Savo lyderio žingsnį įvertino R. Baškienė ir A. Širinskienė: griežtai atmeta vieną scenarijų

Valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio manevrai – pasitraukimas iš didžiausios valdančiosios frakcijos seniūno ir iš Seimo Kultūros komiteto pirmininko postų – sukėlė spėlionių bangų. O kaip tai vertina jo bendražygės?

Rima Baškienė, Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė<br>T.Bauro nuotr.
Rima Baškienė, Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskiui pasiūlius S.Skverneliui vėl būti valstiečių vėliavnešiu per rinkimus, pastarasis dar nepasakė „taip“.<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskiui pasiūlius S.Skverneliui vėl būti valstiečių vėliavnešiu per rinkimus, pastarasis dar nepasakė „taip“.<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskiui pasiūlius S.Skverneliui vėl būti valstiečių vėliavnešiu per rinkimus, pastarasis dar nepasakė „taip“.<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskiui pasiūlius S.Skverneliui vėl būti valstiečių vėliavnešiu per rinkimus, pastarasis dar nepasakė „taip“.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Rima Baškienė<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Rima Baškienė<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Rima Baškienė<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Rima Baškienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 4, 2020, 12:05 PM, atnaujinta Feb 4, 2020, 12:09 PM

Apie postų Seime atsisakymą praėjusį penktadienį pranešęs R.Karbauskis tikino, kad tai nėra atsitraukimas. Priešingai, esą toks sprendimas jam leis sutelkti partiją ir jos rėmėjus prieš rudenį vyksiančius Seimo rinkimus.

Tuo metu Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatų sąrašo lokomotyvu per būsimus rinkimus R.Karbauskis vėl regi premjerą Saulių Skvernelį.

Tiesa, valstiečių lyderis esą turi ir planą B: jeigu premjeras vis dėlto negalėtų, į rinkimus partiją sutiktų vesti jis pats.

„Matyt, aš esu žinomiausias iš visų likusių žmonių mūsų sąraše“, – nesikuklino R.Karbauskis, pagal visuomenės nuomonės apklausų rezultatus esantis netoli reitingų dugno.

Laukia tyrimų rezultatų

R.Karbauskio planus pirmadienį pakomentavęs Vyriausybės vadovas vėl nebuvo konkretus. Jis dėkojo už pasiūlymą, bet dar negalėjo atsakyti, ar juo pasinaudos.

Vėliau S.Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas priminė, jog ir kitų partijų lyderiai yra netgi viešai siūlę premjerui per Seimo rinkimus būti jų vėliavnešiu, bet jis valstiečius jau yra įvardijęs kaip politinę jėgą, su kuria dalyvautų rinkimuose, jeigu apskritai juose dalyvaus.

S.Malinauskas dar pridūrė, kad premjero apsisprendimas priklausys nuo daugelio dalykų, tarp kurių – ir sveikatos būklė, apie kurią, baigus tyrimus, žadama visuomenę informuoti dar šį mėnesį.

Iškėlė savo sąlygų

Tačiau „Lietuvos ryto“ šaltiniai tikina, jog S.Skvernelis jau yra beveik apsisprendęs. Tiesa, jis valstiečių lyderiui gali būti pateikęs tam tikrų sąlygų.

Neoficialiomis žiniomis, savo sąlygas premjeras R.Karbauskiui išdėstė jau anksčiau, prieš valdančiosios koalicijos tarybos posėdį, kuriame buvo nuspręsta išsaugoti iš posto raginamą trauktis susisiekimo ministrą Jaroslavą Narkevičių.

Tai, kad S.Skvernelis jau apsisprendęs Seimo rinkimuose dalyvauti su valstiečiais, esą rodo ne tik sprendimas dėl J.Narkevičiaus, bet ir pasikeitusi premjero retorika R.Karbauskio bei jo vadovaujamos partijos atžvilgiu.

Po prezidento rinkimų aštriai šią partiją kritikavęs Vyriausybės vadovas neseniai viešai pareiškė, kad valdančiojoje partijoje bei frakcijoje mato teigiamų pokyčių, ir norėtų, kad jie tęstųsi.

Beje, S.Skvernelis taip pat užsiminė, kad būsimą valdančiąją koaliciją valstiečiai galėtų sudaryti ne tik su Gintauto Palucko vedamais socialdemokratais, bet ir su Viktoro Uspaskicho vadovaujama Darbo partija. Apie šią dėlionę premjeras kalbėjo taip, tarsi ir pats nebūtų šio proceso nuošalyje.

