Žaižaruojančiame konflikte – dvi kariaunos: pažėrė kaltinimų kolegoms

Ketvirtadienį buvo viešai išplatintas pranešimas apie netinkamą administracijos elgesį su darbuotojais, jų patiriamą psichologinį spaudimą Vilniaus „Žirmūnų“ profesinio mokymo centre, kuris įsteigtas šiemet sujungus dvi mokymo įstaigas. Ten dirbantys pedagogai papasakojo apie tai, kad yra verčiami išstoti iš profesinės sąjungos ir pasirašyti darbo sutartis nesusipažinę su darbo taisyklėmis.

„Žirmūnų“ mokymo centras įkurtas šiemet rugpjūtį sujungus dvi įstaigas – Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centrą ir Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklą.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Žirmūnų“ mokymo centras įkurtas šiemet rugpjūtį sujungus dvi įstaigas – Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centrą ir Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklą.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Žirmūnų“ mokymo centras įkurtas šiemet rugpjūtį sujungus dvi įstaigas – Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centrą ir Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklą.<br> „Žirmūnų“ mokymo centro interneto puslapis. 
„Žirmūnų“ mokymo centras įkurtas šiemet rugpjūtį sujungus dvi įstaigas – Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centrą ir Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklą.<br> „Žirmūnų“ mokymo centro interneto puslapis. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 20, 2019, 11:03 AM, atnaujinta Dec 20, 2019, 3:37 PM

„Žirmūnų“ vadovas tai paneigė, nors ir sutiko, kad kilo nepasitenkinimas. Penktadienį lrytas.lt sulaukė ir šio centro darbuotojų, kurie nepalaiko pasipiktinusių kolegų, nuomonės, surašytos laiške.

Penktadienį į „Žirmūnus“ vyksta Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovų grupė, kurią subūrė viceministras Arūnas Plikšnys.

„Žirmūnų“ mokymo centras įkurtas šiemet rugpjūtį sujungus dvi įstaigas – Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centrą ir Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklą.

Profesinei sąjungai, kaip sakė jos atstovė, priklauso 45 darbuotojai, iš kurių 11 – mokytojai, priekaištaujantys administracijai dėl spaudimo sudaryti darbo sutartį, anot jų, neaiškiomis sąlygomis. Jie anksčiau dirbo Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokykloje.

Ketvirtadienį lrytas.lt išklausė ir pasipiktinusius pedagogus, ir „Žirmūnų“ laikinąjį direktorių Romualdą Stašinską, anksčiau vadovavusį Žirmūnų darbo rinkos mokymo centrui. Jis sakė esąs apstulbintas tokių skundų.

„Visoje Lietuvoje, visame švietimo sektoriuje vyksta optimizavimo procesas. Ir pas mus buvo sujungtos dvi įstaigos į vieną. O tai kelia nerimą žmonėms“, – lrytas.lt sakė „Žirmūnų“ laikinasis vadovas R.Stašinskas.

R.Stašinskas ketvirtadienį patikino, kad sprogimas jo vadovaujamoje įstaigoje įvyko dėl to, kad 11 mokytojų nebuvo sumokėta premija.

R.Stašinskas sakė negalėjęs mokėti tiems mokytojams, mat jie nesudarę darbo sutarties, tad to esą neleidžia įstatymai.

Mokytojai aiškina negalintys pasirašyti sutarties, mat nėra susipažinę su darbo vidaus taisyklėmis. Direktorius patvirtino, kad tokių taisyklių naujoji organizacija neturi, mat dar nesulaukė atsakymų iš darbo tarybos. „Bet kol nėra naujų taisyklių, galioja senos – kiekvienos organizacijos. Daug kartų apie tai kalbėta“, – pabrėžė vadovas.

Be to, jis negailėjo kritikos Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkui Andriui Navickui: „Nori turėti daugiau narių, kad davus komandą galėtų eiti į gatves.“

Lrytas.lt laišką atsiuntė „Žirmūnų“ metodinininkė Simona Rubinaitė:

„Žiniasklaidoje pasirodžius straipsniui, kuriam informaciją pateikė 11 mokymo centro „Žirmūnai“ darbuotojų, jaučiame pareigą pasisakyti, kad informacija nėra daugumos mokymo centro bendruomenės nuomonė.

