G. Nausėda: Lietuva turi ambiciją tapti žaliosios ekonomikos lydere

Lietuva turi ambiciją tapti žaliosios ekonomikos ir skaitmenizacijos lydere, Davose sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį vyksta į Šveicarijos slidinėjimo kurorte Davose vyksiantį Pasaulio ekonomikos forumą, kur politikos ir verslo lyderiai daugiausia dėmesio skirs klimato kaitos temoms.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį vyksta į Šveicarijos slidinėjimo kurorte Davose vyksiantį Pasaulio ekonomikos forumą, kur politikos ir verslo lyderiai daugiausia dėmesio skirs klimato kaitos temoms.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 21, 2020, 8:29 AM, atnaujinta Jan 21, 2020, 6:28 PM

Pasaulio ekonomikos forume dalyvaujantis Lietuvos vadovas tai pabrėžė sakydamas sveikinimo kalbą Europos lyderiams organizuotuose pietuose. Prezidentas kalbėjo apie ekonominio augimo skatinimą Vidurio ir Rytų Europoje.

Kaip pranešė Prezidentūra, susitikime Europos valstybių vadovai dalijosi mintimis apie Vidurio ir Rytų Europos plėtros iššūkius, susijusius su vidutinių pajamų spąstais bei lėtėjančiu ekonomikos augumu pasaulyje. Lyderiai sprendė, kokios priemonės padėtų užtikrinti tvarų valstybių ekonomikų augimą.

Lietuvos prezidentas pabrėžė, kad didžiausią potencialą ekonomikos augimui mato pritaikant žaliąsias technologijas ir skatinant skaitmenizavimą tiek privačiame, tiek viešajame sektoriuose. Anot jo, šie procesai turi būti nukreipti į gyventojų gerovės skatinimą, paremti inovacijomis ir efektyvios energijos gavyba.

Prezidentas parėmė Europos Komisijos pasiūlytą naująjį „Žaliąjį susitarimą“ („Green deal“), kuris, pasak šalies vadovo, pareikalaus Europos valstybių mobilizacijos, pokyčių šalių įstatymų bazėse ir atitinkamų finansinių išteklių.

„Matome Europą, besivadovaujančią šiuo drąsiu susitarimu, ir tikime jo sėkme. Vis tik turime užtikrinti, kad trečiosios šalys, pateikdamos energiją į rinką, gamins ją besiremdamos aukščiausiais aplinkosaugos standartais ir inovatyviomis gamtai draugiškomis technologijomis“, – teigė prezidentas.

Šalies vadovas kalbėjo ir apie skaitmenizacijos plėtrą bei jos keliamus iššūkius. „Nors skaitmeninių technologijų plėtra žada efektyvesnius procesus daugelyje sričių, neturime pamiršti technologijų saugumo klausimo“, – pažymėjo šalies vadovas.

„Tikiu, kad mūsų pagrindinis tikslas Europoje yra modernios, gamtai draugiškos, klimatui neutralios, integruotos ir skaitmenizuotos rinkos plėtra“, – pridūrė Lietuvos vadovas.

G. Nausėda antradienį Davose taip pat susitiko su Sakartvelo premjeru Georgijumi Gacharija ir užtikrino, kad Lietuvai rūpi šios šalies demokratinė ateitis.

„Apgailestaujame, kad Sakartvelo parlamentui praėjusiais metais nepavyko priimti Konstitucijos pataisų, kurios pasitarnautų įtvirtinant demokratiją šalyje“, – Prezidentūros pranešime cituojamas G. Nausėda.

Prezidentas Sakartvelo premjerą ragino ieškoti konsensuso tarp visų politiniame procese dalyvaujančių pusių, nesuteikti progų išorės jėgoms pasinaudoti pozicijos ir opozicijos nesutarimais keliant nestabilumą regione.

Pasaulio ekonomikos forume Davose dalyvaujantis Lietuvos vadovas susitikime patikino G. Gachariją, kad Lietuva rėmė ir rems Sakartvelo teritorinį vientisumą ir suverenitetą.

G. Nausėda: Lietuvai rūpi Sakartvelo demokratinė ateitis

Prezidentas Gitanas Nausėda, Pasaulio ekonomikos forume Davose susitikęs su Sakartvelo ministru pirmininku Georgijumi Gacharija, išreiškė paramą šalies pastangoms kurti demokratinę visuomenę ir integruotis į transatlantines ir Europos Sąjungos struktūras.

