VSD skandalo pursluose šmėžuoja garsios pavardės

Triukšmas, kilęs dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) tikrintų asmenų, netyla. Šią savaitę klausimų tik daugėjo, o atsakymų į juos – ne.

Prezidentas G.Nausėda tvirtino pasitikintis D.Jauniškiu.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentas G.Nausėda tvirtino pasitikintis D.Jauniškiu.<br>T.Bauro nuotr.
Klausantis V.Bako grasinimų apkalta kai kuriems politikams peršasi versija, kad jis turi galvoje Ž.Pavilionį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Klausantis V.Bako grasinimų apkalta kai kuriems politikams peršasi versija, kad jis turi galvoje Ž.Pavilionį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pats D.Jauniškis patvirtino tai, apie ką puolė skalambyti ir V.Bakas.<br>T.Bauro nuotr.
Pats D.Jauniškis patvirtino tai, apie ką puolė skalambyti ir V.Bakas.<br>T.Bauro nuotr.
Buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Vytautas Bakas netgi grasino, jog parlamentinis šios istorijos tyrimas galėtų baigtis apkaltomis.<br>T.Bauro nuotr.
Buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Vytautas Bakas netgi grasino, jog parlamentinis šios istorijos tyrimas galėtų baigtis apkaltomis.<br>T.Bauro nuotr.
Versijų sraute minimi ir D.Grybauskaitė, ir V.Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Versijų sraute minimi ir D.Grybauskaitė, ir V.Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-03-07 07:57, atnaujinta 2020-03-07 21:14

Kas tie du „Jie“ – skandalą įpūtusios informacijos pranešėjas ir tas, kurį esą minėjo VSD vadovai, duodami nurodymus rinkti žinias apie politikus ir jų aplinką. O gal tai „Ji“?

Mat politikos užkulisiuose sklandė ne tik dešiniųjų patriarcho Vytauto Landsbergio, bet ir buvusios prezidentės Dalios Grybauskaitės pavardė.

Tai bene didžiausi, bet toli gražu ne vieninteliai šios intrigos nežinomieji.

Pagrindinis triukšmo sukėlėjas, buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Vytautas Bakas netgi grasino, jog parlamentinis šios istorijos tyrimas galėtų baigtis apkaltomis asmenims, kurie siundė VSD ant savo politinių priešininkų.

Tuo metu kiti politikai, tarp jų prezidentas Gitanas Nausėda ir premjeras Saulius Skvernelis, pasidalijo į dvi stovyklas.

Vieni teigė, jog Seimas turėtų išsiaiškinti šią istoriją iki galo, kiti, tarp kurių dominavo konservatoriai, buvo griežtai nusistatę prieš tyrimą ir trimitavo apie priešiškų jėgų sąmokslą prieš valstybę.

Neatlyžęs V.Bakas iššovė

V.Bakas jau maždaug prieš porą savaičių mėgino šturmuoti Seimo valdybą ir NSGK, reikalaudamas pradėti parlamentinį tyrimą dėl valstybės saugumo institucijų kišimosi į politiką ir rinkimus. Tačiau jis nieko nepešė.

Buvusiam NSGK pirmininkui buvo paaiškinta, kad Generalinė prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) šių metų sausį nusprendė nepradėti ikiteisminio tyrimo, nes V.Bako pateiktoje informacijoje neįžvelgė galimos nusikalstamos veiklos požymių.

Negana to, dalis politikų svarstė, kad V.Bakas, įvairius „parlamentinius tyrimus“ naudojęs savo asmeninei reklamai dar tuomet, kai vadovavo NSGK, dabar vėl esą tiesiog nutarė pajodinėti ant seno arkliuko.

Bet V.Bakas šį trečiadienį NSGK nariams pateikė visą jo gautą slaptą informaciją, kuri buvo nutekinta ir į viešumą.

Sąrašas – itin spalvingas

Paaiškėjo, jog praėjusių metų balandį V.Bakas išties sulaukė aukšto VSD pareigūno, vėliau gavusio oficialų pranešėjo statusą, kreipimosi.

