Neringos Venckienės suburta nelegalių seklių gauja teisme ginasi be savo vadeivos

Nors Neringa Venckienė JAV teismui prisipažino, kad Lietuvoje buvo subūrusi gaują, kuri sekė neįtikusius žmones, jai už tai atsakyti nereikia. O jos nurodymus vykdę grupuotės nariai pirmadienį bandys įtikinti Apeliacinį teismą, kad yra nekalti.

N.Venckienė (kairėje), kaip ir jos teta A.Skučienė, iš pradžių buvo kaltinama neteisėtu informacijos rinkimu.<br>M.Patašiaus nuotr.
N.Venckienė (kairėje), kaip ir jos teta A.Skučienė, iš pradžių buvo kaltinama neteisėtu informacijos rinkimu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Į laisvę paleidžiamos N.Venckienės artimieji džiūgauja.<br>M.Patašiaus nuotr.
Į laisvę paleidžiamos N.Venckienės artimieji džiūgauja.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pasitikti N.Venckienės atvyko motina L.Kedienė (viduryje) ir tetos A.Skučienė bei B.Stepankevičienė (kairėje).<br>T.Šileikio nuotr.
Pasitikti N.Venckienės atvyko motina L.Kedienė (viduryje) ir tetos A.Skučienė bei B.Stepankevičienė (kairėje).<br>T.Šileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 15, 2019, 5:21 PM, atnaujinta Dec 16, 2019, 6:00 AM

Sekė prie darbo, sekė prie namų, automobiliu persekiojo gatvėje, veržėsi į vidų, grasino – tokie prisiminimai lydi žmones, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių buvo atsidūrę N.Venckienės ir jos tetos Audronės Skučienės suburtos nelegalių seklių gaujos akiratyje.

Ir nors pati pedofilijos skandalo pūtėja JAV aukščiausiajam teismui teigė, kad „padėjo suburti rėmėjų grupę, kuri medžiojo ir apklausė įtariamus pedofilų klano narius siekiant surinkti apie juos informacijos“, Šiaulių apygardos teisme įvairių bausmių sulaukę septyni šios gaujos nariai vis dar aiškina, kad į teisiamųjų suolą pasodinti nekaltai.

Teisme nebus tik vieno

A.Skučienė, Raminta Baltuškienė, sutuoktiniai Gintaras ir Violeta Banaičiai, Andrejus Lobovas, Renaldas Ščiglinskas ir Gediminas Aidukas apskundė jiems nepalankų nuosprendį ir gruodžio 16-ąją vyks į Vilnių, kur Apeliacinis teismas nagrinės jų skundus.

Teisme teks pasirodyti ir 3012 eurų bauda nubaustam Dariui Kaminickui, nors jis nuosprendžio neskundė, bei pirmosios instancijos teismo išteisintiems Tatjanai Borovec ir Rimantui Rinkevičiui.

Prokurorė mano, kad jie bausmės išvengė nepagrįstai.

Vienintelis gaujos dalyvis, kuriam prokurorė neturi pretenzijų, yra Vitalijus Keršis. Metus prie Venckų bei Kedžių namų gyvenęs vyras bendradarbiavo su tyrėjais ir padėjo atskleisti Garliavos seklių veiklą.

Advokatė pasijuto sekama

Nors į teisiamųjų suolą sėdę Garliavos aktyvistai ir neigia kaltę, teisėsaugininkų surinkti įrodymai neleidžia abejoti, kad į N.Venckienės raginimus sekti jai nepatikusius žmones buvo atsiliepta su dideliu entuziazmu, o patys sekliai jautėsi visiškai nebaudžiami.

Jie ramybės nedavė ne tik buvusios teisėjos įvardytiems pedofilams, bet ir žmonėms, kurie tik dirbo savo darbą, – advokatams Loretai Kraujutaitienei, Gintarui Černiauskui, antstolei Sonatai Vaicekauskienei.

Pirmoji „violetinių“ kerštą pajuto Andriaus Ūso ir Laimutės Stankūnaitės advokatė L.Kraujutaitienė. Kad yra sekama, ji pastebėjo dar prieš Drąsiaus Kedžio Kaune įvykdytas žmogžudystes – 2009 metų rugpjūčio viduryje.

