Darbuotojai kaltina vadovybę mobingu, gąsdinimais, o direktorius griežtai tai paneigė

„Tai sunkiai pakeliama“, – apie tai, kas vyksta „Žirmūnų“ profesinio mokymo centre, sakė profesinės organizacijos pirmininko pavaduotoja Reda Brokartienė. Anot jos, įtampos gerokai padaugėjo ketvirtadienį, kai buvo viešai išplatintas pranešimas apie netinkamą administracijos elgesį su darbuotojais, jų patiriamą psichologinį spaudimą.

  Darbuotojai įtaria, kad į vadovo vietą taikosi buvęs ministerijos vieno iš skyrių vadovas. <br> T.Bauro ir M.Patašiaus nuotr. 
  Darbuotojai įtaria, kad į vadovo vietą taikosi buvęs ministerijos vieno iš skyrių vadovas. <br> T.Bauro ir M.Patašiaus nuotr. 
 Darbuotojai įtaria, kad į vadovo vietą taikosi buvęs ministerijos vieno iš skyrių vadovas. <br> T.Bauro nuotr. 
 Darbuotojai įtaria, kad į vadovo vietą taikosi buvęs ministerijos vieno iš skyrių vadovas. <br> T.Bauro nuotr. 
Vis dėlto 11 darbuotojų atsilaikė prieš spaudimą ir reikalavo suteikti reikalingos informacijos, tačiau darbdavys jos jiems teikti nesutiko.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vis dėlto 11 darbuotojų atsilaikė prieš spaudimą ir reikalavo suteikti reikalingos informacijos, tačiau darbdavys jos jiems teikti nesutiko.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žirmūnų profesinio rengimo centro darbuotojai įtaria, kad į nuolatinio direktoriaus postą taikosi S.Zybartas, anksčiau dirbęs ministerijoje. <br>AP nuotr.
Žirmūnų profesinio rengimo centro darbuotojai įtaria, kad į nuolatinio direktoriaus postą taikosi S.Zybartas, anksčiau dirbęs ministerijoje. <br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 19, 2019, 10:58 AM, atnaujinta Dec 19, 2019, 5:40 PM

Į lrytas.lt kreipėsi keli mokymo centro pedagogai. Jie pasakojo, su kokiu spaudimu susiduria darbe. Tiesa, jie prašo kol kas neminėti jų pavardžių, mat bijo susidorojimo (pavardės redakcijai žinomos). Kaip sakė su lrytas.lt kalbėję darbuotojai, dėl darbe patiriamo spreso teko kreiptis ir į medikus. 

Kaip skelbiama profesinės sąjungos išplatintame pranešime, neapsikentę administracijos elgesio profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ darbuotojai gruodžio 19 d. kreipėsi į švietimo, mokslo ir sporto ministrą Algirdą Monkevičių prašydami imtis veiksmų įstaigoje susidariusiai netoleruotinai situacijai spręsti.

Kaip rašoma pranešime, sujungus dvi įstaigas (Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centrą ir Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklą) rugpjūčio pabaigoje įsteigtas profesinio mokymo centras „Žirmūnai“, jam laikinai vadovauja Romualdas Stašinskas.

Darbuotojai skundžiasi laikinojo vadovo veiksmais, nes ypač šiurkščiai pažeidžiamos darbuotojų ir darbuotojų atstovų teisės, nesilaikoma teisės aktų reikalavimų, prasidėjo nuolatinis administracijos vykdomas psichologinis spaudimas kolektyvui, rašoma išplatintame pranešime.

Žirmūnų profesinio rengimo centro darbuotojai įtaria, kad į nuolatinio direktoriaus postą taikosi žmogus, anksčiau dirbęs ministerijoje.

Sako patyrusi mobingą

„Tai akivaizdus mobingas. Pavaduotoja vos atėjusi pradėjo daryti spaudimą, aiškiai justi, kad nenori, kad tu čia dirbtum, nes tu jai nepatinki“, – pasakojo prisistatyti nepanorusi pedagogė (redakcijai vardas ir pavardė žinomi).

Ji pasakojo, kad vos įstojusi į profesinę sąjungą sulaukė bauginimų, kad kitais metais gausianti perpus mažesnį krūvį.

„Aš daugiavaikė motina per dešimt metų nesu ėmusi biuletenio, mamadienių, visus pavaduoju“, – pasakojo mokytoja.

Ji lygino dabartinės darbovietės atmosferą su ankstesnėmis darbovietėmis: „Autoritarinis valdymas, ore sklando baimė. Kiek kur esu dirbusi, tai čia sovietmetį primena. Nesveika aplinka, nepagarba.

Tuo tarpu bendraujant su mokiniais jokių problemų nekyla, atrodo, dirbtum ir vargo nematytum. Bet yra asmeniškumai“, – apibūdino pedagogė.

