Vietoj G. Nausėdos į Izraelį vykstantis V. Pranckietis pateikė pageidavimą – tai liečia V. Putiną

Prezidentas Gitanas Nausėda persigalvojo – nevyks į Izraelyje vyksiantį renginį, skirtą Aušvico nacių mirties stovyklos išvadavimo 75-osioms metinėms paminėti. Vietoje jo renginyje dalyvaus Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Viktoras Pranckietis<br>D.Umbraso nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>D.Umbraso nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Raigardas Musnickas, „Žinių radijas“

2020-01-22 08:47, atnaujinta 2020-01-22 09:11

„Daug padirbėjome su Užsienio reikalų ministerijos patarėjais ir žinovais, kad atstovautume šalį kuo geriausiu būdu. Nieko čia tokio ypatingo neįvyks.

Žinome, kad turime atstovauti Lietuvą ir tai mūsų strateginis partneris. Lenkija taip pat mūsų strateginis partneris. Ieškome geriausių būdų kaip galime atstovauti šalį visapusiškai“, – Žinių radijoe laidoje „Pozicija“ sakė V.Pranckietis.

V.Pranckietis trečiadienio rytą teigė, kad dar ne iki galo susipažino su renginio programa.

„Daugiausiai svarstėme, kaip reikėtų elgtis. Vienintelė vieta, kur turėsime dalyvauti – tai trijų valandų uždaroje patalpoje, kalbama, kad tai palapinėse pastatytose, kad tilptų visi žmonės.

Kadangi bus tik šalių vadovai atskiroje patalpoje, tai aptarėme, su kuo reikia susitikti, kam paspausti ranką. Ten dalyvaus prezidentas Zalenskis,Latvijos Inara Murniece – tai grupė tų žmonių, su kuriais galėtume būti drauge“, – sakė V.Pranckietis.

Paklaustas apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, Seimo primininkas teigė, kad turime elgtis protokoliškai.

„Mes turime elgtis protokoliškai, teisingai. Buvo patarta ir prašiau, kad būtų kaip nors padaryta taip, kad artimoje aplinkoje būti nereikėtų.

Manau, kad paskutiniu momentu atvykstantis žmogus ir jis (V.Putinas – aut. pastaba) gaus savo vietą“, – sakė V.Pranckietis.

Antradienio rytą buvo paskelbta, kad prezidentas G.Nausėda sausio 27 dieną Lenkijoje dalyvaus Aušvico-Birkenau mirties stovyklos išvadavimo 75-ųjų metinių minėjimo ceremonijoje.

Paaiškėjo, kad į renginį Izraelyje nevyks ir Estijos prezidentė, latviams atstovaus Seimo pirmininkas.

Ar Lietuvai vėliau nekils problemų, kad prezidentas pasirinko Lenkiją?

„Galime prisipažinti, kad mes kuriame tiltus tarp tų šalių taip pat – atstovaudami ir Izraelyje, ir Aušvico-Birkenau.

Reikėtų pažymėti, kad žuvo žmonės čia Lenkijos teritorijoje, nacių stovykloje, o Izraelyje yra minėjimas. Nensi Pelosi (Nancy Pelosi – aut. pastaba) vakar pirmiausia nuvažiavo į Aušvicą“, – sakė Seimo pirmininkas.

Tie įvykiai vystėsi ten ir didžiausia pagarba turbūt turėtų būti atiduota, kur žmonės žuvo.

Dėl santykių vystymo su Izraeliu ir Lenkija, mes visada turime galvoti apie tai, kokia Lietuvos pozicija yra tinkamiausia“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Sausio 23 d. Jeruzalėje vyks penktasis Pasaulinis Holokausto forumas, kuriame prezidento prašymu atstovaus Seimo pirmininkas V.Pranckietis. Minėjimo metu bus pagerbtos Holokausto aukos, padėti vainikai Yad Vashem memorialiniame muziejuje.

Pirmasis apie nedalyvavimą šiame renginyje pranešė Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda). Taip jis protestavo, nes jam nebuvo suteikta teisė pasisakyti šiame forume, kitaip negu Rusijos ir Vokietijos prezidentams.

A. Duda nebuvo įtrauktas į sausio 23-iąją Jeruzalės Holokausto memoriale ir muziejuje „Yad Vashem“ vyksiančio Pasaulio Holokausto forumo kalbėtojų sąrašą.

Lenkijos vadovas pastaruoju metu reiškė susirūpinimą dėl Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasisakymų, jog Lenkijai esą tenka dalis atsakomybės dėl Antrojo pasaulinio karo sukurstymo.

V. Pranckietis sako, kad reikėtų svarstyti, ar Joninės turėtų būti nedarbo diena

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, kad reikėtų svarstyti, ar Joninės turėtų būti laisva nuo darbo diena.

„Turime turėti galvoje, kad ES vidutiniškai yra 12 tokių laisvų nuo darbo dienų, o Lietuvoje jau yra 15. Apsispręsti turėtume. Gal supyks jonai, bet aš paklausčiau, o kodėl Joninės turėtų būti laisva nuo darbo diena. Mes nesame tokia tradicinė Joninių šventėja kaip Latvija, pavyzdžiui“, – „Žinių radijui“ trečiadienį sakė V. Pranckietis.

Tuo metu konservatorių siūlymas sausio 13–ąją skelbti nedarbo diena, pasak jo, yra teisingas ir savalaikis.

„Žmonės to pageidavo, ir laiškų gaudavome apie tai, ir sausio 13–osios (minėjimo. – ELTA) kalboje buvau pasakęs, kad sausio 13-oji yra tokia pat vertinga kaip Vasario 16–oji ir Kovo 11–oji, todėl ji turėtų būti laisva (nuo darbo. – ELTA)“, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.