„Prie mano kontoros stovėdavo žalias mikroautobusas, kurį, kaip manoma, vairavo G.Aidukas. Vėliau matydavau ir automobilį „Smart“, kuriuo važinėjo R.Ščiglinskas. Jis buvo margas, apklijuotas kažkokiais lipdukais.

Būdavo ir kitokių automobilių – „Opel“, „Golf“, „Toyota“. Jie mane sekė, stebėjo, ką aš darau, kas atvyksta pas mane“, – tyrėjams pasakojo L.Kraujutaitienė.

Advokatės persekiojimas itin sustiprėjo 2010 metų gegužę – po to, kai Kėdainių teismas pirmą kartą nurodė mergaitę grąžinti jos motinai L.Stankūnaitei.

Vogdavo net laiškus

„Buvau sekama nuo ryto iki vakaro. Ir darbe, ir prie namų, buvo persekiojamas mano automobilis, pradėta grasinti vaikams, vyrui, tėvams.

Dukros skundėsi, kad net mokykloje joms nuolat teko klausyti pašaipų, esą jų motina yra pedofilų draugė“, – pasakojo L.Kraujutaitienė.

Neiškentusi nuolatinio spaudimo 2010 metų rugpjūtį L.Kraujutaitienė atsisakė ginti L.Stankūnaitę, tačiau sekliai nuo jos neatsitraukė iki pat 2012 metų gegužės, kai L.Stankūnaitė, padedama G.Černiausko ir S.Vaicekauskienės, atgavo dukterį.

Vieną seklį, kuris nuolat trynėsi aplink jos kontoros langus, L.Kraujutaitienė pažinojo asmeniškai.

„Su G.Banaičiu anksčiau bendraudavome šeimomis, kartu švęsdavome. Aš iš jo dukters nupirkau butą, jame įrengiau savo kontorą. Tačiau mūsų santykiai nutrūko, kai tapau L.Stankūnaitės advokate“, – liudijo L.Kraujutaitienė.

Manoma, kad pasinaudojęs šia pažintimi G.Banaitis ne tik perdavė N.Venckienei šios advokatės ir jos šeimos narių asmeninius duomenis, bet ir patikrindavo jos pašto dėžutę.

Advokatė sakė, kad iš jos ne kartą dingo korespondencija, o 2010 metų vasarį iš darželio „Obelėlė“ jai siųstas laiškas su dokumentais apie L.Stankūnaitės dukrą netikėtai atsirado pas N.Venckienę.

Informuodavo Klonio gatvę

G.Banaitį prie savo biuro nuolat matydavo ir antstolė S.Vaicekauskienė.

„Jis atvažiuodavo automobiliu „Toyota Land Cruiser“, vaikščiodavo aplink kontoros langus, stebėdavo, kas vyksta viduje“, – prisiminė antstolė.

2012 metų kovo 29-ąją G.Banaičiui pavyko susekti pas antstolę atvykusią L.Stankūnaitę.

Ir nors buvusio policijos pareigūno ir gero tuomečio N.Venckienės vyro Aido Venckaus pažįstamo G.Banaičio telefono tąkart tyrėjai nesiklausė, pagal kitų įtariamųjų pokalbius buvo atsekta, kad vos tik išvydęs L.Stankūnaitę G.Banaitis apie jos apsilankymą iškart informavo savo žmoną V.Banaitienę, ši informaciją perdavė A.Skučienei.

Ji tada paskambino R.Ščiglinskui, kuris šią žinią paskelbė feisbuke.

Pamatę, kad apie L.Stankūnaitės apsilankymą S.Vaicekauskienės biure jau žinoma N.Venckienės šalininkams, ją saugoję Kriminalinės policijos biuro pareigūnai iškart nusprendė išgabenti L.Stankūnaitę į saugią vietą.

G.Banaitis taip pat pasileido iš paskos, o vėliau vėl grįžo prie antstolės biuro, kur jo dokumentus patikrino iškviesti policijos pareigūnai.

Talkino politiko padėjėja

Informacijos apie juos dominusius žmones N.Venckienė ir jos giminaičiai sužinodavo ne tik iš Banaičių.

