P. Kuisys: rytojų kuriame šiandien

Nacionalinis fotoprojektas „Lietuva ir mes“ – tai Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui skirtas projektas.

Telekomunikacijų bendrovės „Bitė Lietuva“ vykdantysis direktorius Pranas Kuisys (antras iš kairės).<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Telekomunikacijų bendrovės „Bitė Lietuva“ vykdantysis direktorius Pranas Kuisys (antras iš kairės).<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2020, 8:30 AM

Į klausimus atsako telekomunikacijų bendrovės „Bitė Lietuva“ vykdantysis direktorius Pranas Kuisys.

Apie vakar... Jūsų gyvenimo lūžio taško istorija. Kada ir koks įvykis ar asmenybė tapo svarbiausiu Jūsų gyvenime, lėmusiu esminį Jūsų kūrybinės veiklos, verslo pasiekimų ar asmeninio gyvenimo posūkį?

Manau, tai natūrali branda, kai pradedi suvokti gyvenimą gerokai giliau ir plačiau, kai ieškai prasmingesnių ir tvaresnių motyvų savo veiksmams, net buičiai.

Šeima ir vaikai tam yra stiprus postūmis, užaštrinantis pasikeitusią atsakomybę ir prasmę.

Apie šiandien... Kas šiandien Jums labiausiai rūpi ar jaudina šių dienų Lietuvos aktualijų kontekste?

Man labiausiai rūpi Lietuvos ateitis. Svarstydamas apie tą ateitį, natūraliai imi svarstyti apie ilgalaikę šalies plėtros viziją: kur einame ir kuo norime būti.

Sunku būtų sutikti, kad šiandien šalis turi aiškius ateities prioritetus, apsisprendimą, kokią visuomenę norima sukurti. Kai apsisprendimo nėra, šią tuštumą užpildo trumpalaikiai ir, deja, ne visuomet reikšmingi „buities“ reikalai.

Nepakankamai įvertiname ir besikeičiantį geopolitinį kontekstą – atrodo, kad nepasimokome iš savo pačių istorijos, kaip sunku kurti ir atkurti valstybę, laisvę ir kaip lengva ją prarasti.

Nepaisant to, stebėdamas jaunąją kartą, matydamas, kaip greitai ji perima naujoves, kokia ji drąsi ir pasitikinti, neabejoju, kad Lietuvos laukia šviesi ateitis.

Neabejoju, kad ir po šimto metų čia gyvens išsilavinę, naujovėms reiklūs, pasauliui atviri žmonės, taip pat kaip ir šiandien kalbantys įvairiomis užsienio kalbomis, bet kasdien su šeima prie vakarienės stalo bendraujantys lietuviškai.

Apie rytojų... Kokią žinutę nusiųstumėte į ateitį, kokiais žodžiai prabiltumėte ar ką norėtumėt palinkėti mūsų šaliai ir jos ateities kartoms?

Retai susimąstome, tačiau rytojų kuriame dar šiandien: tai, kaip gyvename, kokius sprendimus dabar priimame, turės reikšmingą įtaką mūsų ateičiai.

Turime daryti ir padaryti viską, kad išsaugotume mūsų laisvę ir valstybę, atvirą sparčiai besikeičiančiam pasauliui, tačiau savitą, stiprią ir gerbiamą.

Taip pat turime sau priminti, kad tai nėra baigtinis procesas; jis reikalauja nuolatinių mūsų pastangų.

Kuo Jūs būtumėte ar svajotumėte būti, jei nebūtumėte tuo, kuo esate šiandien?

Kiekvienas žmogus turi galimybes realizuoti savo svajones. Nereikia tam būti kitu. Šią savotišką prabangą mums suteikia faktas, jog gyvename laisvoje šalyje, laisvoje pasaulio dalyje.

Svarbu savo svajonių siekti kryptingai, eiti link jų su atkaklumu ir nesustoti suklupus. Problemos kyla tada, kai žmogus stengiasi būti ne savimi, o aklai seka kitais, mato save kitų akimis.

Kažkas yra sakęs: „Būk savimi, visa kita jau yra užimta.“ Bandymas kopijuoti kitus yra ydingas. Tai mažina žmogaus savivertę ir galimybes, kurios kiekvienam žmogui duotos.

---

Nacionalinis fotoprojektas „Lietuva ir mes“ – tai Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui skirtas projektas, kurio metu nuotraukose užfiksuoti šimtai valstybės ir visuomenės veikėjų, mokslo, kultūros, meno, sporto pasaulio atstovų, verslininkų ir valstybinių įmonių vadovų, dvasininkų, tarnautojų, ūkininkų ir kitų profesijų Lietuvos žmonių, bendrai kuriančių mūsų šalį ir jos ateitį. Reprezentacinis ir monumentalus, iš daugiau nei 500 unikalių specialiai šiam fotoprojektui kuriamų, niekur anksčiau nepublikuotų, konceptualiai pačių įvairiausių bei lietuvių ir anglų kalbomis aprašytų fotografijų sudarytas albumas leis mūsų šalies partneriams, draugams ir svečiams iš arti pažinti šiandienos Lietuvą.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.