Politologai įvertino S. Skvernelio žodžius: tai gera žinia R. Karbauskiui

Konservatorių pyktį sukėlę Sauliaus Skvernelio žodžiai apie dešiniuosius yra gera žinia valstiečių vedliui Ramūnui Karbauskiui – gali būti, jog premjeras apsisprendė, su kuo eis į rinkimus. Taip spėja politologai.

Valstiečių lyderis R.Karbauskis (kairėje) konservatorių vedlį G.Landsbergį išvadino dar nesubrendusiu politiku.
Valstiečių lyderis R.Karbauskis (kairėje) konservatorių vedlį G.Landsbergį išvadino dar nesubrendusiu politiku.
 S.Skvernelio žodžiai sukėlė dešiniųjų pasipiktinimą.<br> T.Bauro nuotr.
 S.Skvernelio žodžiai sukėlė dešiniųjų pasipiktinimą.<br> T.Bauro nuotr.
 G.Landsbergis reikalavo premjero atsiprašymo.<br> T.Bauro nuotr.
 G.Landsbergis reikalavo premjero atsiprašymo.<br> T.Bauro nuotr.
 A.Kubilius nepagailėjo kritikos S.Skverneliui.<br> Lrytas.lt nuotr.
 A.Kubilius nepagailėjo kritikos S.Skverneliui.<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 4, 2020, 7:51 AM, atnaujinta Jan 4, 2020, 12:11 PM

Komentuodamas tarpušvenčiu griaudėjusį žodžių mūšį tarp valdančiųjų ir konservatorių Kauno Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Lauras Bielinis „Lietuvos rytui“ teigė, jog tai – įžanga prieš būsimus Seimo rinkimus.

Anot politologo, valstiečiai neturi aiškios, jiems naudingos rinkimų taktikos, todėl esą elgiasi desperatiškai ir tiesiog provokuoja konfliktą, kuris priverstų visus daugiau apie juos kalbėti.

Jam antrinęs Mykolo Romerio universiteto docentas Vytautas Dumbliauskas mano, kad kibdami konservatoriams į atlapus valstiečiai mėgina išsaugoti ir mobilizuoti savo rinkėją: „Valstiečiams pergalę dovanojęs kairiųjų elektoratas ima blaškytis. Bet tie rinkėjai labai nemėgsta konservatorių, todėl valstiečiai ir stengiasi pasirodyti kaip labiausiai antikonservatoriška partija.

Jie supranta, kad konservatorių rinkėjų balsų per rinkimus negaus nė vieno, užtat svarbu išsaugoti kairiųjų balsus, kuriuos taikosi pavogti vėl stiprėjanti Darbo partija ir kiti.“

Suprato kaip užuominą

Kai kurie politikai S.Skvernelio retorikoje jau išgirdo ir užuominą, kad būsimuose Seimo rinkimuose jis galbūt yra apsisprendęs dalyvauti su ta pačia valstiečių kompanija.

„Tokių požymių yra, tačiau iš vieno fakto sudėtinga spręsti apie S.Skvernelio sprendimus. Premjero toks stilius – nekalbėti iki galo, neaiškinti, todėl nežinome, kokia jo strategija“, – kalbėjo L.Bielinis.

V.Dumbliauskas irgi pripažino, kad premjeras tarsi įsitraukė į rinkimų kampaniją, bet nebuvo įsitikinęs, ar jis tikrai liks su valstiečiais: „Aš vis dar neatmetu galimybės, kad dėl kairiųjų balsų S.Skvernelis per rinkimus gali kautis ir su kokia nors naujai sukurta partija.“

Pareikalavo atsiprašyti

Politinės žiežirbos pažiro, kai S.Skvernelis Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus portale tv3.lt pavadino antivalstybine partija.

„Jūs pasakykite, kada ji veikė už valstybę? Ji daro visus žingsnius, kurie galiausiai nukreipti prieš mūsų valstybę arba visuomenę.

Žmonės buvo skurdinami, buvo įvairūs sprendimai, kurie finansinę naštą užkrovė ne vienam dešimtmečiui į priekį, padaryti nesuprantami sprendimai“, – išrėžė premjeras.

Netrukus po to premjero atsiprašymo pareikalavęs konservatorių vedlys Gabrielius Landsbergis feisbuke paskelbė, kad S.Skvernelis įžeidė daugybę žmonių: „Galėtų viena valstybės galvų nepamiršti, kad savo žodžiais pažemina ne tik jam nepatinkantį vieną ar kitą politiką, bet ir visus Tėvynės sąjungos narius: partizanus, tremtinius, politinius kalinius, krikščionis demokratus, tautininkus, Nepriklausomybės Akto signatarus, Konstitucijos autorius, valstybės vadovus, valstybės tarnautojus.

