Užvirė kova dėl prasižengusių ūkininkų piniginių: užsimota amnestuoti ir milijonierius

Kol vieni buvo užsiėmę biudžeto skylių lopymu, kiti jame stengėsi pramušti naujų skylių – Seime užsimota amnestuoti už gamtos išteklius nemokančius apsukruolius, tarp kurių yra ir milijonierių.

Svarstant K.Mažeikos rengtą pataisą Aplinkos apsaugos komitetui priklausantis valstietis Petras Nevulis (nuotr.) pasiūlė nusižengėliams taikyti penkiskart mažesnes baudas.<br> lrytas.lt koliažas.
Svarstant K.Mažeikos rengtą pataisą Aplinkos apsaugos komitetui priklausantis valstietis Petras Nevulis (nuotr.) pasiūlė nusižengėliams taikyti penkiskart mažesnes baudas.<br> lrytas.lt koliažas.
Svarstant K.Mažeikos rengtą pataisą Aplinkos apsaugos komitetui priklausantis valstietis Petras Nevulis (nuotr.) pasiūlė nusižengėliams taikyti penkiskart mažesnes baudas.
Svarstant K.Mažeikos rengtą pataisą Aplinkos apsaugos komitetui priklausantis valstietis Petras Nevulis (nuotr.) pasiūlė nusižengėliams taikyti penkiskart mažesnes baudas.
Seime kelią skinasi aplinkos ministro valstiečio Kęstučio Mažeikos parengtos įstatymo pataisos, kurios leistų išvengti už nesąžiningą gamtos išteklių naudojimą dabar skiriamų milžiniškų baudų.
Seime kelią skinasi aplinkos ministro valstiečio Kęstučio Mažeikos parengtos įstatymo pataisos, kurios leistų išvengti už nesąžiningą gamtos išteklių naudojimą dabar skiriamų milžiniškų baudų.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 5, 2019, 10:32 AM, atnaujinta Dec 5, 2019, 10:55 AM

Seime kelią skinasi aplinkos ministro valstiečio Kęstučio Mažeikos parengtos įstatymo pataisos, kurios leistų išvengti už nesąžiningą gamtos išteklių naudojimą dabar skiriamų milžiniškų baudų.

Tiesa, vargu, ar Aplinkos ministerijos vadovas tikėjosi, kad jo pateiktas projektas Seime gali taip keistis – jis aplipo įvairiais įtartinais pasiūlymais.

Taikiklyje – ir turtuolis

Paaiškėjo, kad priėmus Seime svarstomas įstatymo pataisas milžiniškos baudos galbūt išvengtų vienas turtingiausių šalies žmonių – Panevėžio rajono Gegužinės kaime ūkininkaujantis Raimondas Vitkauskas.

Teigiama, kad jo turto vertė siekia 12 mln. eurų.

Šiam stambiam ūkininkui, aplinkosaugininkai už vandenį, sunaudotą be leidimo, šiemet skyrė net 156 tūkst. eurų baudą.

Gręžiniams leidimo neturėjusio R.Vitkausko ūkiui tikrintojai pritaikė dabar įstatyme numatytą padidintą tarifą, priskaičiuotą sumokėti sumą daugindami iš dešimties.

Griežtos baudos užklupo ir daugiau ūkininkų, nuo 2015 metų neįstengusių susitvarkyti leidimų naudoti požeminį vandenį arba deklaravusiems mažesnį nei suvartotas jo kiekį. Kai kurie jų (ir R.Vitkauskas) dėl skirtų baudų kreipėsi į teismus.

Atsirado užtarėjų

Tačiau pažeidėjams į pagalbą jau atskubėjo ir geradariai Seime.

Antai svarstant K.Mažeikos rengtą pataisą Aplinkos apsaugos komitetui priklausantis valstietis Petras Nevulis pasiūlė nusižengėliams taikyti penkiskart mažesnes baudas.

Tiesa, komitetas nesutiko taip žemai nuleisti kartelės ir pritarė, jog skaičiuojant baudas už gamtos išteklius mokesčio tarifas būtų dauginamas ne iš 10, bet iš 5.

Netrukus tokį siūlymą palaimino ir valstiečio Valiaus Ąžuolo vadovaujamas Biudžeto ir finansų komitetas. Negana to, visiems aplinkosaugininkų jau išaiškintiems ir būsimiems pažeidėjams buvo pasiūlyta savotiška amnestija.

Komitetas pritarė, kad iki 2021-ųjų sausio baudos nebūtų taikomos už tuos vandens gręžinius, kurie dar tik bus įrengti ateityje – iki kitų metų pabaigos, o nubausti gręžinių savininkai leidimais juos naudotis gali pasirūpinti iki 2021 metų gruodžio 31 dienos.

Minėtas „Petro atvejis“

Argumentuodamas savo siūlymą mažinti koeficientą, pagal kurį skaičiuojamos baudos, P.Nevulis aiškino, kad dabar jos prasilenkia su sveiku protu, kai kurioms nubaustoms įmonėms tai gali grėsti bankrotu.

Beje, Seimo komitete diskutuojant dėl P.Nevulio siūlymo, kai kurie jo nariai minėjo „Petro atvejį“, bet pats valstietis to garsiai neįvardijo.

Gegužinės kaimas, kuriame ūkininkauja nubaustas R.Vitkauskas, yra toje pačioje Paįstrio seniūnijoje, kaip ir P.Nevulio gimtasis Baroniškių kaimas, o parlamentaro ir R.Vitkausko žemės valdos – šalia. Šio ūkininko ūkyje triūsia ir politiko brolis energetikas Virginijus Nevulis.