Spaudė ir metodinį posėdį

Beveik 20 metų dirbanti mokytoja pasakojo neseniai paprašiusi kelių atostogų dienų. Direktorius sutiko. Bet nuėjusi pas skyriaus vedėją mokytoja išgirdo, kad turi pasirašyti darbo sutartį.

Pedagogė turi seną, dar iki dviejų įstaigų susijungimo į „Žirmūnų“ centrą sudarytą darbo sutartį, be to, yra pasirašiusi kolektyvinę sutartį.

„Manęs klausė, kodėl nepasirašau darbo sutarties. Sakė, kad paskui gali ir nebesiūlyti. Pasakiau, kad negaliu pasirašyti sutarties, mat man kyla daug neaiškumų. Pasakė, kad viskas būtų kaip anksčiau“, – kalbėjo mokytoja.

Pedagogė lrytas.lt sakė, kad jai neaišku, kas įeitų į pareigybę, ją stebina, kad dabar nebeleidžiama dirbti nuotoliniu būdu, kad kaip buvo anksčiau.

„Anksčiau juk turėjome tokią galimybę. Dvejopi standartai“, – piktinosi mokytoja.

Ji sakė dar vieną ataką patyrusį per metodinį posėdį. Ten skyriaus vedėja taip pat pradėjo spausti dėl nepasirašytos sutarties.

„Nesu turėjusi jokio įspėjimo, papeikimo“, – kalbėjo pedagogė.

Atėjo dirbti iš ministerijos

R.Brokartienė lrytas.lt sakė, kad darbuotojai raginami išstoti iš profesinės sąjungos. Išvis šioje organizacijoje yra 45 darbuotojai, iš kurių 11 – mokytojai. Tačiau, anot R.Brokartienės, pastarosiomis dienomis, po pokalbio su administracija, ji sulaukė kelių prašymų išstoti.

„Atėjo trys valgyklos darbuotojos, visos perbalusios, išsigandusios. Kreipėsi ir valytojos“, – pasakojo profesinės sąjungos pirmininko pavaduotoja.

11 mokytojų, kurie priklauso profesinei sąjunga, buvo nesumokėta premija, vadinamasis tryliktasis atlyginimas.

Anot R.Brokartienės, administracija spaudžia išstoti iš profesinės organizacijos taikydamasi į silpniausią mokytojų vietą – finansus.

Profesinio rengimo centrui, kuris suformuotas iš dviejų įstaigų nuo šių mokslo metų pradžios, laikinai vadovauja R.Stašinskas, bet, anot R.Brokartienės, itin įtemptuose pokalbiuose su profesine sąjunga dalyvauja ir Saulius Zybartas – jis anksčiau dirbo Švietimo ir mokslo ministerijoje. Jis eina patarėjo organizacijos vystymui ir paslaugų pardavimui pareigas.

Profesinio rengimo centre svarstoma, kad būtent jis ir taikosi į nuolatinio vadovo pareigas, juolab darbuotojus stebina, kad tiek laiko – nuo rugsėjo – nebuvo paskelbtas konkursas direktoriaus pareigoms eiti.

Ministerijos atstovai vyks į vietą

„Sužinojome iš žiniasklaidos ryte, o profesinės sąjungos raštas atėjo prieš 16 val. Su situacija esu susipažinęs, ryt ryte subursiu kelių ministerijos departamentų vadovus ir vyksime į vietą“, – lrytas.lt sakė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Arūnas Plikšnys.

Jis sakė, kad akivaizdu, kad padėtis „Žirmūnų“ centre nėra normali.

„Mūsų reakcija – tai nėra normalu. Jei žmonės skundžiasi, vadinasi, yra problemų“, – sakė A.Plikšnys.

Priekaištai dėl sutarčių

„Darbdavys po reorganizavimo ėmėsi masiškai keisti su darbuotojais sudarytas darbo sutartis. Nors buvo nurodoma, kad neva keičiamas tik įstaigos pavadinimas, tačiau iš tiesų darbo sutartyse gausu naujų darbo sąlygų, nesusijusių su reorganizavimu, – sako įstaigos profesinės organizacijos pirmininko pavaduotoja Reda Brokartienė. – Darbo sąlygų keitimą griežtai reglamentuoja Darbo kodeksas, tačiau jo nesilaikoma.

Maža to, darbuotojai buvo verčiami darbo sutartis pasirašyti atgaline data“. Anot jos, darbo sutartyse taip pat nurodyta, kad darbuotojai neva sutinka su darbo tvarkos taisyklėmis ir pareigybėmis, nors jų niekas iki šiol nematė.

