D. Henke: reikėtų panaudoti svetur gyvenančios lietuvių diasporos potencialą šalies raidai

Nacionalinis fotoprojektas „Lietuva ir mes“ – tai Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui skirtas projektas.

Į klausimus atsako Pasaulio Lietuvių Bendruomenės pirmininkė Dalia Henke.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Į klausimus atsako Pasaulio Lietuvių Bendruomenės pirmininkė Dalia Henke.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2020, 8:30 AM

Į klausimus atsako Pasaulio Lietuvių Bendruomenės pirmininkė Dalia Henke.

Apie vakar... Jūsų gyvenimo lūžio taško istorija. Kada ir koks įvykis ar asmenybė tapo svarbiausiu Jūsų gyvenime, lėmusiu esminį Jūsų kūrybinės veiklos, verslo pasiekimų ar asmeninio gyvenimo posūkį?

Pakeitimas gyvenamos vietos iš Lietuvos į Vokietiją. Tai ne tik paveikė mano gyvenimą, bet ir padėjo aiškiai suvokti, kas esu ir kur mano šaknys.

Per atstumą supranti, kas yra tavo Tėvynė ir dažniau mąstai apie tapatybės klausimus, ypač auginant vaikus, gimusius jau ne Lietuvoje ir dvikalbystėje.

Tapatybę apsprendžia mūsų kalba, tradicijų laikymasis, emocinis prisirišimas ir asmeninė atsakomybė. Tai yra pagrindas, kaip mes sau apsibrėžiame lietuvybę ir dažniausiai tuo gyvename.

Apie šiandien... Kas šiandien Jums labiausiai rūpi ar jaudina šių dienų Lietuvos aktualijų kontekste?

Labiausiai jaudina šių dienų Lietuvos raida, kai valstybė ženkliai atitrūkusi nuo žmonių, kurie nebesijaučia esantys šeimininkai.

Tai paaiškinama socialinės ir politinės kultūros nepakankamumu. Na, ir Lietuvos išskirtinumo pasaulyje paieškos.

Apie rytojų... Kokią žinutę nusiųstumėte į ateitį, kokiais žodžiai prabiltumėte ar ką norėtumėt palinkėti mūsų šaliai ir jos ateities kartoms?

Palinkėti būtų galima Lietuvos gerovės, nesiskirstant į „mes“ ir „jūs“, pasitelkiant visais būdais, kaip vienyti tautą, panaudojant diasporos potencialą Lietuvos raidai, nesvarbu kur jie gyvena ir kokią pilietybę turi.

Kuo Jūs būtumėte ar svajotumėte būti, jei nebūtumėte tuo, kuo esate šiandien?

Nebūdama Pasaulio Lietuvių Bendruomenės pirmininke (beje, mano profesija – ekonomistė), svajočiau būti rašytoja ar literatūros kritike, kad galėčiau ne tik rašyti, bet ir perskaityti kuo daugiau knygų (šypsosi).

---

Nacionalinis fotoprojektas „Lietuva ir mes“ – tai Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui skirtas projektas, kurio metu nuotraukose užfiksuoti šimtai valstybės ir visuomenės veikėjų, mokslo, kultūros, meno, sporto pasaulio atstovų, verslininkų ir valstybinių įmonių vadovų, dvasininkų, tarnautojų, ūkininkų ir kitų profesijų Lietuvos žmonių, bendrai kuriančių mūsų šalį ir jos ateitį. Reprezentacinis ir monumentalus, iš daugiau nei 500 unikalių specialiai šiam fotoprojektui kuriamų, niekur anksčiau nepublikuotų, konceptualiai pačių įvairiausių bei lietuvių ir anglų kalbomis aprašytų fotografijų sudarytas albumas leis mūsų šalies partneriams, draugams ir svečiams iš arti pažinti šiandienos Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.