Kodėl konservatoriams pavyko užregistruoti „Neužmirštuolę“, o S.Skverneliui „Tėvynės labui“ – ne?

Kodėl buvo galima registruoti prekės ženklą „Neužmirštuolė“, tačiau nepavyko užregistruoti premjero inicijuoto prekės ženklo „Tėvynės labui“? Kodėl partijos atstovų registruotą „Neužmirštuolės“ simbolį naudoja televizijos ir interneto portalai?

Konservatorių registruotą simbolį naudoja LRT: atskleidė kodėl.<br> Lrytas.lt montažas. 
Konservatorių registruotą simbolį naudoja LRT: atskleidė kodėl.<br> Lrytas.lt montažas. 
Monika Navickienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Monika Navickienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Neužmirštuolė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Neužmirštuolė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Monika Navickienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Monika Navickienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Monika Navickienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Monika Navickienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Konservatorių registruotą simbolį naudoja LRT: atskleidė kodėl.<br> Lrytas.lt montažas. 
Konservatorių registruotą simbolį naudoja LRT: atskleidė kodėl.<br> Lrytas.lt montažas. 
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Monika Navickienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Monika Navickienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Feb 2, 2020, 6:11 PM, atnaujinta Feb 2, 2020, 6:14 PM

Tokie klausimai sukosi Lietuvos viešojoje erdvėje, praėjusį pirmadienį paaiškėjus, kad Sauliui Skverneliui nepavyko užregistruoti prekės ženklo „Tėvynės labui“.

Valstybinis patentų biuras (VPB) paaiškino, kad kiekvieno konkretaus prekės ženklo registravimo atveju vertinama visa konkrečios paraiškos padavimo metu prieinama ir su konkrečia paraiška susijusi informacija, leidžianti įvertinti potencialią simbolinę registruojamo ženklo vertę.

O patį prekės ženklo naudojimą reglamentuoja įstatymai, suteikdami tam tikras išskirtines teises jį užregistravusiam asmeniui.

Kalta – simbolinė vertė?

Prekės ženklas „Tėvynės labui“ nebuvo registruotas dėl savo simbolinės vertės. Tuo tarpu 2014 m. užregistruotas „Neužmirštuolės“ prekės ženklas kai kuriose šalyse yra plačiai naudojamas Alzheimerio ligos simbolis, tačiau Lietuvoje jo idėja, pasak simbolį užregistravusios konservatorės Monikos Navickienės, yra „skirta tam, kad būtų neužmiršti ir pagerbti Lietuvos laisvės kovotojai“.

Aiškinimą, kuo skiriasi šie simboliai ir jų simbolinės vertės, portalui lrytas.lt pateikė VPB pramoninės nuosavybės informacijos skyriaus vedėja Kristina Vilkienė.

Anot jos, esminė prekės ženklo „Tėvynės labui“ neregistravimo priežastis paprasta: ši frazė yra naudojama Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos pirmojo ir antrojo laipsnio atminimo ženkluose, pavadintuose minėta fraze „Tėvynės labui“.

„Vadovaudamasis Prekių ženklų įstatymo 43 str. VPB ekspertas, nagrinėdamas paraišką konkrečiam prekių ženklui registruoti vertina patį ženklą kaip tokį (jį sudarančius elementus (pvz. žodžius, grafinius elementus, jų kompozicijas) ir prekes, ir paslaugas, kurioms žymėti pareiškiamas konkretus prekių ženklas.

Vertinimas atliekamas atsižvelgiant į visą paraiškos padavimo dieną ekspertui žinomą, prieinamą informaciją, susijusią su konkrečiu žymeniu. Bet kuris suinteresuotas asmuo turi teisę pateikti pastabas dėl ženklo registravimo ar ginčyti VPB eksperto priimtą sprendimą paduodant protestą.

Prekių ženklai „Neužmirštuolė“ (žodinis ir grafinis) buvo pareikšti registruoti 2014 m. pradžioje – VPB ekspertas tuo metu nagrinėdamas šiuos ženklu nenustatė aplinkybių, dėl kurių tokių prekių ženklų registracija nurodytoms prekėms ar paslaugoms nebūtų galima.

