Švietimo profsąjungų derybas su ŠMSM lydi vienos jų pasitraukimas

Ketvirtadienį Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga ir Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ aptarė galimus tolesnių derybų būdus.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija<br>T.Bauro nuotr.
Švietimo, mokslo ir sporto ministerija<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos švietimo darbuotojų profesinių sąjungų suvažiavimas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos švietimo darbuotojų profesinių sąjungų suvažiavimas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 6, 2020, 8:42 AM

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešime pažymima, kad susitikime aptarta, dėl kokios sutarties būtų galima derėtis toliau: ar tai būtų nauja kolektyvinės šakos sutartis, ar su keliomis profesinėmis sąjungomis tęsiamos derybos dėl sutarties atnaujinimo, ar tęsiamos derybos su Lietuvos švietimo darbuotojų profesine sąjunga, su kuria dar nebuvo pasirašyta sutartis.

„Apsitarėme, kad per dvi artimiausias savaites išspręsime teisinius klausimus, kylančius po kitų profesinių sąjungų pasitraukimo iš derybų ir dėl šakos kolektyvinės sutarties derėsimės toliau, deja, jau atskirai“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Jolanta Urbanovič.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija apgailestauja, kad kelios profesinės sąjungos nerado sutarimo dėl bendradarbiavimo rengiant naują kolektyvinės šakos sutartį ir pasitraukė iš derybų.

Derybų grupėje dėl vienos bendros šakos kolektyvinės sutarties dalyvavo visos švietimo profesinės sąjungos: Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga, švietimo ir mokslo profesinė sąjunga „Solidarumas“, Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, Lietuvos švietimo įstaigų vadovų profesinė sąjunga. Trečiadienį Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga ministerijai raštu pranešė, kad dalis profsąjungų traukiasi iš derybų.

Lietuvos švietimo ir mokslo profsąjunga pasitraukė

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) praneša, kad kelios profesinės sąjungos tarpusavyje nerado sutarimo dėl bendradarbiavimo rengiant naują kolektyvinės šakos sutartį. Tai ministerija pareiškė trečiadienį gavusi Egidijaus Milešino vadovaujamos Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos raštą dėl pasitraukimo iš derybų.

„Apmaudu, kad derybos stringa dėl techninių detalių net nepradėjus spręsti svarbiausių klausimų, susijusių su mokytojų darbu. Kol kas posėdžiuose buvo aptariamas tik derybų grupės darbo reglamentas, darbo procedūros ir neprieita prie išties mokytojams svarbių temų. Kyla abejonė, ar visos profesinės sąjungos siekia to paties viešai deklaruojamo tikslo – atstovauti mokytojų interesams ir spręsti pedagogams rūpimus klausimus“, – pranešime spaudai teigia švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Jolanta Urbanovič.

Viceministrė taip pat pabrėžia, kad ministerija ir toliau tęs dialogą su profesinėmis sąjungomis. Ketvirtadienį ŠMSM vyksiančiame posėdyje numatyta svarstyti tolesnę derybų eigą.

„Nors kiek anksčiau visos profesinės sąjungos teigė norinčios rengti vieną bendrą sutartį, šiandien matome, kad yra kitaip. Bet kokiu atveju kalbėsimės ir derėsimės su visomis profesinėmis sąjungomis, kad ir atskirai. Mūsų tikslas yra siekti bendro sutarimo, kartu ieškoti sprendimų gerinant mokytojų ir dėstytojų darbo sąlygas“, – pažymi J. Urbanovič.

Derybų grupėje dėl vienos bendros šakos kolektyvinės sutarties dalyvavo visos švietimo profesinės sąjungos: Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga, švietimo ir mokslo profesinė sąjunga „Solidarumas“, Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, Lietuvos švietimo įstaigų vadovų profesinė sąjunga. Kiekviena jų į derybas yra delegavusi po du atstovus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.