Klajonės keičia ir pinigų partijoms dėliones – skaičiuoja, kiek turėtų pastorėti piniginė

Prie Seimo valdančiosios „socialdarbiečių“ frakcijos prisijungus buvusiems „tvarkiečiams“, ėmė sukti galvą rinkimų prievaizdai, skirstantys dotacijas partijoms.

Pagausėjusi „socialdarbiečių“ partija tikisi didesnės dotacijos.<br>Lrytas.lt montažas
Pagausėjusi „socialdarbiečių“ partija tikisi didesnės dotacijos.<br>Lrytas.lt montažas
Vytautas Kamblevičius, Juozas Bernatonis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Kamblevičius, Juozas Bernatonis<br>T.Bauro nuotr.
Juozas Bernatonis, Gediminas Kirkilas<br>T.Bauro nuotr.
Juozas Bernatonis, Gediminas Kirkilas<br>T.Bauro nuotr.
Buvę „tvarkiečiai“ R.Andrikis (nusisukęs), V.Kamblevičius ir O.Valiukevičiūtė nevengia politinių posūkių.<br>T.Bauro nuotr.
Buvę „tvarkiečiai“ R.Andrikis (nusisukęs), V.Kamblevičius ir O.Valiukevičiūtė nevengia politinių posūkių.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Vytautas Kamblevičius, Rima Baškienė<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Vytautas Kamblevičius, Rima Baškienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 11, 2020, 8:22 AM, atnaujinta Feb 11, 2020, 11:50 AM

Subyrėjus tik praėjusį rudenį suburtai frakcijai „Lietuvos gerovei“, kai kurie buvę „tvarkiečiai“ neilgai užsibuvo Mišrioje Seimo narių grupėje – sausį jie vėl pakriko po skirtingas stovyklas.

Algimantas Dumbrava rado prieglobstį Valstiečių ir žaliųjų sąjungoje, o Vytautas Kamblevičius, Rimas Andrikis ir Ona Valiukevičiūtė pasuko į Socialdemokratų darbo partijos stovyklą.

Tuomet V.Kamblevičius viešai aiškino, jog taip pasielgta siekiant valstybės stabilumo. O politinius klajūnus priglaudusios valdančiosios „socialdarbiečių“ frakcijos seniūnas Rimantas Sinkevičius džiaugėsi, jog naujokai jiems artimi ne tik savo ideologija, bet ir balsuoja panašiai.

Bet ar tik besiblaškančių parlamentarų balsai parūpo pagal išskirtinę tvarką iš valstybės biudžeto maitinamai valdančiajai partijai? Gali būti, kad trimis naujais Seimo frakcijos nariais pasipildę „socialdarbiečiai“ netrukus apčiuops ir finansinę naudą – jie gali tikėtis solidesnės biudžeto dotacijos.

Tikisi, kad gaus daugiau

R.Sinkevičius „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad pagausėjus frakcijai turėtų pastorėti ir partijos piniginė.

„Skaičiavau ne aš, bet Juozas Bernatonis“, – paklaustas, kiek gali didėti partijos finansavimas, į rinkimų štabo vadovą nurodė kreiptis frakcijos seniūnas.

Būsimos sumos, kuri šiemet turėtų papildyti partijos kasą, negalėjo nurodyti ir „socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas. Bet politikas irgi neabejojo, kad šiemetė biudžeto dotacija turėtų būti didesnė nei pernykštė.

Tiesa, būsimos sumos kol kas teigė nežinantis ir J.Bernatonis: „Tai priklausys ne tik nuo mūsų frakcijos narių skaičiaus, bet ir nuo to, kiek pinigų gaus mažiausia parlamentinė partija.

Jei frakcijoje liks 13 narių, teoriškai pinigų turėtų būti daugiau. Bet dabar Seime toks judėjimas, kad niekas negali būti garantuotas.“

Siekta gelbėti koaliciją

Tačiau J.Bernatonis tikino, kad politikų judėjimas nesusijęs su partijoms skiriamais pinigais: „Pagrindinė jų atėjimo priežastis – vienaip ar kitaip reikėjo spręsti daugumos klausimą.

