G. Nausėda išmoko daryti namų darbus, bet galių įgyti vis dar nesugeba

Ketvirtadienį vizito Plungėje metu prezidentas Gitanas Nausėda pirmą kartą ne per patarėjus, o tiesiogiai išsakė savo poziciją dėl postą išsaugojusio susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus, jį palaikančio ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio ir kandidato į ekonomikos ir inovacijų ministrus Luko Savicko.

G. Nausėda išmoko daryti namų darbus, bet galių įgyti vis dar nesugeba.<br>Lrytas.lt montažas.
G. Nausėda išmoko daryti namų darbus, bet galių įgyti vis dar nesugeba.<br>Lrytas.lt montažas.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Jaroslavas Narkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jaroslavas Narkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Jaroslavas Narkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Jaroslavas Narkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Jaroslavas Narkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Jaroslavas Narkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Lukas Savickas.<br>T.Bauro nuotr.
Lukas Savickas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jan 16, 2020, 6:53 PM

Pasak politologų, prezidento retorika išduoda, kad jis yra pasimokęs iš savo klaidų, šiuo metu išgyvena laukimo būseną, tačiau galimai stokoja politinių galių, susijusių su asmeninėmis savybėmis.

Konfliktas su susisiekimo ministru – dar nebaigtas

„Prezidentas švenčia šiokią tokią pergalę prieš valdančiuosius, kuriems nepavyko atmesti jo veto dėl rinkimų kartelės mažinimo. Tokiame fone jis laikosi principingos retorikos kalbėdamas apie J.Narkevičių.

G.Nausėdos reakcija labiausiai orientuota į siekį atstovėti poziciją dėl susisiekimo ministro“, – ketvirtadieninius prezidento pasisakymus komentavo Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Mindaugas Norkevičius.

Tačiau politologas, Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Vytautas Dumbliauskas atkreipė dėmesį, kad šioje vietoje būtina atkreipti dėmesį į institucinę valstybės sąrangą.

„Problema ta, kad nors prezidentas savo parašu patvirtina Vyriausybę, pareiškęs nepasitikėjimą vienu iš ministrų, jis neturi jokių Konstitucinių, administracinių svertų pašalinti tą ministrą“, – portalui lrytas.lt sakė V.Dumbliauskas, akcentuodamas, kad tai iš dalies suriša prezidento rankas.

Po prezidento pareiškimo, kad susisiekimo ministras nėra laukiamas Prezidentūroje, politologas M.Norkevičius tikino, kad taikos ir ramybės tikėtis neverta.

„Labai tikėtina, kad viešojoje erdvėje išvysime ne vieną situaciją, susijusią su J.Narkevičiumi. Juolab kad Prezidentūra užsimena, jog minėtas susisiekimo ministro įdarbintų asmenų skaičius yra realus, tik dėl duomenų apsaugos pavardės negali būti atskleistos.

Realu, kad prezidentas išlaikys esamą retoriką ir konfliktų vis iškils“, – sakė VDU politologas.

Svoris perkeltas ant premjero pečių

„Jeigu leisite išsireikšti vaizdingai, tai premjeras dabar neša susisiekimo ministrą ant savo rankų per upę, kurioje yra daug politinių nuotekų“, – taip apie ministro pirmininko palaikymą susisiekimo ministrui sakė prezidentas, teigdamas, kad atsakyti, ar pasitiki pačiu premjeru galės tik po Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvadų.

VTEK atlieka tyrimą dėl kelio, vedančio į premjero namus, asfaltavimo.

Anot MRU docento V.Dumbliausko, tokia prezidento laikysena liudija, kad jis yra laukimo fazėje, o tolesnė G.Nausėdos pozicija išties priklausys nuo VTEK sprendimo.

„Prezidentas suteikia VTEK teisę spręsti ir tai formuoja savotišką intrigą – ką G.Nausėda darys, jei VTEK pasakys, kad S.Skvernelis supainiojo viešus ir privačius interesus.

Ne pirmas kartas, kai ministras neatsistatydina po to, kai prezidentas jam pareiškia nepasitikėjimą. Tokių atvejų buvo ir Dalios Grybauskaitės kadencijų metu“, – patikino politologas.

Anot jo, tolesnė šalies vadovo elgsena atskleis ir prezidento galių klausimą.

Prezidento galios, pasak MRU docento V.Dumbliausko, priklauso nuo trijų dalykų: yra formalios galios, kurios surašytos Konstitucijoje, yra politinės galios, kurios priklauso nuo Seimo daugumos, tai yra – kiek ta dauguma prezidentui draugiška arba priešiška, o trečias galios šaltinis yra paties prezidento asmenybė.

„D.Grybauskaitė turėjo tokias pačias formalias galias kaip ir Algirdas Mykolas Brazauskas ar Valdas Adamkus, bet jos, skirtingai nei jos pirmtakų, visi bijojo. Veikė asmenybės jėga.

Klausimas, kiek G.Nausėda yra stiprus eiti į konfliktą. Galima prognozuoti, kad pasmerkęs S.Skvernelį jis išloštų – žmonės nemėgsta kyšininkavimo ir korupcijos“, – svarstymais dalijosi V.Dumbliauskas.

Reakcija byloja apie išmoktas pamokas

„Mes apsvarstysime kandidatūrą, yra tikrai rimta, bet tai nėra vienintelė kandidatūra, kurią svarstome“, –  komentuodamas L.Savicko galimybes užimti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vadovo postą, ketvirtadienį sakė Plungėje viešintis prezidentas.

Aiškindami G.Nausėdos reakciją į paskelbtą ekonomikos ir inovacijų ministro kandidatūrą, politologai buvo vieningi – tai byloja apie išmoktas pamokas.

„Šiuo metu prezidentas jau yra pasimokęs iš praėjusių ministrų paskyrimo, nes visi trys ministrai, kuriuos jis skyrė (susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius, vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė ir žemės ūkio ministras Andrius Palionis – Red.), tikrai nebuvo geriausi asmenys, kuriuos galėjo pasiūlyti valdančioji koalicija.

Galėjome išgirsti ir D.Grybauskaitės pasisakymus, kad J.Narkevičiaus kandidatūra jai buvo siūlyta ne kartą, bet ji, patikrinusi visą informaciją, net negalvojo apie tai, kad jis galėtų būti skiriamas į svarbų postą“, – sakė VDU politologas M.Norkevičius.

Jam antrino ir MRU docentas V.Dumbliauskas, sakydamas, kad prezidentas supranta savo padarytą klaidą, patvirtinant J.Narkevičiaus kandidatūrą.

„Būtų normalu, jei kerštaudamas prezidentas atmestų ekonomikos ir inovacijų ministro kandidatūrą. Nestebintų, jei G.Nausėda atmestų ne tik L.Savicko, bet ir kitas valdančiosios koalicijos siūlomas kandidatūras“, – prognozavo V.Dumbliauskas.

Tuo tarpu politologas M.Norkevičius pateikė ir kitą galimą scenarijų.

„Valdančioji koalicija pabrėžia, kad jie nori darbų tąsos: kaip viskas atrodė su Virginijumi Sinkevičiumi, taip galbūt galėtų atrodyti ir su L.Savicku. Todėl galbūt prezidentas ir skirs šį ministrą, bet atliks rimtesnius namų darbus, aiškinantis šio kandidato kompetencijas,“ – savo požiūrį išsakė M.Norkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.