pavardžių buvo pažymėta pliusų, minusų, žodžių „vynas“ ar „viskis“.

„Viskis“ buvo parašyta ir šalia vardo Vitalijus. T.Dapkus per apklausą patvirtino galėjęs V.Gailiui nunešti butelį viskio, bet teisme teigė tokiu atsakymu tik norėjęs sustabdyti vis tuos pačius klausimus uždavinėjusį pareigūną.

Tačiau jis neneigė prieš Kalėdas padovanojęs V.Gailiui butelį: „Aš jį ne perdaviau, o daviau, turbūt ir man jis kažką atnešė. Be to, tai nebuvo tiesiog butelio įteikimas, tai buvo prisidėjimas prie bendrų vaišių.“

T.Dapkus tvirtino, kad tai nebuvę neįprasta, nes švenčių proga dovana ar atviruku jis pasveikindavęs žmones, su kuriais palaikė draugiškus santykius.

„Esu keitęsis dovanomis ir su prokurorais, ir su teisėjais“, – pareiškė T.Dapkus, tačiau jų pavardžių teisėja leido neminėti – tai ne šios bylos reikalas.

Siūlė „padrožti“ ministrą

Šioje byloje kaltinimai dėl to, kad dalyvavo T.Dapkaus vedamoje laidoje, pareikšti tuomečiam liberalų vedliui E.Masiuliui. Prokurorai tai palaikė netiesioginiu kyšiu, kurį politikas galėjęs gauti iš koncerno „MG Baltic“.

T.Dapkus teigė kviesti E.Masiulį į laidą nusprendęs pats, nes tomis dienomis vyko Liberalų sąjūdžio pirmininko rinkimai, be to, su šiuo Seimo nariu buvo galima aptarti skandalingas to meto istorijas.

„Jei neturi, imk Eligijų. Motyvai: padroš Juozuką, „Aqua“ parką. Be to, šeštadienį bus išrinktas LLS pirmininku“, – tokią žinutę likus kelioms dienoms iki laidos R.Kurlianskis nusiuntė T.Dapkui.

Laidos vedėjas tvirtino, kad tai buvęs ne nurodymas, o vadovo patarimas. Jo teigimu, R.Kurlianskis turėjo daug pažinčių, žinojo daug įdomių dalykų, todėl dažnai patardavo, ką būtų galima kviesti į laidą.

T.Dapkus paaiškino, kad žinutėje minimas „Juozukas“ – tuometis teisingumo ministras Juozas Bernatonis, dėl kurio namo statybų tuomet buvo kilęs triukšmas, o Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centrą „Aqua“ tuo metu krėtė net kelių tarnybų pareigūnai.

Pasigedo žodžio laisvės

T.Dapkus aiškino į savo laidas kviesdavęs visų partijų pirmininkus, o tuo metu populiarus E.Masiulis būtų tik pritraukęs daugiau žiūrovų.

„Jei populiaresnių politikų dalyvavimas keldavo laidos reitingus, kyla klausimas, kas kam tą kyšį davė – gal aš jums, kad jūsų reitingai būtų geresni ir gautumėte daugiau reklamos?“ – svarstė E.Masiulis.

Buvusiam politikui visiškai nesuprantama, kaip vienos partijų vadovo dalyvavimas laidoje gali būti laikomas kyšiu.

„Kaltinimai tuo, kad dalyvavau televizijos laidoje, varžo žodžio laisvę – tiek žurnalistų, tiek į ją kviečiamų politikų“, – žurnalistams sakė E.Masiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.