Arūnas Karaliūnas. Stadionų statytojus persekiojantis prakeiksmas atsirito iki Kauno

Kauno valdžios užgaida S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukciją žūtbūt patikėti Turkijos įmonei „Kayi Construction“ iš pradžių atrodė visai suprantama, tačiau vis giliau klimpstama į dumblą ir visiškai neaišku, kas taps šio projekto gelbėtoju.

 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2020, 7:00 AM, atnaujinta Jan 5, 2020, 7:37 AM

„Kayi Construction“ įvaizdis buvo nepriekaištingas – tai labai didelė bendrovė, patenkanti tarp 200 didžiausių statybos įmonių pasaulyje. Bendrovė dirba trijuose žemynuose, įvykdė daugiau kaip 300 projektų.

Štai Turkijoje ji pastatė ir valdo per 50 ligoninių. Prieš 28 metus įkurta įmonė statė viešbučius, naftos perdirbimo įmones, elektrines, įrengė „Volkswagen“ ir „Renault“ gamyklas.

Turkijos statybininkai nebuvo naujokai ir Lietuvoje – Vilniuje pastatė prekybos centrą „Ozas“.

Kai turkai derėjosi dėl sutarties Kaune, jų užsakymų portfelis siekė net 1,5 mlrd. JAV dolerių (apie 1,35 mlrd. eurų). Jie tikino, kad 15 tūkstančių vietų stadiono Kaune statyba – labai nedidelis objektas, kuriam įrengti užteks 20 mėnesių.

„Kayi Construction“ darbus sutiko atlikti už kiek mažiau kaip 35 mln. eurų. Labai panašias kainas konkurso metu nurodė ir pagrindiniai konkurentai, tačiau išrinkus nugalėtoją pastarieji iškart nuskubėjo į teismą.

Iš pradžių tai padarė iš konkurso pašalinta bendrovė „LitCon“, vėliau – antrąją vietą užėmusi „Versina“. Verslininkai buvo įsitikinę, kad Turkijos įmonė konkursą laimėjo nesąžiningai, o miesto valdžia pataikavo užsieniečiams.

Dėl tokio jų elgesio pykčio purslais taškėsi tiek Kauno valdžia, tiek Turkijos įmonės atstovai. Svarbiausias jų argumentas – piktybiškai trukdoma stadiono rekonstrukcijai.

2018-ųjų spalį Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad rengdama S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos konkursą Kauno savivaldybė padarė procedūrinį pažeidimą, jis įvertintas 25 tūkst. eurų bauda.

Teismas įžvelgė vieną pažeidimą – Turkijos įmonės atstovai esą per vėlai pateikė subrangovų sąrašą, tačiau ši aplinkybė darbams neturėjo jokios įtakos, mat darbai stadione nebuvo sustabdyti.

Net ir tuomet niekas pernelyg nesmerkė Kauno valdžios – juk svarbiausia kuo greičiau atsikratyti tris dešimtmečius trunkančios gėdos. Kaskart į Vilnių ar Kauną atvykus Europos futbolo milžinams tenka raudonuoti dėl aikščių būklės arba gainioti kamuolį ant dirbtinės vejos.

„Kayi Construction“ laimėjus statybų projektą Kauno meras V.Matijošaitis teigė, jog pats prižiūrės statybų eigą ir užtikrins, kad viskas vyktų sklandžiai.

„Ar Kaune gali strigti statybos? Nebent prasidėtų karas“, – tuomet pareiškė V.Matijošaitis.

Karas neprasidėjo, tačiau darbai stadione praėjusių metų gruodžio 20-ąją sustojo. Suderėto atlygio už darbą 9 mėnesius nesulaukiantys Turkijos įmonės darbuotojai pradėjo bado streiką. Paaiškėjo, kad jiems darbdavys skolingas po 7-12 tūkstančių eurų.

Kauno savivaldybės atstovai tikino visiškai atsiskaitę su Turkijos įmone, kuri atliko kiek daugiau kaip 25 proc. darbų ir pernai gavo daugiau kaip 6 mln. eurų.

Administracijos direktoriaus pavaduotojas T.Metelionis užsiminė, kad dėl vėlavimo Turkijos įmonei gali būti pritaikytos labai skaudžios finansinės sankcijos arba sutartis gali būti visai nutraukta, jeigu situacija taps nevaldoma.

Kas atsitiko, kad gerai žinoma statybų įmonė nesugeba sukrapštyti kelių šimtų tūkstančių eurų stadiono statytojams?

Nors „Kayi Construction“ minėjo, kad šis projektas nėra itin reikšminga pajamų dalis, nuolatiniai pranešimai apie streikuojančius darbuotojus turbūt nėra labai malonūs ir nedidina pasitikėjimo.

Jeigu iš užsienio pasiekiančios žinios neklaidina, bendrovės finansiniai sunkumai daugiausia susiję su bendra šalies ekonomikos būkle. Dėl muitų karo su JAV Turkijos nacionalinė valiuta smarkiai nuvertėjo, o prasidėjusią ekonominę krizę pirmiausia pajunta statybų ir transporto sektorius.

Dabar galimi du scenarijai – Turkijos įmonė ras vidaus rezervų įvykdyti įsipareigojimus Kaunui ir savo darbuotojams arba sutartis bus nutraukta ir teks ieškoti naujo rangovo.

Pastarasis variantas dar mažiausiai metams atitolintų įkurtuves pirmajame šiuolaikiškame Lietuvos stadione ir pasitvirtintų prakeiksmas, persekiojantis šalies stadionus.

Ar Kaunas būtų išlošęs, jeigu stadione dirbtų Lietuvos įmonė? Viena patarlė skelbia, kad po mūšio ginklais nežvanginama, o nenumatyti sunkumai gali sužlugdyti net solidžią verslo struktūrą.

Dabar svarbiausia rasti sprendimą, kad stadiono rekonstrukcija būtų atnaujinta ir nereikėtų švaistyti laiko ieškant naujo statytojo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.