Šio ženklo registravimo metu (2014 m.) nebuvo pagrindo vertinti jį kaip turintį didelę simbolinę vertę. Tretieji asmenys šių prekių ženklų registracijų teisės aktų nustatyta tvarka neginčijo“, – oficialų aiškinimą pateikė VPB.

Tai, kad, registruojant „Neužmirštuolės“ prekės ženklą, nekilo jokių nesklandumų, patvirtino ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovė, konservatorė M.Navickienė.

Simbolinė vertė – per didelė

„Atliekant ženklo ekspertizę taip pat nustatyta, kad frazė „Tėvynės labui“ yra ištariama tik ypatingomis visiems kariškiams bei statutiniams pareigūnams progomis, pavyzdžiui: duodant priesaiką, gaunant valstybinį apdovanojimą, reiškiant padėką.

Atsižvelgiant į tai buvo padaryta išvada, kad pareikštas registruoti žymuo yra laikytinas didelę simbolinę vertę turinčiu žymeniu ir todėl negali būti registruotas prekių ženklu“, – tikslią neregistravimo priežastį nurodė VPB atstovė K.Vilkienė, pateikdama ir platesnį paaiškinimą, kur ir kaip jau naudojama šį frazė.

„Pirmojo laipsnio Vidaus reikalų ministerijos atminimo ženklu „Tėvynės labui“ yra apdovanojami vidaus tarnybos sistemos pareigūnai už pasižymėjimą tarnyboje, pavyzdingai atliktas tarnybines pareigas, pasiektus teigiamus rezultatus stiprinant teisėtvarką, kovojant su nusikalstamumu ir palaikant viešąją tvarką bei ištarnavę vidaus tarnybos sistemoje ne mažiau kaip dešimt metų.

Antrojo laipsnio Vidaus reikalų ministerijos atminimo ženklu „Tėvynės labui“ apdovanojami vidaus tarnybos sistemos pareigūnai už pavyzdingai atliktas tarnybines pareigas ir ištarnavę vidaus tarnybos sistemoje ne mažiau kaip penkerius metus.

Pirmojo laipsnio Vidaus reikalų ministerijos žinybiniu ženklu „Tėvynės labui“ ar antrojo laipsnio Vidaus reikalų ministerijos atminimo ženklu „Tėvynės labui“ gali būti apdovanojami ir kiti asmenys, aktyviai talkinantys policijos ir kitoms vidaus reikalų statutinėms įstaigoms palaikant viešąją tvarką ir užkertant kelią nusikaltimams bei padedantys juos atskleisti, užsienio šalių piliečiai – už tarptautinę paramą vidaus reikalų statutinėms įstaigoms ir pareigūnams bei tarptautinio bendradarbiavimo plėtojimą“, – paaiškino K.Vilkienė.

Įdomu tai, kad sprendimas dėl simbolinės vertės priimamas, atsižvelgiant į konkrečią informaciją ir aplinkybss: detalaus simbolinės vertės apibrėžimo įstatymai nenumato.

„Prekių ženklų įstatymas numato, kad ženklas neregistruojamas arba įregistruoto ženklo registracija pripažįstama negaliojančia, jeigu jis, be kita ko, yra sudarytas iš didelę simbolinę vertę turinčio žymens, įskaitant religinį simbolį, arba jame yra toks žymuo. Teisės aktai nepateikia didelės simbolinės vertės apibrėžimo, kiekvienu konkrečiu atveju vertinama visa konkrečios paraiškos padavimo metu prieinama ir su konkrečia paraiška susijusi informacija“, – aiškinime rašė VPB.

Klausimus sukėlė sąsajos su partija

„Neužmirštuolės“ atveju klausimus viešojoje erdvėje sukėlė ne šio ženklo simbolinė vertė, o tai, kad ženklo savininkė yra TS-LKD narė M.Navickienė. Nors nurodoma, kad šiuo metu šis prekės ženklas perduotas asociacijai „Neužmiršk“, tačiau ši asociacija taip pat sietina su TS-LKD.

