Nušalinti VSD vadovus reikalavęs V. Bakas išgirdo griežtą Prezidentūros toną

Buvusiam Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui Vytautui Bakui paraginus prezidentą nušalinti Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorių Darių Jauniškį ir jo pavaduotoją Remigijų Bridikį, Prezidentūra tono dėl ažiotažą keliančios situacijos nekeičia.

V.Bakas sulaukė griežto Prezidentūros atsakymo.<br> lrytas.lt montažas.
V.Bakas sulaukė griežto Prezidentūros atsakymo.<br> lrytas.lt montažas.
V.Bakas sulaukė griežto Prezidentūros atsakymo.<br>T.Bauro nuotr.
V.Bakas sulaukė griežto Prezidentūros atsakymo.<br>T.Bauro nuotr.
V.Bakas sulaukė griežto Prezidentūros atsakymo.<br>T.Bauro nuotr.
V.Bakas sulaukė griežto Prezidentūros atsakymo.<br>T.Bauro nuotr.
V.Bakas sulaukė griežto Prezidentūros atsakymo.<br>T.Bauro nuotr.
V.Bakas sulaukė griežto Prezidentūros atsakymo.<br>T.Bauro nuotr.
V.Bakas sulaukė griežto Prezidentūros atsakymo.<br>T.Bauro nuotr.
V.Bakas sulaukė griežto Prezidentūros atsakymo.<br>T.Bauro nuotr.
V.Bakas sulaukė griežto Prezidentūros atsakymo.<br>T.Bauro nuotr.
V.Bakas sulaukė griežto Prezidentūros atsakymo.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Benas Brunalas, ELTA

Mar 5, 2020, 1:27 PM, atnaujinta Mar 5, 2020, 2:01 PM

Jos teigimu, šalies vadovas Gitanas Nausėda Lietuvos žvalgyba pasitiki, todėl atsižvelgta į V. Bako prašymą nebus. Priešingai, vyriausiojo prezidento patarėjo Aisčio Zabarausko Eltai atsiųstame komentare užsimenama, kad politinis situacijos eskalavimas turėtų būti traktuojamas kaip kenkimas valstybei.

„Pastarojo meto įvykius prezidentas vertina kaip neatsakingą specialiųjų tarnybų veiklos politizavimą, kuris pagal savo modelį primena Prezidento rinkimų kampanijos metu sukeltą dirbtinį skandalą dėl manipuliavimo tarpbankinių palūkanų indeksu „Vilibor“.

Prezidento nuomone, neatsakingas informacijos skleidimas, visuomenę klaidinantis faktų interpretavimas ir politinis situacijos eskalavimas turėtų būti traktuojamas kaip valstybei kenkiantis bandymas diskredituoti svarbiausias jos institucijas“, – teigia A. Zabarauskas.

Patarėjas primena, kad V. Bako pateiktą medžiaga jau įvertinto atitinkamos institucijos, ir nusikaltimo sudėtis nebuvo nustatyta. Taip pat, akcentuoja jis, atitinkamos institucijos buvo informavusios prezidentą apie vykdytą VSD veiklos tyrimą.

„STT bei Generalinė prokuratūra buvo informavusi prezidentą apie vykdytą VSD veiklos tyrimą ir pristatė jo rezultatus. Jų vertinimu, tyrimo metu nustatyta, jog nusikaltimo sudėties nėra. Šios institucijos disponavo visa informacija, reikalinga tokiai tyrimo išvadai padaryti, todėl prezidentas neturi pagrindo ja abejoti“, – teigia prezidento patarėjas.

V. Bakas ketvirtadienio rytą savo socialinio tinklo paskyroje kreipdamasis į prezidentą teigė, kad VSD vadovai turėtų būti nušalinti bent jau iki tol, kol išaiškės aplinkybės dėl ažiotažą sukėlusios informacijos, esą VSD galėjo rinkti informaciją apie kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos komandos asmenis bei diplomatą Vygaudą Ušacką.

Paragino ir NSGK

V.Bakas mano, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) turėtų inicijuoti parlamentinį tyrimą dėl to, kad esą žvalgyba galimai rinko informaciją apie kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos komandos asmenis bei diplomatą Vygaudą Ušacką.

„NSGK turėtų neatidėliodamas imtis iniciatyvos inicijuoti parlamentinį tyrimą ir visus klausimus spręsti ne spaudos konferencijoje, o būtent tyrimo komisijoje. Tai yra civilizuotas būdas“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė V. Bakas.  

Jo teigimu, tyrimo komisija galėtų iškviesti liudytojus, politikus, kitus asmenis, juos išklausyti ir pateikti visuomenei atsakymus.

Pats V. Bakas sakė, kad kol kas nesiims rengti nutarimo projekto dėl parlamentinio tyrimo, nes lauks NSGK iniciatyvos.

„Kreipiausi į NSGK, Seimo komitetas turi biurą, ekspertus, kurie gali parengti tokį nutarimą. Aš tikiuosi, kad komitetas tokiam sprendimui pritars“, – sakė V. Bakas.