„Apgailestaujame, kad Sakartvelo parlamentui praėjusiais metais nepavyko priimti Konstitucijos pataisų, kurios pasitarnautų įtvirtinant demokratiją šalyje. Skatiname ieškoti konsensuso tarp visų politiniame procese dalyvaujančių pusių, linkime nesuteikti progų išorės jėgoms pasinaudoti pozicijos ir opozicijos nesutarimais keliant nestabilumą tiek Sakartvele, tiek visame regione“, – sakė Lietuvos vadovas.

Susitikime taip pat kalbėta apie glaudžius dvišalius santykius, aktyvų Lietuvos ir Sakartvelo piliečių ir institucijų bendradarbiavimą.

G. Nausėda patikino ministrą pirmininką, kad Lietuva rėmė ir rems Sakartvelo teritorinį vientisumą ir suverenitetą.

„Smerkiame Rusijos demonstruojamą galią ir tebesitęsiančią Abchazijos ir Pietų Osetijos regionų okupaciją. Keliame šį klausimą tarptautiniu lygmeniu, nes nenorime, kad Europa pamirštų šią agresiją, kai pasaulyje kyla naujų konflikto židinių“, – teigė prezidentas.

Lietuvos vadovas įvertino Sakartvelo pastangas įgyvendinti reformas ir siekti integracijos Europos Sąjungoje. Prezidentas pabrėžė, kad Lietuva yra pasiruošusi dalintis patirtimi siekiant efektyvių reformų įgyvendinimo rezultatų.

Dėmesio skirta ir ekonominių santykių aptarimui. Sutarta stiprinti ryšius ir ieškoti naujų bendradarbiavimo nišų, nes Sakartvelas išlieka vienu pagrindinių Lietuvos prekybos partnerių Pietų Kaukazo regione.

Šveicarijoje prezidentas taip pat susitiko su Japonijos tarptautinio bendradarbiavimo banko (JBIC) vadovu Tadashiu Maeda, vėliau susitiks su Pasaulio ekonomikos forumo įkūrėju profesoriumi Klausu Schwabu. G. Nausėda taip pat dalyvaus apskritojo stalo diskusijoje „Neformalaus pasaulio ekonomikos forumo lyderių susitikimas: kylanti Europa“.

G. Nausėda susitiks su lyderiais ir sakys kalbą Pasaulio ekonomikos forume Davose

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį vyksta į Šveicarijos slidinėjimo kurorte Davose vyksiantį Pasaulio ekonomikos forumą, kur politikos ir verslo lyderiai daugiausia dėmesio skirs klimato kaitos temoms.

Lietuvos vadovas Davose ketina skaityti atidarymo kalbą diskusijoje apie tvarią ekonomiką klimato kaitos kontekste, taip pat dalyvaus diskusijoje apie Europos ateitį, kur ketina atkreipti dėmesį į Rusijos agresyvius veiksmus.

„Šiuose renginiuose, skirtuose išskirtiniam lyderių ratui, prezidentas sieks atkreipti Europos sprendimų priėmėjų dėmesį į geopolitinius iššūkius, energetinį ir kibernetinį saugumą, Rusijos karinės galios demonstravimą, konfliktus Ukrainoje ir Sakartvele“, – teigia Prezidentūra.

„Prezidentas akcentuos Europos šalių lyderystę, siekiant atkurti taiką ir teritorinį vientisumą konfliktų paliestose Rytų Europos šalyse“, – rašoma pranešime.

Forumo metu G. Nausėda taip pat ketina susitikti su Sakartvelo premjeru Georgijumi Gacharija ir aptarti dvišalius santykius, jų stiprinimą ekonomikoje, saugumo situaciją bei reformų įgyvendinimo eigą.

Šalies vadovas Davose susitiks ir su šio forumo įkūrėju Klausu Schwabu bei aptars bendradarbiavimo galimybes ir forumo indėlį steigiant ketvirtosios pramonės revoliucijos tyrimų centrą Lietuvoje.

G. Nausėda taip pat susitiks su globalios bendrovių vadovų organizacijos „YPO“ vadovais ir nariais iš Lietuvos bei tarptautinių įmonių atstovais, Japonijos tarptautinio bendradarbiavimo banko vadovu Tadashiu Maeda ir Nobelio premijos laureatu Robertu Schilleriu.

Šių metų Davoso forumo dėmesio centre turėtų būti pasaulio lyderių bendros pastangos stabdyti klimato kaitos procesus – šio klausimo aktualumą dar sustiprino Australijoje besitęsiantys didžiuliai krūmynų gaisrai.

Į forumą turėtų atvykti JAV prezidentas Donaldas Trumpas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, į jį taip pat atvyksta ekologijos aktyvistė iš Švedijos Greta Thunberg.

Politiniai lyderiai taip pat aptars ir situaciją Artimuosiuose Rytuose, saugumo, pasaulinės prekybos, technologijų ir kitus ekonominius klausimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.