S. Skvernelis apie VTEK išvadas: kotletas tapo dovana

Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) trečiadienį nustačius, kad susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius pažeidė tarnybinę etiką, sureagavo ir premjeras Saulius Skvernelis.

G. Nausėda ir S. Skvernelis<br> lrytas.lt koliažas
G. Nausėda ir S. Skvernelis<br> lrytas.lt koliažas
Regionų forumas Valdovų rūmuose, Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Regionų forumas Valdovų rūmuose, Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Jaroslavas Narkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Jaroslavas Narkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jan 22, 2020, 2:57 PM, atnaujinta Jan 22, 2020, 5:00 PM

„Sprendimo dar nemačiau, kai gausiu, įvertinsiu. Tai, kas paskleista, turbūt turėsime naują teisinį reglamentavimą ir reikės sudarinėti darbo grupę, nes kotletas tapo dovana.

Ar tik kotletas dovana, ar ir kavos puodelis dovana – reikia išsiaiškinti, priimti sprendimus, reglamentuoti“, – po Vyriausybės posėdžio kalbėjo S.Skvernelis.

Premjeras teigė, jog dar nėra matęs, kad pietūs ar maistas būtų vertinami kaip dovana.

„Ministras sakė, kad iš tiesų valgė kotletą. Be jokios ironijos pasakiau, kad mes nuo šiandien turime naują teisinę situaciją. Tikrai reikalinga tvarka, tą konstatavo ir ministras, kad nėra reglamentavimo ir tokia buvo susiklosčiusi praktika“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Pasak premjero, bus sudaryta darbo grupė iš Vidaus reikalų ministerijos ir Finansų ministerijos, kad parengtų šią tvarką.

„Tokia praktika buvo taikoma 20 metų. Dabar nuvykęs į bet kurią ministeriją negaliu gerti kavos, suvalgyti sumuštinio arba torto gabaliuko, negaliu pavaišinti ministrų, nes jie tiesiogiai yra mano pavaldume“, – sakė premjeras.

Premjeras teigė kol kas nematęs konkretaus VTEK sprendimo ir negalintis vertinti, ar tai pagrindas ministrui trauktis iš pareigų.

„Sprendimo kol kas nemačiau, kai gausiu, tada ir įvertinsiu“, – sakė S.Skvernelis.

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjo žodžius, kad kaltinimai dėl diskriminacijos tautiniu pagrindu yra nepagrįsti, o ministras pirmininkas „žemai puolė“, premjeras atsisakė komentuoti: „Komentatorių komentarų nekomentuosiu“.

Paprašytas pakomentuoti apie galimą diskriminaciją, premjeras siūlė atidžiai paskaityti delfi.lt portale jo interviu.

„Ten nieko nėra siejama su prezidentu. Aš kalbėjau apie foną, kuris yra susidaręs ir jis akivaizdus“, – teigė premjeras.

S.Skvernelis diskriminacijos Vilniaus rajone nepastebėjo

Premjeras teigė neturintis informacijos, kad Vilniaus rajone būtų diskriminuojami lietuvių tautybės žmonės.

Apie tai trečiadienį pranešė Vilniaus rajono savivaldybės tarybos opozicijos nariai. S.Skvernelis paaiškino, kad, esant panašioms problemoms, jas būtina spręsti.

„Aš bent jau tokios diskriminacijos nemačiau, nepastebėjau. Jeigu kažkam yra jautrūs faktai, tai yra institucijos, sprendimo būdai, yra pozicija, turinti savo atstovus ir įstatymų leidėjo lygmeniu, tai reikėtų tuos klausimus spręsti ir kelti“, – teigė S.Skvernelis.

Prezidentūra kritikavo dėl J.Narkevičiaus ir jį vadino inkaru

Prezidento G.Nausėdos patarėjas trečiadienį pareiškė, kad VTEK sprendimas dėl J.Narkevičiaus tik dar kartą įrodo, kad susisiekimo ministras netinkamas eiti šias pareigas.

„Ministras turėtų būti tarsi variklis, telkiantis proveržiui šioms visai šalies ekonomikai svarbioms sritims. Deja, jau keletą mėnesių jis yra tarsi inkaras, kuris neleidžia judėti į priekį.