Dalis darbuotojų naujas darbo sutartis pasirašė bijodami darbdavio spaudimo, tačiau kita dalis paprašė paaiškinti pateikiamų darbo sutarčių sąlygas, kad galėtų nuspręsti, ar pasirašyti šias sutartis ar ne. Jie administracijos atstovų buvo kviečiami po vieną į kabinetą, prieš juos buvo naudojamas psichologinis smurtas, grasinama, todėl didžioji dauguma darbuotojų darbo sutartis pasirašė, nors sąlygos jų akivaizdžiai netenkino.

Vis dėlto 11 darbuotojų atsilaikė prieš spaudimą ir reikalavo suteikti reikalingos informacijos, tačiau darbdavys jos jiems teikti nesutiko. „Tuomet ir prasidėjo atvira diskriminacija ir šantažas: šiems darbuotojams be jokių objektyvių priežasčių nebuvo išmokėtos atlyginimo dydžio premijos, nors visi kiti įstaigos mokytojai jas gavo. Taip pat šie darbuotojai nuolat šantažuojami, „kad, nepasirašius sutarties, neturės darbo“, – komentuoja R. Brokartienė.

Kirto A.Navicko profesinei sąjungai: „Jis nori daugiau narių“

„Visoje Lietuvoje, visame švietimo sektoriuje vyksta optimizavimo procesas. Ir pas mus buvo sujungtos dvi įstaigos į vieną. O tai kelia nerimą žmonėms“, – lrytas.lt sakė „Žirmūnų“ laikinasis vadovas R.Stašinskas, anksčiau vadovavęs darbo rinkos mokymo centrui.

Jis patikino psichologinio spaudimo niekam nedaręs.

„Žmonės patyrė šoką, kad patarėjas ar direktorius naudoja psichologinį smurtą“, – apie savo darbuotojus sakė R.Stašinskas.

Jis patikino, kad sprogimas jo vadovaujamoje įstaigoje įvyko dėl to, kad 11 mokytojų nebuvo sumokėta premija. R.Stašinskas sakė negalėjęs mokėti tiems mokytojams, mat jie nesudarę darbo sutarties tad to esą neleidžia įstatymai.

Mokytojai sako negalintys pasirašyti sutarties, mat nėra susipažinę su darbo vidaus taisyklėmis.

Direktorius patvirtino, kad tokių taisyklių naujoji organizacija neturi, mat dar nesulaukė atsakymų iš darbo tarybos.

„Bet kol nėra naujų taisyklių, galioja senos – kiekvienos organizacijos. Daug kartų apie tai kalbėta“, – sakė vadovas.

Jis neigė, kad darbuotojai sulaukė priekaištų dėl priklausymo profesinei sąjungai: „Jie jautė, kad gali būti su jais susidorota, todėl įkūrė profsąjungą. Tai nieko baisaus. Svarbu siekti vieno tikslo, kad įstaigoje būtų gera dirbti“, – aiškino R.Stašinskas.

Anot jo, viskas, dėl ko dabar kunkuliuoja „Žirmūnai“, yra labiau emociniai dalykai. Be to, jis negalėjo kritikos Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkui Andriui Navickui: „Nori turėti daugiau narių, kad davus komandą galėtų eiti į gatves.“

Priekaištai dėl nepaskelbtų konkursų

Kaip skelbia profesinė organizacija, įvykus reorganizacijai taip pat nebuvo vykdytas nė vienas viešas konkursas užimti skyrių vedėjų pareigoms, renkant atstovus į mokyklos tarybą buvo užkirstas kelias visiems darbuotojams dalyvauti rinkimuose, atvirai ignoruojami darbuotojų atstovai – darbo taryba ir profesinė sąjunga. Be to, darbuotojams pagrįstai kyla klausimų, ar po reorganizacijos yra pasiektas efektyvumas ir išlaidų mažinimas, nes administracijos darbuotojų ne tik kad nesumažėjo, tačiau netgi padaugėjo.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas sako, jog šiuo atveju Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, kaip įstaigos steigėjos, atsakomybė – labai aiški: ji privalo atlikti patikrinimą ir imtis veiksmų, kad tokia nepakenčiama situacija minėtoje įstaigoje baigtųsi: „Žmones yra įbauginti, klesti patyčios, darbuotojai nuolat žeminami. Kolektyve tvyro tokia įtampa, jog apie ugdymo kokybe darosi sunku net kalbėti. Peržengiamos visos žmogiškumo ir padorumo ribos, todėl toks vadovas neturi teisės vadovauti įstaigai“.

Pranešime rašoma, kad LŠDPS sieks, kad nekompetentingas profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ vadovas būtų atleistas iš pareigų, o įstaigoje būtų atliktas išsamus tyrimas ir priimti atitinkami sprendimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.