Subyrėjus „Lietuvos gerovei“ tos daugumos neliko, todėl reikėjo buvusius frakcijos narius pakviesti į vieną iš valdančiosios daugumos frakcijų. Dalis jų pasirinko mus ir taip buvo išsaugota dauguma.“

„Socialdarbietis“ kategoriškai neigė „tvarkiečių“ vedlio Remigijaus Žemaitaičio įtarimus, kad buvusius jo politinius bendrakeleivius į valdančiąją frakciją esą nuginė ne tik noras šlietis prie valdžios, bet ir užuostas pinigų kvapas.

„R.Žemaitaitis labai piktas ir nepadorus žmogus. Jis visą laiką šmeižia kitus ir mano, kad tokiu būdu galima pelnyti daugiau populiarumo. Gaila, kad pas mus neigiama informacija tokia populiari, ir R.Žemaitaitis tuo naudojasi“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo J.Bernatonis.

Pažėrė srautą įtarimų

Bet kandžiai apie buvusius kolegas atsiliepiantis R.Žemaitaitis „Lietuvos rytui“ tvirtino, jog būtent didesni biudžeto pinigai galėjo būti vienas jų suartėjimo su „socialdarbiečiais“ motyvų.

„Nei pagal ideologiją, nei pagal buvusią istoriją jokio ryšio su šia frakcija ar partija jie neturėjo. Todėl man labai panašu, kad viską lėmė pinigai ir netrukus turėsime progą tuo įsitikinti“, – kalbėjo „tvarkiečių“ vadovas.

Valdančiajai daugumai anksčiau priklausęs politikas svarstė, kad prie valdančiosios frakcijos prisišliejus buvusiems „tvarkiečiams“ naudos gali turėti ne tik Socialdemokratų darbo partija, bet ir patys prisijungę parlamentarai.

„Jiems gali būti sumokami pinigai netiesiogiai – pažadant finansuoti su rinkimų kampanija susijusias išlaidas, kurių realiai gali ir nebūti.

Tokiu atveju iš vienos sąskaitos į kitą suvaikščioję pinigai gali nusėsti jų kišenėse. Labai panašu, kad tai daugiau susiję su pinigais ir asmeniniu gėriu nei rūpinimusi valstybės stabilumu“, – dėstė R.Žemaitaitis.

Pinigai dar skaičiuojami

Po 2017 metais įvykusių socialdemokratų skyrybų Seimo valdančiųjų balsais priimta naujoji tvarka numato, kad į valstybės finansavimą gali pretenduoti ir po rinkimų įregistruotos parlamente frakciją turinčios naujos partijos.

Todėl už pirmąjį praėjusių metų pusmetį nuo Socialdemokratų partijos atskilusiems G.Kirkilo vadovaujamiems „socialdarbiečiams“ Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandį iš biudžeto skyrė 249 tūkst. eurų.

Tiesa, skirstant šias lėšas pernai lapkritį, Socialdemokratų darbo partijos gretos Seime jau buvo aptirpusios iki 10 atstovų, todėl VRK jai paskyrė kiek kuklesnę – 226 tūkst. eurų dotaciją.

Šiemet pirmoji biudžeto pinigų porcija partijoms turi būti išdalyta iki balandžio vidurio.

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė „Lietuvos rytui“ teigė, kad partijoms atiteksiantys pinigai dar skaičiuojami.

Trimis naujais Seimo frakcijos nariais praturtėję „socialdarbiečiai“ šiemet teoriškai galėjo pretenduoti į 530 tūkst. eurų valstybės dotaciją (55 tūkst. eurų daugiau, nei gavo pernai).

Bet L.Matjošaitytė perspėjo, kad „socialdarbiečiai“ pernelyg anksti nedžiūgautų: „Šių metų biudžete visoms naujoms parlamentinėms partijoms iš viso numatyta paskirti 498 tūkst. eurų. Vadinasi, daugiau pinigų jos gauti negali ir turės tenkintis būtent šia suma.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.