VTEK sprendimas tik dar kartą patvirtino, kad šis ministras yra netinkamas eiti savo pareigas ir turėtų trauktis. Prezidentas savo poziciją išsakė, kad ministrams ir politikams turėtų būti keliami aukščiausi etikos, moralės ir skaidrumo standartai. Klausimų dėl šio ministro prezidentui ir anksčiau nekilo.

Premjeras prisiėmė atsakomybę už šį ministrą ir visi svertai dėl ministro yra premjero rankose. Prezidentas laukia principingų premjero sprendimų“, – Prezidentūroje komentavo G.Nausėdos atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

VTEK: J.Narkevičius pažeidė įstatymus

VTEK trečiadienį nusprendė, kad susisiekimo ministras J.Narkevičius pažeidė įstatymus pietaudamas už valstybės įmonių lėšas. Tokios išvados paskelbtos po daugiau nei valandą trukusio posėdžio.

Komisijos nariai vienbalsiai nusprendė, kad J.Narkevičius Abu Dabyje ir Minske pietaudamas už pavaldžių įmonių pinigus pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymą. 

VTEK nutraukė tyrimą dėl J.Narkevičiaus deklaracijos apie sutuoktinės vykdomą individualią nekilnojamojo turto nuomos veiklą ir 3 tūkst. eurų vertę viršijančius iš šios veiklos galbūt kylančius sandorius.

Etikos sargai taip pat nutraukė tyrimą dėl ministro deklaracijos, kurioje buvo nenurodyta, jog vadovauja juridiniam asmeniui – Lietuvos lenkų sąjungos filialo Trakų rajono skyriui.

Ministras nesitraukia: svarsto, ar nutartį skųsti

J.Narkevičius teigė nežadantis trauktis ir svarsto, ar skųsti VTEK sprendimą teismui.

Ministras laikosi pozicijos, kad pietūs su pavaldžių įstaigų ar įmonių vadovais buvo darbiniai susitikimai, o apmokėta sąskaita nebuvo siekta pelnyti jo palankumo.

„Manau, kad tai buvo darbinis susitikimas. Laikau save absoliučiai nepaperkamu. Dirbau savo darbą sąžiningai.

Minske, jei neklystu, pietūs buvo apie 10 eurų, Abu Dabyje <...> išėjo apie 70 eurų“, – po posėdžio sakė ministras.

S.Skvernelis įsivėlė į ginčus su Prezidentūra

Primename, kad ir S.Skvernelis įsivėlė į žodinius ginčus su Prezidentūra.

Premjeras pirmadienį paskelbtame interviu portalui delfi.lt pareiškė, kad diskusijų dėl J.Narkevičiaus „fonas panašėja į diskriminaciją tautiniu pagrindu“, nors pabrėžė tiesiogiai prezidento nekaltinantis.

„Aš nesakau dėl prezidento ir jo tikrai tuo nekaltinu, bet matome, koks yra fonas: jis panašėja į diskriminaciją tautiniu pagrindu“, – interviu portalui delfi.lt teigė S.Skvernelis.

Valdančiųjų valstiečių deleguotas ministras pirmininkas teigė įžvelgiąs pastangas išstumti Lietuvos lenkų rinkimų akciją-Krikščioniškų šeimų sąjungą (LLRA-KŠS) iš koalicijos.

„Didžiausią problemą matau tame, kad nukrypstama į galimą diskriminaciją (nekalbu apie konkrečias institucijas) tautiniu pagrindu.

Dabar jau linksniuojama viskas – ir priklausymas partijai, ir Vilniaus, Trakų rajonų [valdžios] veikla. Tai – trumparegiškas požiūris, nes pastaruoju metu ta politinė jėga sparčiai integruojasi į Lietuvos visuomenę ir valstybę.

Šiuo atžvilgiu svarbus ir santykis tarp Lietuvos ir Lenkijos. Kolegos lenkų politikai tai supranta ir mato judėjimą teisingą linkme“, – kalbėjo S.Skvernelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.