Rašte teigiama, kad VSD direktoriaus pavaduotojas Remigijus Bridikis jam 2018 metų liepą ir 2019 sausį esą nurodė naudojantis VSD bazėmis surinkti informaciją kandidato į prezidentus G.Nausėdos aplinką ir politinės komandos narius.

Taip pat esą buvo nurodyta rinkti informaciją ir apie verslininkus, iš kurių kandidatai į prezidentus, pirmiausia G.Nausėda, esą galėjo prašyti paramos rinkimuose.

Sąraše, kurį pateikė pranešėjas, yra daugiau nei pusšimtis pavardžių, tarp jų – ir dabartinė Prezidentūros kanclerė Algė Budrytė, prezidento vyriausieji patarėjai Povilas Mačiulis, Aistis Zabarauskas.

Saugumiečių akiratyje taip pat buvo politologai, menininkai, filosofai, verslininkai.

Informaciją apie asmenis buvo nurodyta pateikti asmeniškai VSD direktoriui Dariui Jauniškiui, su kuriuo esą ir pats pranešėjas asmeniškai bendravo.

„Direktorius pokalbio pabaigoje man pasakė, kad jis pateiktos informacijos pilnoje apimtyje „Jam“ nepasakos, o tik įvardys asmenis, kurie yra blogi“, – rašoma pranešime.

Partijoje vyko intrigos

Pranešėjas taip pat tvirtino, kad 2018 metų rugsėjį R.Bridikis jam nurodęs, jog reikia surinkti informaciją apie Vygaudą Ušacką, kuris jau tuomet neslėpė prezidentinių ambicijų, bet jam kišo koją kiti konservatoriai.

Antai buvęs diplomatas Žygimantas Pavilionis kaltino V.Ušacką palankumu Rusijai, o konservatorių vadovybė buvo suinteresuota, kad partijos kandidatė į prezidentus būtų Ingrida Šimonytė.

Anot pranešėjo, R.Bridikis jam nurodęs, jog reikia paremti Ž.Pavilionį, todėl liepęs surinkti duomenis, kurie esą įrodytų V.Ušacko prorusiškumą.

Tačiau pranešėjas tikino šios užduoties atsisakęs, manydamas, jog ji esanti neleistina politiškai neutraliam turinčiam būti VSD.

Tuomet ši užduotis buvo pavesta kitam pareigūnui.

Anot pranešėjo, netrukus Ž.Pavilionis viešojoje erdvėje ėmė V.Ušacką kaltinti įvairiais galimais ryšiais su Rusija.

Kad ir kaip būtų, V.Ušackas, kurį laiką entuziastingai skelbęs, jog bet kokiu atveju dalyvaus prezidento rinkimuose, vėliau staiga atsitraukė.

Pranešėjas nustatytas

Šis V.Bako pateiktas pranešėjo raštas iškart iškėlė daugybę klausimų, į kuriuos šią savaitę niekas taip ir nesugebėjo atsakyti.

Pirmiausia buvo galima nusistebėti buvusio NSGK pirmininko veiksmais – iki šiol aiškinęs, jog jam švenčiausias dalykas yra maksimali pranešėjo apsauga, politikas pats jį įdavė VSD vadovams.

Nieko keista, kad pats D.Jauniškis patvirtino tai, apie ką puolė skalambyti ir V.Bakas, – pranešėjas buvo iškviestas pas vadovybę pasikalbėti. Jo klausta, ar VSD yra ir daugiau pranešėjų.

Tiesa, VSD vadovas šį pokalbį vertino kaip savaime suprantamą ir natūralų, o V.Bakas jį vadino tardymu ir spaudimu.

Bet kokiu atveju pranešėjas – išties VSD pareigūnas, kuris tebedirba departamente.

Spėlionės – įvairiausios

Tačiau dar įdomiau, kas yra tas „Jis“, kurį esą pranešėjui minėjo D.Jauniškis, kalbėdamas, jog „Jam“ įvardys „blogus“ asmenis iš G.Nausėdos aplinkos. Aišku, jei tas pranešėjo pokalbis išties buvo ir jei tas „Jis“ egzistuoja.

Pastarosiomis dienomis politikos užkulisiuose sklandžiusiose spėlionėse buvo minimos kelios pavardės.