Tarp asociacijos steigėjų yra konservatoriai Vytautas Landsbergis, Rasa Juknevičienė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Aistė Gedvilienė, Mykolas Majauskas. Rekvizitai.lt duomenimis, šiuo metu asociacijos pirmininkė yra Laura Juozaitytė, dirbusi Ingridos Šimonytės rinkimų štabe.

Prekės ženklą įregistravusi M.Navickienė patikino, kad, jos akimis, iš naujo apie „Neužmirštuolės“ prekės ženklą „užvesta tema yra siekis nukreipti dėmesį nuo susikompromitavusio ministro Jaroslavo Narkevičiaus ir premjero, kuris bandė pasisavinti jau naudojamą šūkį „Tėvynės Labui“ iš Lietuvos karių, pareigūnų ir savanorių“.

„Neužmirštuolės idėja ir ženklas gimė 2014 m. ir buvo visiškai naujas, niekur nenudotas simbolis. Prie jos populiarinimo ir sklaidos prisidėjo daugelis visuomeniškų, iniciatyvių, nepartinių žmonių.<...> Tam, kad šis ženklas nebūtų išnaudojamas piktavalių, kurie bando organizuoti akcijas prieš Lietuvos didvyrius ir šmeižia Lietuvos istoriją, ženklą 2014 m. registravome mano, kaip iniciatyvos koordinatorės vardu, nes asociacija dar nebuvo įsteigta“, – teigė M.Navickienė.

Naudoja ir nacionalinis transliuotojas

Būtent „Neužmirštuolės“ simbolis, registruotas TS-LKD atstovų, minint Sausio 13-osios metines, plačiai naudojamas įvairiose žiniasklaidos priemonėse ir ypač dažnai atsiduria LRT eteryje.

Vadovaujantis VPB pozicija, prekės ženklo naudojimą reglamentuoja įstatymai, suteikdami tam tikras išskirtines teisės jo savininkui.

„Įregistruoto prekių ženklo savininkas turi išimtinę teisę drausti tretiesiems asmenims be jo sutikimo komercinėje veikloje naudoti: žymenį tokį, koks jis yra registruotas; toms prekėms ar paslaugoms, kurioms žymėti jis yra registruotas; ir toje teritorijoje, kurioje jis yra registruotas.

Taigi, šių aplinkybių visuma nustato prekių ženklo savininko išimtinių teisių apimtį trečiųjų asmenų atžvilgiu komerciniuose santykiuose. Jeigu konkretų žymenį tretieji asmenys naudoja kitoms prekėms ar paslaugoms, registruoto prekių ženklo savininkas negali riboti tokio ženklo naudojimo, išskyrus tuos atvejus, kai naudojamas prekių ženklas gali būti saugomas ir kaip autorinis kūrinys (paties prekių ženklo savininko ar jo užsakymu sukurtas logotipas ar grafinis piešinys) arba turi reputaciją arba pripažintas plačiai žinomas“, – portalui lrytas.lt rašė VPB atstovė K.Vilkienė.

Savo komentarą, kodėl ir kaip simbolis naudojamas nacionalinio transliuotojo eteryje, pateikė ir LRT.

„Antrus metus LRT yra kovų už laisvę atminimo asociacijos „Neužmiršk“ savanorių informacinis partneris. Manome, kad visuomeninė iniciatyva „Neužmirštuolė“, kurią vykdo asociacijos savanoriai, yra gražus simbolinis būdas parodyti, kad atmintis yra gyva, ir išreikšti pagarbą tiems, kurie žuvo gindami mūsų laisvę“, – tokį atsakymą pateikė LRT atstovė ryšiams su visuomene Jovita Bazevičiūtė.

M.Navickienė pripažino, kad „Neužmirštuolės“ populiarinimu užsiima daugelis savanorių, visuomeninių organizacijų, informacijos skleidėjų – nuo televizijų iki interneto portalų.

„Visi norintys jį naudoti Sausio 13 – osios didvyrių pagerbimui galėjo, gali ir galės juo naudotis neatlygintinai be prekės ženklo savininkų sutikimo, jeigu tai yra suderinama su asociacijos tikslais ir prekės ženklo idėja – rodyti pagarbą žuvusiųjų Sausio 13 – ąją atminimui pagerbti“, – sakė parlamentarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.