Nemalonios žinios P. Poderskiui – teismas patvirtino VTEK sprendimą, kad jis pažeidė įstatymą

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) patvirtino etikos sargų sprendimą: sostinės savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis pažeidė įstatymus, kai tarnybine mašina naudojosi kaip sava.

„Lietuvos rytas“ yra užfiksavęs, kaip aukštas sostinės valdininkas P.Poderskis tarnybiniu automobiliu išvažiuoja iš namų Kaune į darbą Vilniuje.<br>lrytas.lt koliažas.
„Lietuvos rytas“ yra užfiksavęs, kaip aukštas sostinės valdininkas P.Poderskis tarnybiniu automobiliu išvažiuoja iš namų Kaune į darbą Vilniuje.<br>lrytas.lt koliažas.
„Lietuvos rytas“ yra užfiksavęs, kaip aukštas sostinės valdininkas P.Poderskis tarnybiniu automobiliu išvažiuoja iš namų Kaune į darbą Vilniuje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Lietuvos rytas“ yra užfiksavęs, kaip aukštas sostinės valdininkas P.Poderskis tarnybiniu automobiliu išvažiuoja iš namų Kaune į darbą Vilniuje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Lietuvos rytas“ yra užfiksavęs, kaip aukštas sostinės valdininkas P.Poderskis tarnybiniu automobiliu išvažiuoja iš namų Kaune į darbą Vilniuje.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Lietuvos rytas“ yra užfiksavęs, kaip aukštas sostinės valdininkas P.Poderskis tarnybiniu automobiliu išvažiuoja iš namų Kaune į darbą Vilniuje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 13, 2020, 2:23 PM

P.Poderskis (30 m.) mėgino ginčyti pernai liepą Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) priimtą sprendimą, kuris jam taip pat buvo nepalankus.

VTEK tada pripažino, jog P.Poderskis supainiojo interesus, kai 2018-ųjų rugsėjo mėnesį tarnybiniu automobiliu „Opel Corsa“ po darbo valandų vyko namo į Kauną, o kitos dienos rytą – atgal į darbą Vilniuje. Tai užfiksavo „Lietuvos rytas“.

Vilniaus apygardos administracinis teismas pabrėžė, jog P.Poderskis skunde ginčijo tik procedūrines taisykles, bet neneigė paties fakto, kad naudojosi automobiliu savo reikmėms.

Žadėjo galvoti savaitgalį

„Atlikdama tyrimą ir priimdama sprendimą esminių procedūrinių pažeidimų, galėjusių lemti šio sprendimo neteisėtumą, VTEK neatliko, todėl jis yra teisėtas ir pagrįstas“, – nurodė VAAT.

„Lietuvos rytui“ P.Poderskis sakė nežinąs, ar skųs jam nepalankų teismo sprendimą, – tai esą nuspręs savaitgalį.

Išlaidas savivaldybei už neteisėtą naudojimąsi tarnybiniu automobiliu valdininkas atlygino.

Kreipėsi į etikos sargus

VTEK tyrimas dėl administracijos direktoriaus naudojimosi tarnybiniu automobiliu vyko daugiau nei pusę metų.

Jis pradėtas po to, kai „Lietuvos rytas“ paskelbė nuotraukas, kuriose matyti iš P.Poderskio namo kiemo Kaune išvažiuojantis Vilniaus savivaldybei priklausantis „Opel Corsa“.

Supratęs, kad geriausia gynyba – puolimas, P.Poderskis pats kreipėsi į VTEK prašydamas ištirti šį atvejį.

Apie tai jis paskelbė savo feisbuko paskyroje.

Tiesa, vėliau VTEK priimtą nepalankų sprendimą administracijos direktorius nutylėjo.

Be to, kai VTEK P.Poderskio paprašė nurodyti, su kokia tarnybine užduotimi buvo susijęs to automobilio naudojimas 2018 metų rugsėjo 18 ir 19 dienomis, ar pateikti minėtų dienų administracijos direktoriaus darbotvarkę, buvo gautas atsakymas, kad darbotvarkės duomenys nėra išlikę, todėl tiksliai nurodyti, kokias tarnybines funkcijas atliko tomis dienomis, nėra galimybių.

Paminėjo privačias įmones

P.Poderskis feisbuko paskyroje pripažino naudojęsis tarnybiniu automobiliu tik tada, kai iš „Lietuvos ryto“ gavo nuotrauką su akivaizdžiais įrodymais.

Valdininkas tada rašė: „Opel Corsa“ – tai savivaldybės bendrai naudojamas automobilis.

Pasitikiu savo darbuotojais ir žinau, kad jie supranta proporcingą naudojimosi automobiliu poreikį, t.y. mes visiškai nesmerkiame darbuotojų grįžimo namo ir atvykimo į darbą tarnybiniu automobiliu, nes tikime, kad tokia praktika, kuri yra įprasta didelėse privačiose įmonėse, turėtų tapti įprasta ir valstybinėse įstaigose.

Tai yra viena iš retų skatinimo priemonių toliau sąžiningai ir atvirai dirbti miesto labui turint tas stulbinančias viešojo sektoriaus algas.“

Anot P.Poderskio, jis supranta, jog tai galbūt prasilenkia su etika: „Bet kartu manau, kad negalima tolygiai taikyti VTEK praktikų, kai tiriamas tarnybinio automobilio naudojimas medžioklėse savaitgalio naktimis ir kai tiriamas automobilio naudojimas atvykti į darbą ir parvykti iš jo namo.“

Pomidorus spėjo pamiršti

„Jeigu VTEK išnagrinės mano kreipimąsi ir pasakys, kad tokia situacija pažeidžia tarnybinę etiką, tuomet į mane miesto aikštėje mėtys pomidorus ir sakys, kad visi valdininkai vienodi.

Tai aš ir nesakiau, kad jie skiriasi, – skirtingos tik automobilių markės ir spalvos“, – tada feisbuke rašė Vilniaus administracijos vadovas.

Apie VTEK išvadas, net jei jos bus jam nepalankios, P.Poderskis žadėjo būtinai pranešti.

Negana to, jis paskelbė vieną per kino juostos filmavimą darytą sostinės Rotušės aikštės nuotrauką, kurioje yra ešafotas, – esą ant jo užlips, o vilniečiai galės valdininką apmėtyti pomidorais.

Tačiau vėliau P.Poderskis pomidorus pamiršo, o dabar siūlo palaukti galutinio teismų sprendimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.