Po kaltinimų sumušus mokinį – direktoriaus triumfas: vėl vadovaus mokyklai

Iš Batakių (Tauragės r.) pagrindinės mokyklos direktoriaus pareigų atleistas 58-erių Rimvydas Varanavičius po metų grįš į darbą. Tiek laiko jam prireikė įrodyti, kad nemušė mokinio ir buvo atleistas neteisėtai.

Tauragiškis R.Varanavičius visą laiką neigė primušęs 15-metį moksleivį.
Tauragiškis R.Varanavičius visą laiką neigė primušęs 15-metį moksleivį.
Tauragiškis R.Varanavičius visą laiką neigė primušęs 15-metį moksleivį.<br>„Tauragės kurjerio“ nuotr.
Tauragiškis R.Varanavičius visą laiką neigė primušęs 15-metį moksleivį.<br>„Tauragės kurjerio“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-12-19 11:59

Tauragės apylinkės teismas R.Varanavičiaus bylą turėjo nagrinėti net du kartus. Klaipėdos apygardos teismas rugpjūtį grąžino bylą nagrinėti į Tauragę – pirminei instancijai.

Tuomet R.Varanavičius atšventė pirmąją pergalę. Ankstesnis sprendimas jį atleisti iš mokyklos vadovo pareigų buvo panaikintas dėl procesinių pažeidimų – supainioti atsakovai.

Apskundęs Tauragės rajono savivaldybės administracijos potvarkį R.Varanavičius prašė pripažinti jį neteisėtu, priteisti vidutinį darbo užmokestį už priverstinę pravaikštą ir bylinėjimosi išlaidas.

Prieš metus ir prieš keletą dienų priimti to paties Tauragės teismo sprendimai – visiškai skirtingi.

Vėl vadovaus mokyklai

Pernai Tauragės rajono teismas nusprendė, kad R.Varanavičius atleistas iš darbo už pražangas – panaudodamas smurtą prieš paauglį jis pažemino mokyklos ir pedagogo vardą, prarado darbdavio pasitikėjimą.

Batakių mokyklai 23 metus vadovavęs R.Varanavičius jam pateiktus kaltinimus dėl darbo drausmės ir etikos pažeidimų vertino kaip laužtus iš piršto, aiškino jokio smurto prieš penkiolikametį moksleivį savo kabinete nenaudojęs, o tik kalbėjęs su juo pakeltu tonu.

Tačiau teisėjai pedagogo neišgirdo. Nuteistasis buvo įpareigotas padengti savivaldybei bylinėjimosi išlaidas – 2500 eurų.

Dabar R.Varanavičius ne tik grąžintas į direktoriaus pareigas. Jam priteistas vidutinis darbo užmokestis už pravaikštą – per 12 tūkst. eurų, įskaitant ir išlaidas gynėjui.

Policininkai persistengė

R.Varanavičius taip pat teigė, jog rajono savivaldybės sprendimas dėl jo atleidimo iš mokyklos direktoriaus pareigų priimtas jo nesupažindinus su Tarnybinės veiklos tyrimo komisijos išvadomis, nesulaukus teismo sprendimo administracinio nusižengimo byloje.

Tauragės apskrities policija po incidento mokykloje R.Varnavičių buvo patraukusi tik administracinėn atsakomybėn – surašė nusižengimo protokolą ir skyrė 90 eurų baudą.

Ikiteisminis tyrimas tuomet buvo nutrauktas pažeidėjo veikloje neįžvelgus nusikaltimo požymių.

Į įprastą darbą sugrąžintą pedagogą pamalonino dar viena gera žinia – Aukščiausiasis teismas panaikino ir policijos sprendimą, kuriuo jam buvo skirta 90 eurų bauda.

Pasirodo, policija negalėjo skirti baudos. Administracinio nusižengimo byla perduota teismui.

Sužalojimų neaptiko

R.Varanavičius nuo pat pradžių neigė kaltinimus, kad mokykloje, savo kabinete, penkiolikamečiam moksleiviui du kartus smogęs ranka – į šoną ir į galvą. Devintokas apie tai prasitarė motinai.

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl fizinio skausmo sukėlimo ir nežymaus sveikatos sutrikdymo. Tiesa, vėliau jis buvo nutrauktas – pedagogo poelgis įvertintas tik kaip administracinis nusižengimas, jam skirta bauda.

Tokį nutarimą apskundęs teismui R.Varanavičius savo argumentus grindė medikų ekspertizės išvadomis – apžiūrėjus mokinį jokių išorinių smurto žymių ant jo kūno neaptikta.

Direktorius prisiminė tą dieną jo kabinete įvykusį konfliktą: „Aš tik griežtai pasikalbėjau su mokiniu, kuris ne visada atvykdavo į pamokas, sulaukdavo pastabų dėl drausmės.“

Pasmerkė ir politikai

Nors konflikto kabinete jokie pašaliniai asmenys nematė, Tauragės teismas patikėjo moksleivio kalbomis ir atmetė R.Varanavičiaus skundą dėl administracinės nuobaudos skyrimo.

R.Varanavičius buvo laikinai nušalintas nuo mokyklos direktoriaus pareigų. Praėjusių metų gruodžio 19-ąją Tauragės rajono savivaldybės tarybos sprendimu jis atleistas iš darbo.

Už R.Varanavičių mūru stojo kai kurie batakiškiai, jo išugdyti mokiniai sunkiaatlečiai pasaulio svarsčių kilnojimo varžybų nugalėtojai broliai Julius ir Justas Optai.

Rajono politikai neišgirdo ir jų balsų – 35 metus švietimo sistemoje dirbusiam vyrui prilipinus smurtautojo etiketę jis atleistas iš pareigų kaip pažeminęs pedagogo ir mokyklos vardą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.