Prezidentūra kritikuoja S. Skvernelio poziciją, o J. Narkevičių vadina inkaru

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas pareiškė, kad Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimas dėl susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus tik dar kartą įrodo, kad jis netinkamas eiti šias pareigas.

 G.Nausėda ir S.Skvernelis<br> lrytas.lt koliažas
 G.Nausėda ir S.Skvernelis<br> lrytas.lt koliažas
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda spaudos konferencijoje Prezidentūroje šimtas dienų<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda spaudos konferencijoje Prezidentūroje šimtas dienų<br>V.Skaraičio nuotr.
Antanas Bubnelis<br>T.Bauro nuotr.
Antanas Bubnelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Antanas Bubnelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Antanas Bubnelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 22, 2020, 1:41 PM, atnaujinta Jan 22, 2020, 3:49 PM

„Ministras turėtų būti tarsi variklis, telkiantis proveržiui šioms visai šalies ekonomikai svarbioms sritims. Deja, jau keletą mėnesių jis yra tarsi inkaras, kuris neleidžia judėti į priekį.

VTEK sprendimas tik dar kartą patvirtino, kad šis ministras yra netinkamas eiti savo pareigas ir turėtų trauktis.

Prezidentas savo poziciją išsakė, kad ministrams ir politikams turėtų būti keliami aukščiausi etikos, moralės ir skaidrumo standartai. Klausimų dėl šio ministro prezidentui ir anksčiau nekilo.

Premjeras prisiėmė atsakomybę už šį ministrą ir visi svertai dėl ministro yra premjero rankose. Prezidentas laukia principingų premjero sprendimų“, – Prezidentūroje komentavo G.Nausėdos atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

Pasak G.Nausėdos atstovo, dabar susiklosčiusi situacija neleidžia spręsti valstybei svarbių klausimų susisiekimo srityse.

„Lietuvos paštas vis dar neturi nepriklausomų valdybos narių, Klaipėdos uostas dirba be vadovo. Kelių asfaltavimo biudžetai šiemet mažėja. Be to, šie metai yra itin svarbūs derantis dėl būsimos finansinės perspektyvos.

Negalime sau leisti dirbti neturint lyderio, kuris turėtų visuomenės pasitikėjimą ir atitiktų etikos, moralės ir skaidrumo standartus“, – kalbėjo Prezidentūros atstovas.

VTEK: J.Narkevičius pažeidė įstatymus

VTEK trečiadienį nusprendė, kad susisiekimo ministras J.Narkevičius pažeidė įstatymus pietaudamas už valstybės įmonių lėšas. Tokios išvados paskelbtos po daugiau nei valandą trukusio posėdžio.

VTEK vienbalsiai nusprendė, kad J.Narkevičius Abu Dabyje ir Minske pietaudamas už pavaldžių įmonių pinigus pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymą. 

VTEK nutraukė tyrimą dėl J.Narkevičiaus deklaracijos apie sutuoktinės vykdomą individualią nekilnojamojo turto nuomos veiklą ir 3 tūkst. eurų vertę viršijančius iš šios veiklos galbūt kylančius sandorius.

Etikos sargai taip pat nutraukė tyrimą dėl ministro deklaracijos, kurioje buvo nenurodyta, jog vadovauja juridiniam asmeniui – Lietuvos lenkų sąjungos filialo Trakų rajono skyriui.

Ministras nesitraukia: svarsto, ar nutartį skųsti

Ministras J.Narkevičius teigė nežadantis trauktis ir svarsto, ar skųsti VTEK sprendimą teismui.

Ministras laikosi pozicijos, kad pietūs su pavaldžių įstaigų ar įmonių vadovais buvo darbiniai susitikimai, o apmokėta sąskaita nebuvo siekta pelnyti jo palankumo.

„Manau, kad tai buvo darbinis susitikimas. Laikau save absoliučiai nepaperkamu. Dirbau savo darbą sąžiningai.

Minske, jei neklystu, pietūs buvo apie 10 eurų, Abu Dabyje <...> išėjo apie 70 eurų“, – po posėdžio sakė ministras.

S.Skvernelis įsivėlė į ginčus su Prezidentūra

Primename, kad ir premjeras S.Skvernelis įsivėlė į žodinius ginčus su Prezidentūra. Premjeras pirmadienį paskelbtame interviu portalui delfi.lt pareiškė, kad diskusijų dėl Jaroslavo Narkevičiaus „fonas panašėja į diskriminaciją tautiniu pagrindu“, nors pabrėžė tiesiogiai prezidento nekaltinantis.

„Aš nesakau dėl prezidento ir jo tikrai tuo nekaltinu, bet matome, koks yra fonas: jis panašėja į diskriminaciją tautiniu pagrindu“, – interviu portalui delfi.lt teigė S. Skvernelis.

Valdančiųjų valstiečių deleguotas ministras pirmininkas teigė įžvelgiąs pastangas išstumti Lietuvos lenkų rinkimų akciją-Krikščioniškų šeimų sąjungą (LLRA-KŠS) iš koalicijos.

„Didžiausią problemą matau tame, kad nukrypstama į galimą diskriminaciją (nekalbu apie konkrečias institucijas) tautiniu pagrindu.

Dabar jau linksniuojama viskas – ir priklausymas partijai, ir Vilniaus, Trakų rajonų [valdžios] veikla. Tai – trumparegiškas požiūris, nes pastaruoju metu ta politinė jėga sparčiai integruojasi į Lietuvos visuomenę ir valstybę.

Šiuo atžvilgiu svarbus ir santykis tarp Lietuvos ir Lenkijos. Kolegos lenkų politikai tai supranta ir mato judėjimą teisingą linkme“, – kalbėjo S.Skvernelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.