Naujos detalės VSD skandale: Ž. Pavilionis pats teikė informaciją apie V. Ušacką

Antradienį Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariams ketinant aiškintis, ar Valstybės saugumo departamente dirbančio pranešėjo pateikta informacija yra teisinga, prabilo konservatorius Žygimantas Pavilionis.

Žygimantas Pavilionis.<br>T.Bauro nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Bakas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Bakas.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Bakas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>T.Bauro nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 9, 2020, 5:18 PM

Pranešėjo rašte teigiama, kad saugumo departamentas esą turėjo užduotį paremti Ž.Pavilionį kovoje su Vygaudu Ušacku, skelbia „Lietuvos ryto“ televizija.

Pats Ž.Pavilionis prisipažino, kad turėjo kontaktų su saugumo departamento vadovu Dariumi Jauniškiu dėl Vygaudo Ušacko – siuntė jam savo surinktą informaciją, taip pat dalinosi pastebėjimais apie viešojoje erdvėje buvusias naujienas.

Užsiminė apie vidinius konservatorių rinkimus

Apie tai, kad prieš pusantrų metų konservatoriams renkant partijos kandidatą į prezidentus galėjo kištis ir Valstybės Saugumo Departamentas, parlamentarą V.Baką informavo VSD pareigūnas.

„<...>2018-09-25 ryte VSD direktoriaus pavaduotojas R.Bridikis savo tarnybiniame kabinete man pasakė, kad kandidatai į LR prezidentus nuo TS-LKD partijos Ž.Pavilionis su V.Ušacku tarpusavyje kariauja. Ir mums reikia paremti Ž.Pavilionį informacija, kuri įrodytų, kad V.Ušackas yra prorusiškas.

Savo rankose laikė lapus su kažkokiu tekstu, kurį skaitydamas komentavo: „Nors jis čia ir pats viską gerai dėlioja <...>“ – pranešėjo dokumentą cituoja delfi.lt.

Kontaktus pripažino

Paaiškėjo, kad su Ušacku tuomet konkuravęs Ž.Pavilionis pats siuntė informaciją VSD pareigūnams apie galimą Ušacko prorusiškumą. Ne sykį kontaktavo su VSD vadovu Dariumi Jauniškiu.

„Aš surinkau visus atvirus šaltinius ir aš tą pažymą parašiau. Ta pažyma buvo padaryta vieša, prieinama visiems", - „Lietuvos ryto“ televizijai teigė Ž.Pavilionis

– O jūs ją kam siuntėt?

– Ta prasme, paskelbėm ją viešai.

– O siuntėte VSD?

– Ne, aš jos.. perdaviau, taip, aš nusiunčiau ją į VSD nusiunčiau, kaip ir Užsienio reikalų ministerijos (URM) kolegoms, kaip ir visiems savo partiečiams.

Bet tai buvo mano nusiųsta pažymą, aš nieko neprašiau atgal ir man jie tikrai nepadėjo nieko surast.

Pasidalijo ir pastebėjimais

Ž.Pavilionis sako, kad su D.Jauniškiu pasidalino ir pastebėjimu, kad internete nebegalima surasti vienos V. Ušacko nuotraukos.

„Aš žinojau, kad V.Ušackas su G. Žiemeliu, kad jis buvo jo gimtadienyje. Kai aš rinkau medžiagą ir ją bandžiau įdėti į savo pažymą, aš neradau jokių nuorodų.

Man tai sukėlė įtarimą, kokių galių turi turėti žmogus, kad iš visų internetinių portalų išimtų savo nuotrauką.

Būtent šituo dalyku aš esu pasidalinęs, man atrodo, apie tai pasakiau D.Jauniškiui, nes man tai pasirodė keista“, – sakė Ž.Pavilionis.

Apie šią V. Ušacko nuotrauką, kurios niekaip internete negalėjo rasti Ž.Pavilionis, savo dokumente rašo ir V.Bakui išsipasakojęs VSD pranešėjas.

„ <...>Tuo pat metu R. Bridikis (VSD pavaduotjas - red.) paskambino vienos iš VSD valdybų viršininkui ir nurodė atlikti paiešką viešuose informacijos šaltiniuose pagal raktinius žodžius: Ušackas, Žiemelis penkiasdešimtmetis. Kiek žinau, atlikus paiešką buvo aptiktos dvi nuorodos, kurios buvo perduotos direktoriui.<...>“ – rašoma pranešėjo dokumente.

Teigia, kad daugiau nebendravo

Pats Ž.Pavilionis sako VSD vadovą D. Jauniškį pažįstantis seniai. Anot parlamentaro, su VSD vadovu apie V.Ušacką, išskyrus siųstą informaciją, jis daugiau nekalbėjęs. Tačiau V.Bakas įsitikinęs, kad buvo kitaip.

Vytautas Baikas: Mano žiniomis, ne tik raštus siuntinėjo, bet palaukime tyrimo.

– Skambučiai buvo, susitikimai?

V.Bakas: Nenorėčiau kol kas to komentuoti, nes, manau, turėtų būti atliktas tyrimas, bet tikrai ne vien raštai.

– Kodėl jums atrodė, kad žinote daugiau negu VSD?

V.Bakas: Todėl, kad aš su tuo žmogumi labai ilgai dirbau ir mačiau įvairiose situacijose, tiesiog VSD galėjo neturėti to vaizdo.

Praėjusią savaitę spaudos konferencijoje kalbėjęs VSD vadovas teigė, kad buvo susitikimai su kai kuriais kandidatais ar jų komandų nariais, tačiau daugiau nedetalizavo.

Su V.Ušacku susitaikė

Pats Ž.Pavilionis anksčiau kritikavęs V.Ušacką ir kaltinęs jį prorusiškumu, dabar sako su juo susitaikęs. 

– Kodėl jūs atsiprašėte pono Ušacko? Žinome, kad taip įvyko neseniai. Nes, kaip suprantu, jūs savo žodžių neišsižadate.

Ž.Pavilionis: Čia jau mano asmeniniai klausimai, aš nenorėčiau jų komentuoti, aš tiesiog nesu žmogus, kuris mėgsta užsienio politikoje laikyti asmeninius pykčius. Tai yra valstybiniai interesai, kuriuos mes ginam.

V.Bakas pranešėju pasitiki

Į pranešėjo pateiktą informaciją apie galimus neteisėtuus VSD veiksmus sureagavęs V. Bakas jau anksčiau tvirtino, kad gauta informacija pasitiki, todėl prašo Seimo tyrimo.

„Kad ir kaip galima mylėti savo kandidatą, bet politinio neutralumo principas sako, kad žvalgyba turi ginti viešą interesą, turi ginti pačią rinkimų sistemą, mes ne kartą apie tai kalbėjom.

Tai yra grubus įstatymų pažeidimas, ar tai būtų JAV ar tai būtų Jungtinė Karalystė, Vokietija, ar Lietuva – grubus įstatymo pažeidimas, kai žvalgyba stoja į kažkurio kandidato pusę“, – sakė V.Bakas.

Pranešėjo pateiktoje informacijoje kalbama, kad VSD tikrino ir G.Nausėdos komandą bei dalį SEB banko klientų verslininkų. Pats bankas nekomentuoja, kaip klientų sąrašas galėjo patekti kitiems, banke nedirbantiems asmenims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.