Dar vienas sutapimas: 2015 metais valstiečių sąraše P.Nevulis kandidatavo į Panevėžio rajono tarybą kartu su R.Vitkausko ūkyje gamybos vadovu dirbančiu Sigučiu Siudiku.

Parūpo ir kitų vargai

„Lietuvos ryto“ pakalbintas P.Nevulis neneigė, kad yra R.Vitkausko kaimynas, tačiau tikino su juo beveik nebendraujantis: „O, Jėzau, aš net neatsimenu, kada jį mačiau, net jo telefono neturiu ir jokiomis protekcijomis neužsiimu.“

Parlamentaras tvirtino, kad mažinti baudas pasiūlė išgirdęs ne vieną panašų atvejį rajone.

Vis dėlto paklaustas, ar jam žinoma apie R.Vitkausko rūpesčius dėl skirtos 156 tūkst. eurų baudos, politikas muistydamasis prisipažino: „Mes savivaldybėje buvome susirinkę ir apie tas bėdas kalbėjome. Bet jis taip elgėsi nepiktybiškai. Ir dar leido tuo gręžiniu už dyką naudotis gyventojams.

Taip, tame pasitarime buvo ir S.Siudikas. Bet buvo ir daugiau žmonių, mes apie visus atvejus kalbėjome ir dėl to pasiūliau tas pataisas. Tačiau ne dėl šio vieno konkretaus atvejo.“

P.Nevulis pripažino, kad nesąžiningiems vartotojams turėtų galioti vienodos taisyklės, bet laikėsi savo – aplinkosaugininkų skirtos baudos esą per didelės: „Aišku, taip elgtis negerai. Bet ūkininkai sako, kad tiesiog nespėjo susitvarkyti ir yra baudžiami per griežtai. Ar mums visiems bus geriau, kad jie bankrutuos?“

Laukė, kol pakeis tvarką

Su „Lietuvos rytui“ kalbėjęs R.Vikausko ūkio gamybos vadovas S.Siudikas irgi piktinosi, kad nuo 2015 metų galiojanti tvarka, kai už pažeidimus skiriamos dešimteriopos baudos, yra neadekvati.

Tiesa, anot jo, nors skirta bauda ir didelė, turtingam ūkiui bankrotas negresia.

„Mes turime įsirengę skaitiklius, nieko nuo valstybės neslėpėme ir iš jos nepavogėme, fiksavome skaitiklių rodmenis. Bet nesuprantame, kodėl reikia skirti dešimteriopas baudas, gal užtektų taikyti mažesnį koeficientą.

Mums tarp eilučių buvo pažadėta, kad bus pakeitimai ir tų reikalavimų neliks. Mes laukėme. Kai pamatėme, kad bus blogai, pakeitimų nebus ir niekas jų nebežada daryti, sukrutome, bet jau buvo per vėlu.

Taip, mes kalti – pažeidėme tvarką, laiku nesusitvarkėme ir nedeklaravome, bet nesutinkame su tuo, kad skiriama dešimteriopa bauda.

Mes sutinkame mokėti tiek, kiek rodo skaitikliai ar kokią simbolinę baudelę, kuri būtų kaip pagrūmojimas, kad reikia tvarkytis, bet ne šitaip – atėjo, patikrino ir kirto. Tai nesąžininga“, – kalbėjo S.Siudikas.

Projekto net neatpažįsta

Bet tokie pažeidėjų lūkesčiai nustebino K.Mažeiką, kuris atvirai stebėjosi valstiečių pastangomis juos išsukti nuo paskirtų baudų.

Anot aplinkos ministro, įstatymo nuostatas buvo siekiama švelninti taip, kad šalia neatsidurtų piktybiniai pažeidėjai ir tie asmenys, kurie vieną ar kelias dienas pavėluoja pateikti deklaracijas apie sunaudotus išteklius.

„Niekas negali vertinti tų pataisų pozityviai, jei gamtos išteklius leidžiama naudoti bet kam ir bet kaip. Dar labiau glumina, kai paaiškėja, jog politikų siūlymai galbūt slepia privačius interesai. Man apie tai nebuvo žinoma“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo K.Mažeika.

Politiką ypač nustebino siūlymas netaikyti baudų už tuos vandens gręžinius, kurie gali atsirasti iki kitų metų pabaigos:. „Nežinau, kaip tai vertins teisininkai – ar keičiamos įstatymo nuostatos galiotų atgal.

Bet aš tokiems siūlymams tikrai negaliu pritarti ir ieškosime būdų, kaip tai sustabdyti. Tai būtų nesąžininga ir tų žmonių, kurie jau yra susimokėję baudas, atžvilgiu. Tai būtų tarsi pažeidėjų skatinimas.“

Nori pritaikyti amnestiją

Tačiau pažeidėjų linkęs pasigailėti Biudžeto ir finansų komiteto vadovas V.Ąžuolas – kitokios nuomonės.

„Mes rėmėmės labai gera analogija, kai valstybė buvo paskelbusi amnestiją tiems, kurie nebuvo susimokėję mokesčių. Žmonės atėjo, prisidavė ir išvengė baudų.

Panašiai siūlome elgtis ir šiuo atveju – per metus susitvarkyti leidimus, apskaitą“, – siūlomą sprendimą gynė V.Ąžuolas.

Tiesa, jis negalėjo paaiškinti, kodėl per daugiau kaip ketverius metus nebuvo spėta pasirūpinti leidimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.