Seimas – akligatvyje: vėl atidėta prieštaringai vertinama pataisa dėl rinkimų kartelės mažinimo

Seimas ketvirtadienį svarstė dėl žemesnės rinkimų kartelės parlamento rinkimams nuleidžiant iki 3 procentų. Tai turėjo būti galutinis balsavimas, tačiau jis vėl atidėtas, nes tik 63 Seimo nariai balsavo. Turėjo būti ne mažiau kaip 71. Opozicija ištraukė korteles ir priimti šio pakeitimo nepavyko.

 Seime – galutinis balsavimas dėl rinkimų kartelės.<br> lrytas.lt koliažas
 Seime – galutinis balsavimas dėl rinkimų kartelės.<br> lrytas.lt koliažas
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Naglis Puteikis<br>T.Bauro nuotr.
Naglis Puteikis<br>T.Bauro nuotr.
Naglis Puteikis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Naglis Puteikis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
rinkimai, balsavimas, balsadėžės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
rinkimai, balsavimas, balsadėžės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prezidento rinkimai, Europos parlamento rinkimai, išankstinis balsavimas, Kauno savivaldybė<br>M.Patašiaus nuotr.
Prezidento rinkimai, Europos parlamento rinkimai, išankstinis balsavimas, Kauno savivaldybė<br>M.Patašiaus nuotr.
referendumas, Žemės pardavimas, balsavimas, balsadėžė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
referendumas, Žemės pardavimas, balsavimas, balsadėžė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
rinkimai pirmas turas, Mero rinkimai, Savivaldos rinkimai, balsuoja, renka, balsavimas, Gitanas Nausėda<br>D.Umbraso nuotr.
rinkimai pirmas turas, Mero rinkimai, Savivaldos rinkimai, balsuoja, renka, balsavimas, Gitanas Nausėda<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Dec 5, 2019, 12:32 PM, atnaujinta Dec 5, 2019, 1:56 PM

„Tik 63 Seimo nariai balsavo, tad balsavimą teks pakartoti. Ne dabar, ne šiandien“, – po balsavimo replikavo Seimo posėdžiui vadovaujanti Rima Baškienė.

Dabar partijos į mandatus parlamente pretenduoja, kai daugiamandatėje apygardoje sulaukia 5 proc. rinkėjų palaikymo, koalicijos – 7 proc.

Nesugeba įmušti įvarčio – bando platinti vartus

Pasak konservatoriaus Mykolo Majausko, likus gerokai mažiau nei metams iki Seimo rinkimų nekorektiška koreguoti rinkimų taisykles.

Jis siūlė atidėti įstatymo įsigaliojimą 2024 metams, tačiau Seimo dauguma balsuodama tam nepritarė.

„Projektą stumiantys kolegos atrodo kaip prasta futbolo komanda, kuri nesugeba įmušti įvarčio ir siūlo praplatinti vartus. Tai suinteresuota į partijų politinį išskaičiavimą“, – sakė M.Majauskas.

Pasak konservatoriaus Jurgio Razmos, tokio įstatymų pakeitimo reikia šios kadencijos Seimo politikams. „Po keturių metų jie jau nežino, ar jiems bereikės tokių dalykų“, – sakė J.Razma.

M.Majauskas kritikavo valdančiųjų iniciatyvą mažinti rinkimų kartelę ir teigė, kad Seimas virs Babelio bokštu ir nebebus įmanoma su politikais susikalbėti. Socialdemokratų darbo frakcijos narys Gediminas Kirkilas atšovė, jog to tikrai nebus.

„Mes tikrai nevirsime Babelio bokštu, galite dėl to nesijaudinti. Mano mažumos Vyriausybė sugebėjo net su jūsų partija sutarti, tad būkite ramus“, – teigė G.Kirkilas.

„Siūlau išeiti iš mūsų provincijos ir pažvelgti į Europą, iš 27 šalių ES, nežinau, kur Jungtinę Karalystę priskaičiuot, tik devynios turi penkis procentus, o dar aukštesnį procentą turi šalys už ES ribų. Tokios demokratiškos šalys, kurios galėtų būti mums pavyzdžiu, Nyderlandai, Portugalija, išvis neturi barjero. Pasižvalgę po Europą pamatytume, kad ten paveikslas visiškai kitoks“, – kalbėjo G. Kirkilas.

Ragino nesaugoti „politinių dinozaurų“

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Remigijus Žemaitaitis aiškino, kad tokie valdančiosios daugumos pasiūlymai kelia juoką.