Vieni spėjo, kad tai galėjo būti G.Nausėda, kuris esą pats galėjo paprašyti saugumo informacijos apie savo aplinką. Tačiau ši versija abejotina jau vien dėl to, kad netgi būdamas kandidatu į prezidentus jis neturėjo teisės bei galimybių prašyti ko nors VSD.

Tai patvirtino ir buvęs VSD direktorius Gediminas Grina.

Daugelis spėjo, kad „Jis“ gali būti „Ji“ – informaciją apie G.Nausėdos ir V.Ušacko aplinką saugumas galėjo rinkti tuometės prezidentės D.Grybauskaitės nurodymu – mat jos favoritė prezidento rinkimuose buvo I.Šimonytė.

Tačiau buvo ir spėjančių, jog tas „Jis“, pagarbiai įvardytas ir D.Jauniškio, yra konservatorių patriarchas V.Landsbergis, kurio interesas esą buvo tas pats – kuo geresni šansai I.Šimonytei.

Šios prielaidos šalininkai remiasi tuo, kad D.Jauniškis yra vienas ištikimiausių asmenų V.Landsbergiui. Mat dabartinis VSD direktorius savo karjerą pradėjo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Apsaugos skyriuje, kuris sudarė asmeninės V.Landsbergio apsaugos branduolį. Teigiama, kad jiedu susitikinėja iki šiol.

Tačiau klausantis V.Bako grasinimų apkalta kai kuriems politikams peršasi versija, kad jis turi galvoje Ž.Pavilionį. Juk iš pranešėjo rašto galima suprasti, jog pastarasis Seimo narys veikė prieš V.Ušacką.

Situaciją aiškino miglotai

Iš pradžių VSD kategoriškai pareiškė, kad nebuvo renkama jokia informacija apie kandidatus į prezidentus ir jų aplinką.

Tačiau netrukus D.Jauniškis kai kurias aplinkybes patvirtino, kai kurias aiškino miglotai.

Be kita ko, VSD vadovas aiškino, jog informacijos rinkimas yra normali procedūra siekiant kovoti su galima grėsme iš Rusijos ir jos kišimusi į prezidento rinkimus. Todėl esą jis pats ar jo pavaldiniai galėjo kalbėtis tiek su įvairiais kandidatais, tiek su jų aplinkos žmonėmis ar tikrinti informaciją apie juos.

Beje, kilus triukšmui V.Ušackas tikino, kad jo komandos žmones VSD atstovai baugino.

Bet D.Jauniškis patvirtino, jog buvo įspėjęs V.Ušacką dėl poros Rusijos piliečių, tačiau tai esą įvyko dar 2016 metais.

Ar bus tyrimas ir koks bus?

Taigi kaip buvo iš tiesų? Ar VSD domėjosi visais galimais kandidatais į prezidento postą bei jų aplinka tokiu rutininiu būdu, kaip jam yra suformulavusi Valstybės gynimo taryba?

O gal VSD rinko informaciją be jokio oficialaus pagrindo ir dar pagal pavienių politikų prašymus?

Tai tik dalis klausimų, į kuriuos galėtų atsakyti parlamentinis tyrimas.

Teigiama, jog tuo turėtų būti suinteresuotas ir pats VSD, jeigu jis iš tiesų yra skaidrus.

Tokiam tyrimui pritartų ir opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas, ir įtakingas liberalas Eugenijus Gentvilas.

Tačiau ir prezidentas G.Nausėda, ir NSGK vadovas D.Gaižauskas, ir konservatoriai tvirtino, jog V.Bako veiksmai – puolimas prieš VSD ir asmeniškai D.Jauniškį. Esą neatsitiktinai buvęs NSGK vadovas ėmė reikalauti, kad VSD direktorius ir jo pavaduotojas R.Bridikis būtų nušalinti nuo pareigų.

Radikaliausių šios teorijos šalininkų manymu, tiesiog siekiama sukompromituoti D.Jauniškį, o V.Bakas esą net gali veikti kurstomas ar manipuliuojamas Rusijos specialiųjų tarnybų.

Prezidentas rūsčiai nurodė baigti kelti triukšmą ir griauti valstybės saugumą, nes jis pats visiškai pasitiki ir teisėsauga, ir VSD.