Seimo nario Ryto Kupčinsko padėjėja Raminta Baltuškienė buvo šeimos akys ir ausys Kauno miesto administracijoje bei Kauno miesto ir rajono vaiko teisių apsaugos skyriuose.

Pasinaudodama savo darbine padėtimi ji susipažindavo su įvairių institucijų susirašinėjimo dokumentais, pranešdavo, kokius veiksmus planuoja atlikti vaiko teisių apsaugos specialistai.

Veržėsi į poilsio namus

Mergaitę paėmus iš N.Venckienės namų, jos šalininkai įvykdė bene didžiausią, tačiau kartu ir pačią juokingiausią sekimo operaciją.

Nusprendę, kad mergaitė su motina išvežta į pajūrį, N.Venckienės, A.Skučienės ir Tado Skučo paraginti nelegalūs sekliai gegužės 20 dieną puolė ieškoti jos Palangoje ir Šventojoje.

„Apie 15 val. į pastatą atėjo vyras su vaiku, pradėjo klausinėti, ar sanatorijoje nėra apsigyvenusi Deimantė.

Pasakė, kad jis žino, jog mergaitė slepiama pas mus, ir kartu su ja turi būti advokatas G.Černiauskas.

Kai tas vyras suprato, kad duomenų apie privatų asmens gyvenimą aš neteiksiu, jis pasišalino, bet atėjo agresyviai nusiteikusi moteris, ji garsiai šaukė, įžūliai elgėsi, visaip provokavo ir reikalavo pasakyti, ar pas mus yra D.Kedytė“, – susitikimą su N.Venckienės šalininkais prisiminė Šventojoje esančio sveikatos centro „Energetikas“ administratorė.

Vėliau liudytoja atpažino, kad į „Energetiką“ buvo užsukęs D.Kaminickas ir klaipėdietė Kristina Slisevich, kurios sesuo T.Borovec buvo teisiama dėl sekimo, tačiau pirmosios instancijos teismo išteisinta.

Rado nesamą ligoninę

Kita grupė N.Venckienės šalininkų mažametės ieškojo Šventosios ambulatorijoje ir siautė Palangoje bandydama surasti G.Černiausko namą.

Advokatui priklausantį būstą po ilgų pastangų „violetiniai“ rado, tačiau name buvo ne jų ieškota mergaitė, o G.Černiausko buvusios žmonos brolis.

Pabelsti į namo duris sekliai nedrįso, todėl parėkavę po langais: „Pedofilai!“ pasišalino.

Nors mergaitės jiems rasti ir nepavyko, N.Venckienės šalininkai tąkart vis tiek paskelbė savo išvadas – L.Stankūnaitės dukra apnuodyta vaistais ir paguldyta į Šventosios ligoninę, nors tokios gydymo įstaigos šiame pajūrio miestelyje iš viso nėra.

Atsipirko švelniomis bausmėmis

Šiaulių apygardos teismas už šmeižtą, neteisėtą informacijos apie asmenį rinkimą, piktnaudžiavimą organizuotoje grupėje A.Skučienei skyrė 2 metų ir 6 mėnesių bausmę, bet jos vykdymas atidėtas 2 metams.

R.Baltuškienė pripažinta kalta dėl piktnaudžiavimo ir trukdymo valstybės pareigūno veiklai organizuotoje grupėje. Jai skirtas 1 metų laisvės apribojimas.

G.Aiduką ir D.Kaminicką teismas pripažino kaltais dėl neteisėto informacijos rinkimo ir skyrė po 3012 eurų baudos.

G.Banaičio ir V.Banaitienės veikla taip pat įvertinta baudomis. Jie turės sumokėti atitinkamai 3766 eurus ir 3389 eurus.

Jonaviškiui A.Lobovui teismas skyrė pusantrų metų laisvės apribojimo bausmę, o jo draugas R.Ščiglinskas turėtų sumokėti 3766 eurų baudą.

Nukentėjusiesiems iš teisiamųjų taip pat priteista 17,5 tūkst. eurų patirtai žalai atlyginti.

N.Venckienė taip pat buvo kaltinama neteisėtu informacijos rinkimu, tačiau Amerika neleido jos dėl to teisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.