„Įstatymo projektą įvardinčiau taip – tai „politinių dinozaurų“ išgelbėjimo įstatymas. Kaip būna nykstančios rūšys, tai taip „politikos dinozaurai“ pabandė išsisaugoti sau vietą Seime“, – sakė R.Žemaitaitis.

Povilas Urbšys teigė, kad priėmus tokį valdančiųjų siūlomą įstatymą nukentėtų ir patys valstiečiai.

„Šis įstatymas labiausiai kenksmingas bus valstiečiams. Jūs laimėjote todėl, kad peržengėte tuos 5 proc. ir buvote alternatyva tradicinėms partijoms. Jei susmulkės politinės jėgos – tai nukentėsite būtent jūs. Žmonės nusivyle politika, nes jie patiria tą stagnaciją politikoje. Nors jie renka, bet iš esmės niekas nesikeičia“, – teigė P.Urbšys.

Degina populiarumo likučius

Mišrios Seimo grupės narys Andrius Mazuronis priminė, kad jau trečią kartą balsuojama dėl rinkimų kartelės leidimo. Pasak jo, tai nesąžininga prieš rinkėjus.

„Tai, kas vyksta šioje salėje, tai ne kas kita, kaip jūsų kolegų pastatymas šioje salėje kaip rusai sako: „Į vėžio pozą“.

Tai skirta tik (Juozo – red.) Bernatonio ir jo politinės kompanijos politinei partijai. Jūs ant šito laužo tik deginate savo politinio populiarumo likučius“, – teigė A.Mazuronis.

Būtų daugiau atsitiktinių žmonių su keistais pasiūlymais

Liberalų Sąjūdžio seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad mokslininkų pastebėjimais mūsų sistemos politinė fragmentacija Seime yra viena iš didesnių Europoje.

„Kiekvienas iš mūsų ranką pridėjęs prie širdies pasakys, kad supranta, jog pritarus kartelės žeminimui iki 3 proc. tas fragmentavimas tik didės.

Didės atsitiktinių žmonių skaičius Parlamente. Didės keistų iniciatyvų ir nepamatuotų sprendimų skaičius“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen ir priminė, jog prezidentas Gitanas Nausėda tam taip pat nepritarė.

Frakcijos vardu kalbėjo ir teigė, kad prašys vetuoti šį įstatymą, jei jam bus pritarta.

G.Kirkilas tiki, kad kartelė bus nuleista: dangus nenugrius

„Socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas po balsavimo teigė, kad sprendimas vis tiek bus priimtas. Pakartotinis balsavimas, anot jo, turėtų vykti kitą savaitę.

Parlamentaras pakartojo, kad mažesnė rinkimų į parlamentą kartelė yra daugelyje ES valstybių. Taip, pasak G.Kirkilo, valdžioje atspindima visuomenės nuomonių įvairovė.

„Šalys stengiasi priiminėti tokius sprendimus, kad dar labiau atsispindėtų žmonių nuomonė. Dabar mus kaltina savanaudiškumu, bet aš manau, kad kaip tik didžiosios partijos yra savanaudiškos, nes jos, dažniausiai dešiniosios partijos, perima kairiųjų balsus“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė G.Kirkilas.

Jis pridūrė, kad galiausiai sprendimas, vis dėlto, jo nuomone, bus priimtas

„Dangus nenugrius, simetrija bus geresnė, (...) mes nubalsuosim už šį sprendimą“, – teigė Socialdemokratų darbo partijos pirmininkas.

Anksčiau iš dalies pritarė siūlymui

Anksčiau balsuojant dėl įstatymo pataisų priėmimo pastraipsniui, valdančiųjų balsais pritarta „valstiečių“ vadovo Ramūno Karbauskio ir Centro partijos vadovo Naglio Puteikio siūlymui kartelę nuleisti iki 3 proc. partijoms ir 5 proc. koalicijoms.

Siūlymui nepritariantys opoziciniai konservatoriai tuomet paprašė pertraukos iki kito posėdžio.

Pirminiame pataisų projekte siūlyta, kad politinės partijos dalyvautų mandatų dalybose daugiamandatėje apygardoje pasiekusios 4 proc., o koalicijos – 6 proc. ribą. Tokiam pataisų variantui paramą yra išsakiusi ir Prezidentūra.

Pataisą dėl žemesnės kartelės inicijavo liberalas Simonas Gentvilas, ją argumentavęs siekiu suvienodinti Seimo ir savivaldos rinkimų reguliavimą. Savivaldos rinkimams šiuo metu yra nustatytas 4 proc. ir 6 poc. rinkimų barjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.