Alytaus rajono mokytojams – grėsminga mero žinutė, E. Jovaiša pasipiktinęs

Alytaus rajono merui Algirdui Vrubliauskui Vyriausybės sprendimas neversti mokytojų imti atostogas – nė motais.

 E.Jovaiša (kairėje) pasipiktino A.Vrubliausko sprendimais.<br> V.Skaraičio ir J.Stacevičiaus nuotr.
 E.Jovaiša (kairėje) pasipiktino A.Vrubliausko sprendimais.<br> V.Skaraičio ir J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2020, 3:07 PM, atnaujinta Mar 17, 2020, 9:05 PM

Jis vienašališkai nusprendė – arba atostogos, arba prastova. Jei mokytojai dirbs nuotoliniu būdu, esą, nebus įmanoma jų sukontroliuoti.

„Tai – šantažas ir absoliuti savivalė. Nežmoniškas elgesys mokytojų atžvilgiu. Kokią jis turi teisę šitaip elgtis, jei yra Vyriausybės nurodymas sudaryti sąlygas mokytojams dirbti nuotoliniu būdu.

Iš ko gi jie gyvens, ir ko šeimas išlaikys“? – A. Vrubliausko elgesiu piktinosi Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša.

Kas nepaklus – prastova

Bijodami prarasti darbo vietas, dauguma Alytaus rajono mokyklų pakluso mero reikalavimams išeiti kasmetinių atostogų.

Tačiau atsirado ir tokių, kurie nusprendė už savo teises pakovoti. Daugų Vlado Mirono gimnazijos mokytojai nepanoro išeiti atostogų.

Nepanorę skelbti savo pavardžių Daugų ir kitų miestelių pedagogai portalui lrytas.lt tvirtino pasiryžę eiti į darbą kasdien, nors mokiniai ir paleisti dviem savaitėms atostogų.

„Sėdėsime šaltose mokyklose su paltais ir mokysimės dirbti nuotoliniu būdu, nes mums iki šiol niekas neatsiuntė jokių aprašų ir metodinių nurodymų, kaip tai daryti“, – kalbėjo pasipiktinę mokytojai.

Tiesa, Daugų gimnazijos direktorius Almantas Jakimavičius, paklusdamas mero nurodymams, nusprendė vis dėlto išeiti atostogų ir savo mokytojus paliko kovoti vienus.

Kai kurie Alytaus rajono mokytojai prasitarė, kad iš rajono savivaldybės sulaukę žinių, kad jeigu neis atostogauti, jiems bus taikomos prastovos. O jų metu mokama tik dalis atlyginimo.

Nevertė, o tik paprašė?

„Niekas jų nevertė eiti atostogauti. Vieni išėjo, kiti – ne. Meras turi tokią teisę ir ją pasilieka paprašyti. Vadovų ir rajono administracijos susirinkime paprašiau, nes mes turime tokią tradiciją dalį atostogų pasiimti šaltuoju metų laiku, o dalį – vasarą. Daug kas išėjo solidariai atostogauti, kadangi vaikų mokyklose nėra ir tas ugdymo procesas nelabai vertas“, – aiškino A. Vrubliauskas, valdantis su nedidele pertrauką rajoną nuo 1997 m.

Jis taip pat tvirtino, kad mokytojams būtina mokytis su mokiniais dirbti nuotoliniu būdu, nes esą to anksčiau ar vėliau prireiks.

Bet kodėl mokytojai, sutikę išeiti atostogų, jų metu privalo mokytis dirbti nuotoliniu būdu, o tuo tarpu mokyklose, kol nėra mokinių to daryti negali?

„Ir patys mokysimės, nes dabar visur – kūrybinis procesas. Visas pasaulis šioje srityje neturi didelės patirties“, – svarstė meras.

Jis taip pat planuoja, kad jau kitą savaitę mokytojai iš atostogų grįžtu keliomis dienomis anksčiau, kad jie kibtų mokytis dirbti nuotoliniu būdu.

Pamiršo, iš kur gauna pinigus?

„Aš esu mokyklų steigėjas ir jūs privalote manęs klausyti“, – citavo Alytaus rajono mokytojai A. Vrubliauską.

E. Jovaišą nustebino tokie mero pareiškimai. Jis priminė, kad apie 60 proc. ugdymui skirtų pinigų savivaldybės gauna iš šalies biudžeto.

„Valstybė ir mokesčių mokėtojų surenkamų pinigų duoda savivaldybėms pinigų mokytojų algoms išmokėti, todėl tokia A. Vrubliausko savivalė absoliučiai netoleruotina“, – rėžė komiteto vadovas.

A. Vrubliauskas skundėsi, kad iš valstybės gaunamų pinigų mokykloms išlaikyti nepakanka ir savivaldybės privalo skirti ir savų lėšų.

„Visų rajonų ir miestų merai, siaučiant pavojingam virusui dirba išsijuosę, o mūsų meras nusprendė paatostogauti ir padirbėti savo ūkyje“, – portalui lrytas.lt pasakojo Alytaus rajono mokytojai.

Tačiau A. Vrubliauskas tvirtino nebuvo išėjęs atostogų: „Dar nebuvau išėjęs atostogų, nes turiu daug darbo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.