Jis teigė girdėjęs ir apie Seimo valdybos ketinimus rengti tokį projektą.

„Aš palauksiu asmenų, kurie yra atsakingi už tokių sprendimų priėmimą, sprendimų. Jeigu jie neteiks, tada svarstysiu rašyti pats tokį nutarimo projektą“, – sakė V. Bakas.

Jo nuomone, toks tyrimas galėtų užtrukti apie porą mėnesių.

Prabilo ir apie galimą apkaltą kai kuriems politikams

„Mano vertinimu, jeigu pasitvirtins šita informacija, ji baigsis tuo, kad keli pareigūnai neteks savo postų. Visiškai neatmesčiau, kad gali būti keliami klausimai dėl apkaltos tam tikriems politikams, jei pasitvirtins tai, kad jie prašė žvalgybos neteisėtai rinkti duomenis. Taip gali atsitikti“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė V. Bakas.

Jis nesiėmė konkrečiau detalizuoti šios minties. „Pasakiau tiek, kiek pasakiau. Jeigu bus tyrimo komisija, neabejoju, kad institucijų ir asmenų ratas išsiplės“, – sakė V. Bakas.

Jo nuomone, klausimas, kuris iškeltas, yra „ypatingos reikšmės visuomenei klausimas“.  

Pasak V. Bako, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) turėtų inicijuoti parlamentinį tyrimą dėl to, kad esą žvalgyba galimai rinko informaciją apie kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos komandos asmenis bei diplomatą Vygaudą Ušacką.

V. Bako duomenimis, parlamentinio tyrimo iniciatyvą remia ir premjeras Saulius Skvernelis.

„Šiandien buvau susitikęs su premjeru. Mes su juo apie tai kalbėjomės. Jo nuomone, parlamentinis tyrimas yra būtinas. Aš irgi remiu visus sąžiningai dirbančius specialiųjų tarnybų pareigūnus ir darbuotojus. Tuo patys turėjote progos įsitikinti, bet, jeigu yra klaidos, jeigu yra sąmoningas kažkoks veikimas, kuris diskredituoja žvalgybos institucijas, mes į tuos klausimus turime atsakyti. Tie pareigūnai turi į tai atsakyti ir tada priimti sprendimus, kad tų dalykų nebūtų“, – sakė V. Bakas.  

Pasak V. Bako, pats parlamentinis tyrimas nebūtų sudėtingas laiko prasme, nes, jo nuomone, jis galėtų užtrukti apie porą mėnesių.

R.Baškienė įvertino reikalavimus

Seimo valdybos narė Rima Baškienė stebisi, kodėl V.Bakas pats nerenka ketvirtadalio Seimo narių parašų ir taip neinicijuoja laikinosios tyrimo komisijos. Pasak R. Baškienės, sunkiai tikėtina, kad Seimo valdyba pati inicijuotų laikinąją tyrimų komisiją.

„Dėl tyrimų komisijos sudarymo. Kokios yra galimybės? Valdyba, komitetas, frakcija arba ketvirtadalis Seimo narių. Kodėl V. Bakas nenori eiti tuo keliu? Surinkti 29 parašus ir pateikti bei ateiti į plenarinių posėdžių salę. Jeigu dabar teiktų valdyba, tai į tribūną turėtų ateiti Seimo pirmininkas arba kuris nors valdybos narys. Jis turėtų teikti ir aiškinti visus argumentus, prisiimti iniciatyvos teisę. Valdybai prisiimti iniciatyvos teisę reiškia labai tikėti tuo, ką sakai. O tikėti tuo, ką sakai, galima tik tada, kai tuo tiki. Todėl pats geriausias žingsnis šiuo atveju, jei V. Bakas tikrai mano, kad tokia komisija reikalinga, tai galbūt jam pačiam plenarinių posėdžių salėje įtikinti ir kitus Seimo narius“ , – Eltai sakė R. Baškienė.

R. Baškienės tvirtinimu, jei V. Bakas kreiptųsi antrą kartą į Seimo valdybą dėl laikinosios tyrimų komisijos sudarymo, jis turėtų pateikti daugiau informacijos.

„Valdyba privalėtų, jeigu būtų pateikta papildomai daugiau informacijos. Turi būti pateikta ne toks trumpas teiginys kaip kad buvo pateiktas. Tie raštai, kurie buvo pateikti, turi būti papildyti ir tuomet valdyba vėl privalės svarstyti. Tik su visa atsakomybe noriu pasakyti: procedūriškai mes padarėme viską. Mes jį pasikvietėme į uždarą valdybos posėdį, kad jis nepažeisdamas jokių įstatymų mums uždarame posėdyje galėtų pasakyti pačią esmę. Bet ir uždarame posėdyje mes maždaug turėjome patikėti jo teiginiu „kad reikia sudaryti komisiją“. Bet juk žodžio „reikia“ svorį turi pagrįsti“, – sakė R. Baškienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.