Po reorganizacijos susijungė ne tik dvi juridinės įstaigos, bet ir dvi labai skirtingos kultūros.

Sujungimas – visoms įstaigoms yra sunkus reiškinys, bet, būnant stipria bendruomene, viską galima išspręsti labai taikiai.

Didžioji dalis buvusių dviejų įstaigų darbuotojų susivienijo bendro tikslo link, tačiau atsirado grupelė žmonių, kurie, įkurdami profesinę sąjungą, dar iki šiol, praėjus jau keliems mėnesiams po reorganizacijos, nenori siekti bendrų, įstaigai svarbių tikslų ir kuria pasipriešinimą, kelia vidines problemas.

Dar labiau liūdna, kad kai kurios vidinės problemos ryškėja tik skaitant straipsnius, o ne sėdant prie bendro derybų stalo ir sprendžiant problemas įstaigos viduje. Labai gaila, kad visuomenė klaidinama, kad mokymo centre yra vien neigiami dalykai, mes, darbuotojai, kurie šįkart išsakome nuomonę, norime pasakyti, kad įstaiga labai kryptingai juda, turi išsikėlusi daug svarbių tikslų, vykdo daugybę projektų, kurie leidžia mokytojams, mokiniams ir kitiems darbuotojams gilinti kompetencijas kitose šalyse, bendradarbiauti su užsienyje esančiais partneriais.

Mokymo centras pasirengęs ženkliai modernizuoti erdves, atnaujinti įstaigos pastatą, stipriai dirba didinant bendruomeniškumą ir tobulinant vidinę bei išorinę komunikaciją. Susijungimo laikotarpiu buvo pradėti labai dideli darbai, kurie, tikimės, kad bus įgyvendinti, nes vadovų lūkesčiai labai dideli. Niekaip negalime suprasti, kur ir kokiais būdais įstaigoje taikomas psichologinis smurtas, kokiomis priemonėmis pasireiškia įbauginimai ar spaudimas.

Pasikalbėję su mokiniais taip pat išgirdome, kad po reorganizacijos įstaigoje mokymo/ugdymo kokybė pasikeitė, gerėjo rezultatai, nes vis dažniau atsižvelgiama į mokinių nuomonę, klausiama jų patarimų priimant visai įstaigai svarbius sprendimus.

Pasipriešinimas tarp darbuotojų atsirado ne dėl ko kito, o vadovams pradėjus siekti aukštesnių kokybės rodiklių. Visi suprantame, kad mokymo/ugdymo procesas mokymo įstaigoje yra svarbiausias, todėl, pradėjus kryptingiau siekti rezultatų, įvyko pasipriešinimas.

Racionaliai mąstantys įstaigos darbuotojai jaučia didelę grėsmę, nes bendras įstaigos mikroklimatas, kurį kuria 11 profesinėje sąjungoje esančių žmonių, blogėja. Žmonės, priešingai nei dauguma, daro spaudimą nepagrįstose vietose, kuria tokią atmosferą, kurioje, priešingai nei jie išreiškė anksčiau, – administracija negali jų skatinti siekti tikslų, vykdyti savo įsipareigojimus. Deja, bet sunku tikslingai siekti tikslo, kai jaučiamas didelis spaudimas iš profesinėje sąjungoje esančių žmonių. Panašu, kad profesinės sąjungos tikslas – ne gerinti, o bloginti bendradarbiavimą įstaigoje.

Norime paminėti, kad mes, didžioji dalis įstaigos darbuotojų ir netgi mokinių, nepritariame anksčiau išsakytai 11 žmonių nuomonei, nenorime, kad mūsų įstaiga būtų žeminama, ir tikimės, kad pagaliau pavyks siekti bendrų tikslų.“

S.Rubinaitė iki „Žirmūnų“ įsteigimo dirbo Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centre. 11 minimų mokytojų dirbo Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokykloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.