Visus tuos, kurie šiandien yra partijos nariai ir už Lietuvą kovojo dar tada, kai premjeras nebuvo gimęs. Visus tuos, kurie Lietuvą kūrė, kai reikėjo ją išvaduoti iš sovietų gniaužtų.

Ir tuos, kurie tiki, kad dėl Lietuvos negalima nuleisti rankų. Linkėdamas sveikatos ir ramybės tikiuosi, kad premjeras atras savyje drąsos atsiprašyti.“

R.Karbauskis pratrūko

Tačiau konservatoriai sulaukė ne atsiprašymo, o naujo išpuolio.

„Aš būsiu dar griežtesnis už S.Skvernelį ir pasakysiu, kad tie jaunieji konservatoriai iš viso yra niekas – jie yra beviltiški.

O vyresnieji konservatoriai patys turėtų atsiprašinėti, o ne Saulius ar aš. Jie turėtų atsiprašyti žmonių, kuriuos realiai apvogė“, – portalui lrytas.lt tvirtino R.Karbauskis.

Valstiečių vadovas ragino pasižiūrėti į sprendimus, kurie buvo priimti konservatoriams būnant valdžioje, pavyzdžiui, pernelyg brangiai išsinuomotas Suskystintųjų gamtinių dujų terminalas, taip pat brangios paskolos per krizę.

„Visa tai S.Skvernelis ir bandė pasakyti. Tačiau jie nenori to girdėti.

Kliedi vėl viltimi kažkada grįžti į valdžią. Jei jie grįžtų, tai būtų baisi katastrofa Lietuvai.

Jie praskolino, plėšė, nes daugiau nieko kito nemoka“, – pratrūko R.Karbauskis.

Vadino tinginiais ir nuliais

Anot valstiečių lyderio, per pastaruosius trejus metus Seime buvo matomi tik konservatorių bandymai įteisinti narkotikus, atšaukti viską, kas susiję su alkoholio kontrole, ir daugiau nieko.

„Tie jaunieji yra liberalai tinginiai. Absoliučiai nieko nesugebantys daryti, nes nieko gyvenime nėra darę. Jie tik paveldėjo iš savo vyresnių kolegų pozicijas. Vienas – anūkas, kitas dar koks nors. Jie yra absoliutus nulis.

Jaunieji konservatoriai yra beviltiški. Neįsivaizduoju, kas būtų su valstybe, jei šitie jaunieji liberalai, kurie vadina save konservatoriais, kada nors paimtų valdžią. Neįsivaizduoju katastrofos lygio. Aišku, būtų baisiau nei kai valdė Andrius Kubilius. Jie bent kažkokią moralę turėjo, o šitie nieko neturi.

Dėl jaunojo Landsbergio – tai apskritai nei atsiprašyti, nei vertinti nėra kaip. Jaunas žmogus ir tik pavardė jam padeda būti kažkuo. Jam labai stipriai reikėtų ūgtelėti, kad kada nors galėtų tapti Vyriausybės vadovu. Jaunieji konservatoriai paprasčiausiai neturi vertybių ir nėra nieko gyvenime nuveikę. Jie tik pliurpia.

Vienintelis motyvas, kodėl esu politikoje, kad šie žmonės neateitų į valdžią. Jei jie ateis, negaliu įsivaizduoti katastrofos masto. Net bijau pagalvoti, kas būtų, jei jie imtų valdyti“, – kalbėjo R.Karbauskis.

S.Skvernelį lygino su V.Putinu

Šias tiradas dabartinis europarlamentaras A.Kubilius įvertino kaip artėjančio valstiečių pralaimėjimo signalus.

„Man apgailėtinai atrodo tiek S.Skvernelio, tiek R.Karbauskio pareiškimai. Aš vertinu tai kaip visiškos desperacijos išraišką.

Žmonės, jaučiantys, kad artėja jų politinė pabaiga, paprastai šitaip pradeda kalbėti. Kaip galima komentuoti kalbas, kurios savo išraiška yra žemiau net kažkokio kaimo turgaus lygmens“, – delfi.lt sakė A.Kubilius.

Vėliau konservatorius feisbuke S.Skvernelį palygino su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, kuris esą atrado „istorinę tiesą“, kad Lenkija pati kalta dėl Antrojo pasaulinio karo pradžios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.