A. Širinskienė: Konstitucijos pataisa, leidžianti R. Paksui kandidatuoti į Seimą, palaikymo greičiausiai nesulauktų

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) posėdyje vyko klausymai dėl Konstitucijos pataisų, leisiančių nušalintam prezidentui Rolandui Paksui siekti Seimo nario mandato.

Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2020, 5:37 PM

Po posėdžio Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė teigė mananti, kad Konstitucijos pataisai, leisiančiai nušalintam prezidentui R.Paksui siekti Seimo nario mandato, nukeliavus į Seimo posėdžių salę, surinkti reikiamus balsus nebūtų nelengva.

„Surinkti didelį balsų skaičių už projektą, kurio kokybė kelia abejonių ir kitiems gali būti, kad kels abejonių dėl politinių motyvų, tikrai nėra lengva.

Manau, būtent dėl tos priežasties mes ir esame tokioje keblioje situacijoje, kada dešimtmečius teisės aktas nėra priimamas“, – pripažino A.Širinskienė.

A Širinskienės teigimu, Teisės ir teisėtvarkos komitete klausymai buvo surengti būtent dėl to, kad iš Teisės instituto ir Vilniaus universiteto teisės fakulteto buvo gautos dvi labai neigiamos išvados dėl teikiamos Konstitucijos pataisos.

Todėl, pasak Seimo narės, reikėjo išklausyti ekspertų nuomonę gyvai.

„Mūsų klausymuose buvo svarbu išgirsti ekspertų nuomonę gyvai, nes buvo gautos dvi labai neigiamos išvados tiek iš Teisės instituto, tiek ir iš Vilniaus universiteto teisės fakulteto.

Tos pastabos yra susijusios ir su keičiamos normos vieta, santykiu su kitomis normomis, kurios leidžia Seimo nariui turėti galimybę būti ministru pirmininku arba ministru“, – teigė Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė.

„Ir kartu klausimas keliamas, ypač teisės fakulteto atstovų rašte, dėl to, ar Seimo nariai, jeigu apkaltos būdu pašalintas Seimo narys ar prezidentas grįžtų ir būtų renkamas Seimo nariu, negali būti kartu ir ministru pirmininku arba ministru“, – pridūrė A.Širinskienė, akcentuodama, kad tai suponuoja klausimą dėl Seimo narių lygiateisiškumo ir lygiavertiškumo.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė pripažino, kad komitetas puikiai suvokia, jog Europos Tarybos sankcijų grėsmė yra reali, jei pataisos dėl R Pakso kandidatavimo rinkimuose nebus priimtos.

Visgi A.Šrinskienė teigia, kad reikia kelti klausimą, ar sankcijų grėsmė turėtų nekokybiškus Konstitucijos pakeitimus.

„Aišku, mes puikiai suprantame, kad sankcijų grėsmė yra pakankamai reali, bet antra vertus, net toks retorinis klausimas, kuris, aš manau, ir kils Seimo nariams apsisprendžiant, ar vis dėl to tas noras išvengti sankcijų tikrai turi gimdyti įstatymų arba šiuo atveju Konstitucijos pakeitimus, dėl kurių kokybės ekspertams, kuriais tikrai neabejojame, kyla dvejonių“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė teigia nežinanti kaip Seimo nariai balsuos komitete, tačiau atsižvelgiant į ekspertų vertinimus, pasak A.Širinskienės, „komitete sprendimas bus pakankamai sudėtingas“.

Teisės ir teisėtvarkos klausymuose dalyvavę ekspertai neigiamai įvertino šiuo metu Seime svarstomą Konstitucijos pataisą, kuria siekiama asmeniui leisti kandidatuoti tik į Seimą, nes tokiu atveju būtų pažeidžiamos asmens teisės užimti pareigas kitose valstybės institucijose.

ELTA primena, kad rugsėjį Seimas po pateikimo pritarė Konstitucijos 74 straipsnio pataisai, kuri atvertų R Paksui kelią į Seimą.

Pristatinėdamas Konstitucijos pataisą, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigė, kad pakeitimu siekiama įgyvendinti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) Didžiosios kolegijos 2011 m. sausio 6 d. sprendimą byloje Paksas prieš Lietuvą.

Projektu siūloma papildyti Konstitucijos 74 straipsnį nuostata, kad asmuo, kurį Seimas už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą arba priesaikos sulaužymą apkaltos proceso tvarka pašalino iš einamų pareigų ar panaikino Seimo nario mandatą, gali būti renkamas Seimo nariu ne anksčiau kaip po dešimties metų nuo tokio asmens pašalinimo iš einamų pareigų ar Seimo nario mandato panaikinimo.

Pagal projektą, toks asmuo negali būti renkamas prezidentu, taip pat negali eiti jokių kitų Konstitucijoje nurodytų pareigų, kurių ėjimo pradžia pagal Konstituciją yra susieta su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.