Keičiasi tik strategija?

Ar gali būti, kad reitingų dugne besikapanojančiam R.Karbauskiui gali tekti dalytis lyderyste, jei kovą su vėžiu įveikęs S.Skvernelis būsimuose rinkimuose siektų ryškesnio vaidmens?

Ištikima R.Karbauskio ginklaneše vadinama valstietė Agnė Širinskienė tokius politikos užkulisiuose sklandančius scenarijus pirmadienį griežtai atmetė: „Jokių tokių susitarimų ir planų nėra. S.Skvernelis nėra partijos narys, ir R.Karbauskis negali atsitraukti nuo partijos.

Apie jokias premjero sąlygas nesu girdėjusi ir nemanau, kad tam pritartų partija.“

Politikės teigimu, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga šiuo metu renkasi kitą, didesnio tiesioginio bendravimo su rinkėjais strategiją.

„Dabar yra tokių situacijų, kai žmonės nežino apie mūsų darbus. Pavyzdžiui, socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui žmonės priekaištauja, kodėl pensija yra pakelta tik trimis eurais. Mat jie yra girdėję apie prezidento Gitano Nausėdos siūlymą, tačiau kai kurie vis dar nežino, kad pensijos padidintos gerokai daugiau“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo įtakinga valstietė.

Anot A.Širinskienės, iki šiol partijos lyderis neturėjo daug galimybių tiesiogiai bendrauti su rinkėjais, nes buvo užsivertęs kanceliariniais frakcijos seniūno ir komiteto pirmininko reikalais.

„Bet nemanau, kad mūsų rinkėjai suprastų, jei R.Karbauskis pasitrauktų į šešėlį. Jie mūsų partiją pirmiausia tapatina su R.Karbauskiu, o ne su kitais frakcijoje dirbančiais žmonėmis, todėl trauktis jam nebūtų protinga“, – svarstė politikė.

A.Širinskienė taip pat atmetė galimybę, kad jei S.Skvernelis sutiktų vesti partiją į rinkimus, R.Karbauskis juose nedalyvautų: „Tokios situacijos niekas neaptarinėjo ir tokio sprendimo aš nesuprasčiau, manau, rinkėjai – taip pat.“

Neįsivaizduoja vedlio šešėlyje

„Lietuvos ryto“ pakalbinta Seimo pirmoji vicepirmininkė Rima Baškienė taip pat sunkiai įsivaizduoja, kad S.Skverneliui sutikus vesti valstiečius į rinkimus, R.Karbauskis trauktųsi į šalį ir valstiečiams vadovautų nuo galinės sėdynės.

Politikė tikino, kad partijos vadovo sprendimas trauktis iš frakcijos seniūno ir Seimo komiteto pirmininko postų jai buvęs netikėtas.

Vis dėlto R.Baškienė mano, kad R.Karbauskis šiuo metu pasielgė teisingai: „Partijos lyderis privalo galvoti apie būsimus rinkimus ir turbūt teisinga, kad jam reikia daugiau laiko. Natūralu, kad jis nori pasidalyti darbus ir atsakomybę su kitais.“

Seimo vicepirmininkė svarstė, jog R.Karbauskio atsitraukimas nėra apsimestinis bandymas prieš rinkimus pademonstruoti esą vykstančius teigiamus pokyčius valstiečių stovykloje: „Frakcija dabar tikrai kitokia nei kadencijos pradžioje. Joje atsirado ir daugiau demokratijos, ir žmonių, kurie be didesnio vargo gali perimti vadovavimą frakcijai.“

Tačiau R.Baškienė tvirtino, kad ją labai nustebintų, jeigu R.Karbauskis nuspręstų trauktis ir iš partijos vadovo posto. Politikė pridūrė, jog nemato ženklų, kad tai galėtų įvykti.

R.Baškienei neatrodo realus ir kitas aptariamas scenarijus, kad S.Skverneliui apsisprendus vesti valstiečius į rinkimus, R.Karbauskis juose nedalyvautų: „Nemanau, kad R.Karbauskis po šitiek metų veiklos staiga imtų ir pasitrauktų. Tikrai būtų labai netikėta ir neįtikėtina.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.