Gal be reikalo šitaip skubama, ypač prisimenant uolią specialiųjų tarnybų ir prokuratūros tarnystę buvusiai šalies vadovei D.Grybauskaitei.

Tuo metu S.Skvernelis teigė, jog kol kas pasitiki ir D.Jauniškiu, ir V.Baku. Plėtodamas šią dviprasmišką mintį premjeras pareiškė, kad D.Jauniškis turėtų būti patvirtintas VSD vadovu ir naujai kadencijai, tačiau Seime parlamentinio tyrimo vis dėlto reikėtų.

Bet tikimybė, kad toks tyrimas bus pradėtas, kol kas menka.

Tikrinti asmenys

Pranešėjas tokia eilės tvarka įvardijo VSD tikrintus asmenis: Mindaugas Kuklierius, Gintaras Marazas, Jurijus Rodevičius, Danas Azikejev, Povilas Mačiulis, Stanislavas Vaiciukevičius, Vaidotas Židanavičius, Dainius Raupys, Arvydas Mockus, Ilja Laurs, Linas Slušnys, Juozas Budraitis, Vytaras Radzevičius, Robertas Badaras, Jelena Čelutkienė, Andrius Kaluginas, Tomas Davulis, Teodoras Medaiskis, Mindaugas Jurkynas, Petras Mendeika, Ferdinandas Vaitiekūnas, Faustas Latėnas, Dovilė Filmanavičiūtė, Gerda Gintautė, Ieva Ulčickaitė, Aistis Zabarauskas, Lina Svidinskaitė, Algė Budrytė, Audrius Radiškauskas, Audris Narbutas, Jokimas Tamulionis, Raimundas Povilonis, Andrius Nikitinas, Martynas Tinfavičius, Tomas Pačėsas, Valerijus Simulikas, Mindaugas Tarnauskas, Mindaugas Kubilius, Jolita Azikejevienė, Inga Grubliauskienė, Aleksandr Tuguši, Sigitas Katkevičius, Benediktas Krasniauskas, Olga Urbonienė, Edvinas Pagirskas, Daiva Niedvarienė, Darius Steponkus, Laura Gedvilaitė, Mindaugas Sabas, Edmundas Bernotas, Arvydas Veikšra, Žilvinas Leleiva, Žydrūnas Senkus, Aistis Stalaučinskas, Rolandas Markinas, Milda Jonkienė, Gaiva Mačiulaitienė, Vitas Girdauskas, Dominykas Šiugžda, Audronė Juškevičienė, Saulius Povilaitis, Vaiva Bradulskienė, Artūr Gončarov, Erika Furman, Aivaras Abromavičius, Giedrius Kuprevičius, Saulius Jurkevičius, Linas Kojala, Jurgis Didžiulis, Arūnas Matelis, Vytautas Rubavičius, Giedrius Jucevičius, Beata Nicholson, Mindaugas Jurkynas, Antanas Gudelis, Vladas Lašas, Zita Kelmickaitė, Mantas Katinas, Paulius Tamulionis, Arnoldas Šileika, Aloyzas Kuzmarkis, Zigmas Petrauskas, Rimas Varanauskas, Dainius Dundulis, Aleksandras Smaginas, Pranas Dailidė, Gintaras Bertašius, Adomas Balsys, Darius Zubas, Vygandas Blandis, Algimantas Smičius, Audrius Kantauskas, Mindaugas Raila, Andrius Joneikis, Dalius Trumpa, Gintautas Pangonis, Kęstutis Valašimas, Tautvydas Barštys, Aurelijus Rusteika, Remigijus Milašius, Robertas Lapinskas, Vilius Kaikaris, Arvydas Andrijauskas, Klemencas Agentas, Mindaugas Platukis, Nemunas Dagilis, Andrius Stonkus, Darius Nedzinskas, Giedrius Barysas, Antanas Anskaitis, Paulius Trimonis, Saulius Merkys, Algirdas Pažemeckas, Ivanas Paleičikas, Domas Dumašius, Geraldas Statulevičius, Martinas Gusiatinas, Danas Tvarionavičius, Sigitas Paulauskas, Rimantas Juška.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.