Prieš Moters dieną – A. Širinskienę papiktinęs bendražygio siūlymas mokėti partijoms už moteris

Moters dienos išvakarėse Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys Jonas Jarutis parengė įstatymo projektą, kuriuo siūlo pinigais skatinti partijas kviesti moteris į rinkimų sąrašus. Toks siūlymas papiktino valstietę Agnę Širinskienę, kuri išplatintame laiške valstiečių frakcijai Seime pareiškė, kad šis siūlymas žemina žmogaus orumą.

Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jonas Jarutis.<br>D.Umbraso nuotr.
Jonas Jarutis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Mar 5, 2020, 6:39 PM, atnaujinta Mar 6, 2020, 8:13 AM

Portalui lrytas.lt ji pareiškė, kad jai, kaip moteriai, siūlymas mokėti pinigus partijoms už moterų buvimą rinkimų sąrašuose atrodo tarsi pasakymas, kad neužtenka vien jų minčių ar idėjų.

„Man, kaip moteriai, tai yra labai dviprasmiška. Tai kaip pasakymas, kad imkite kažkokį nepilnavertį daiktą, mes sumokėsime, o jūs jį tik pasiimkite. Atrodo, kad moteris yra kviečiama ne dėl jos idėjų, minčių. Gali susiklostyti situacija, kad partijos taip tiesiog uždarbiaus“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Savo ruožtu pats J.Jarutis portalui lrytas.lt skundėsi, kad bendražygiai skleidžia informaciją apie projektus, kuriems frakcija dar nedavė palaiminimo.

Už moteris – daugiau pinigų

Apie J.Jaručio siūlymą skirti partijoms daugiau pinigų už moteris pirmasis pranešė portalas tv3.lt. Seimo nario parengtame įstatymo projekte siūloma keisti partijų finansavimo tvarką, atsižvelgiant į lyčių pasiskirstymą rinkiminiuose sąrašuose.

Partijos kandidatų sąrašas būtų laikomas siekiančiu užtikrinti lyčių atstovavimo lygybę, jei jame būtų ne mažiau kaip trečdalis mažiau atstovaujamos lyties kandidatų.

Taip pat sąrašas atitiktų šį kriterijų, jei kandidatų sąrašo pirmajame trečdalyje ne mažiau kaip 1/3 visų kandidatų buvo mažiau atstovaujamos lyties.

Pagal dabar galiojančią tvarką, kuo daugiau partija ar koalicija gauna balsų daugiamandatėje apygardoje, tuo daugiau pinigų iš valstybės ji gali tikėtis.

Antradienį tokiu projektu su bendražygiais pasidalijęs J.Jarutis ketvirtadienį portalui lrytas.lt aiškino, kad įstatymo projektas dar nėra registruotas, todėl kolegos esą neturėtų bereikalingai skleisti informacijos.

„Toks įstatymo projektas dar nėra registruotas. Jis nėra aprobuotas net mūsų frakcijoje, todėl plačiau jo komentuoti kol kas nenorėčiau. Gaila, kad partijos kolegos skleidžia informaciją, kol tai nėra patvirtinta frakcijoje“, – portalui lrytas.lt sakė J.Jarutis.

A.Širinskienės siūlymas nesužavėjo

Tiesa, šis siūlymas visai nesužavėjo valstietės A.Širinskienės, kuri valstiečių frakcijai išplatino šį įstatymo projektą kritikuojantį laišką. Ji aiškino, kad frakcijoje yra susiformavusi tokia praktika – kai kolegos pasiūlo „originalesnius ir įdomesnius“ siūlymus, frakcija susirašinėdama diskutuoja.

„Kadangi kolega pateikė tokį ganėtinai įdomų pasiūlymą, aš pasidomėjau, kaip vyksta reguliavimas kitose valstybėse ir šiek tiek parašiau komentarų. Aš bandžiau atkreipti kolegų dėmesį, kad taip elgiasi dažniausiai trečiojo pasaulio valstybės, kurios moka už moters buvimą partijos sąrašuose, pavyzdžiui, Malyje, Nigerijoje, Kenijoje ir pan.

Europoje tik kai kurios postsovietinės valstybės, kaip Albanija ar Ukraina, turi tokį reguliavimą, kur yra mokėjimas ar kažkokios premijos už moteris. Iš EBPO narių, galima sakyti, tiktai Prancūzija ir Italija tokį pasiūlymą turi.

Aš bandžiau atkreipti kolegų dėmesį, kad šitas dalykas rodo, jog mums reikėtų eiti ne mokėjimo už moteris keliu“, – portalui lrytas.lt teigė A.Širinskienė.

Anot jos, praktika mokėti partijoms už moterų buvimą sąrašuose galėtų lemti partijų norą pasipelnyti, kai moterys galėtų būti įrašomos į patį sąrašo galą ir net nebūtų išrinktos.

Valstietė svarstė, kad dėl moterų trūkumo politikoje geriau reikėtų inicijuoti partijų susitarimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.