Vyriausybė pakeitė poziciją: siūlo nebejungti VGTU ir MRU

Trečiadienį Vyriausybės posėdžio metu buvo svarstytas Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) ir Mykolo Romerio universiteto (MRU) sujungimo klausimas, vykdant valstybinių universitetų optimizavimo projektą. Bendru Vyriausybės kabineto pritarimu siūloma nebejungti šių universitetų.

Vyriausybė atsisakė MRU ir VGTU sujungimo idėjos.<br>Lrytas.lt koliažas
Vyriausybė atsisakė MRU ir VGTU sujungimo idėjos.<br>Lrytas.lt koliažas
Siūlo nebejungti VGTU ir MRU.<br>T.Bauro nuotr.
Siūlo nebejungti VGTU ir MRU.<br>T.Bauro nuotr.
Siūlo nebejungti VGTU ir MRU.<br>T.Bauro nuotr.
Siūlo nebejungti VGTU ir MRU.<br>T.Bauro nuotr.
Siūlo nebejungti VGTU ir MRU.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Siūlo nebejungti VGTU ir MRU.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 12, 2020, 1:29 PM, atnaujinta Feb 12, 2020, 1:38 PM

Nebejungs, bet optimizuos

Vyriausybė dar pernai rugsėjį atidėjo minėtų dviejų aukštųjų mokyklų jungimąsi iki 2022-ųjų pabaigos, universitetams prašant ilgesnio pereinamojo laikotarpio, taip pat didesnio finansavimo.

Valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plane buvo numatyta pernai MRU reorganizuoti prijungiant jį prie VGTU. Universitetai iki praėjusių metų vasario 15 d. Vyriausybei turėjo pateikti reorganizavimo sąlygų, reorganizavimo plano ir po reorganizavimo veiksiančio universiteto statuto projektus.

Tačiau abiejų aukštųjų mokyklų nuomonės dėl konsolidavimo būdo iš esmės išsiskyrė, universitetų tarybos iškėlė specialiąsias reorganizavimo sąlygas, todėl susitarimas dėl reorganizavimo nebuvo pasiektas.

Vyriausybė nusprendė atsisakyti šių universitetų sujungimo. Viena iš priežasčių – VGTU pozicija universitetų rinkoje. Atnaujintame projekte numatyta, kad VGTU išsiskiria stabiliu studentų skaičiumi ir, nepaisant neigiamų demografinių tendencijų, yra pasiekęs aukštų rezultatų tarptautiniuose reitinguose.

„Ministerija (Švietimo, mokslo ir sporto ministerija – aut. past.) įvertino MRU ir VGTU senatų ir tarybų 2019 m. rugsėjo–spalio mėnesiais priimtus sprendimus ir faktą, kad numatytuoju terminu universitetai nepasiekė susitarimo dėl iš esmės išsiskyrusių nuomonių dėl konsolidavimo būdo ir abiejų universitetų tarybų iškeltų specialiųjų reorganizavimo sąlygų, ir siūlo Vyriausybei atsisakyti nuostatos reorganizuoti MRU prijungimo prie VGTU būdu“, – buvo rašoma nutarime.

Taip pat atnaujintu projektu siūloma visus VGTU fakultetus sutelkti Saulėtekyje – sostinės studentų miestelyje. Dabar universiteto fakultetai be Saulėtekio išsidėstę įvairiose sostinės vietose. „VGTU optimizavimas bus įgyvendinamas iš lėšų, gautų pardavus fakultetų pastatus Naugarduko ir Jono Basanavičiaus gatvėse. Investicijos patvirtintos Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos ir VGTU susitarimu“, – numatyta Vyriausybės svarstytame projekte.

Yra ir sėkmės istorijų

Vyriausybės 2017 m. lapkritį patvirtintas universitetų pertvarkos planas numatė, kad šalyje tuomet veikiantys 14 valstybinių universitetų būtų pertvarkomi į devynis.

Tačiau pavyko padaryti mažiau – prie Vytauto Didžiojo universiteto prijungti Edukologijos ir Aleksandro Stulginskio universitetus, prie Vilniaus universiteto jungiamas Šiaulių universitetas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.