Klaipėdos universitetinėje ligoninėje įtampa: praneša, kad medikai dalijasi panaudotomis kaukėmis

Po žinių apie vieną sostinės Šeškinės poliklinikoje dirbusią medikę, kuriai trečiadienį buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija COVID-19, dėl savo sveikatos ne juokais susijaudino ir pajūrio medikai.

 Klaipėdos universitetinėje ligoninėje įtampa: praneša, kad medikai dalijasi panaudotomis kaukėmis.<br> Lrytas.lt montažas
 Klaipėdos universitetinėje ligoninėje įtampa: praneša, kad medikai dalijasi panaudotomis kaukėmis.<br> Lrytas.lt montažas
Klaipėdos universitetinėje ligoninėje medikams stinga būtiniausių asmeninės apsaugos priemonių.<br> G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos universitetinėje ligoninėje medikams stinga būtiniausių asmeninės apsaugos priemonių.<br> G.Pilaičio nuotr.
Politikė N.Puteikienė stebisi: uostamiesčio meras V.Grubliauskas tik dabar suprato, kad savivaldybės kontroliuojamos ligoninės medikams neužtenka amunicijos veiksmingai kovai su pandemija.<br> G.Pilaičio nuotr.
Politikė N.Puteikienė stebisi: uostamiesčio meras V.Grubliauskas tik dabar suprato, kad savivaldybės kontroliuojamos ligoninės medikams neužtenka amunicijos veiksmingai kovai su pandemija.<br> G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis teigia, jog padėtis kontroliuojama. <br> G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis teigia, jog padėtis kontroliuojama. <br> G.Pilaičio nuotr.
Verslininkų parama jau atgabenta į ligoninę.<br> "Begos" nuotr.
Verslininkų parama jau atgabenta į ligoninę.<br> "Begos" nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 19, 2020, 10:24 AM, atnaujinta Mar 19, 2020, 12:05 PM

Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) profsąjunga kreipėsi į uostamiesčio savivaldybę prašydama užtikrinti, kad visi šios įstaigos medikai būtų aprūpinti asmeninėmis apsaugos priemonėmis.

Stinga apsaugos priemonių

Klaipėdos ligoninėje gydomi šeši pacientai, kuriems įtariama ir patvirtinta COVID-19 infekcija. Padidėjus rizikai užsikrėsti koronavirusu, medikų profsąjunga atliko apklausą dėl asmeninių apsaugos priemonių, būtinų sveikatos priežiūros paslaugas teikiantiems specialistams.

„Apklausa atskleidė, jog reikia daugiau asmeninių apsaugos priemonių ne tiktai tiems darbuotojams, kurie gydo, slaugo infekuotus pacientus, tačiau ir likusiam personalui, siekiančiam užtikrinti kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas visiems“, – tvirtina KUL profsąjungos pirmininkas Dainius Burdulis.

Profsąjunga Klaipėdos savivaldybės, kaip KUL steigėjos, prašo skirti respiratorių kvėpavimo takų apsaugai, chirurginių ir procedūrinių kaukių, akinių ir veido skydelių, vandeniui atsparių chalatų ilgomis rankovėmis, pirštinių, dezinfekavimo priemonių rankoms, tirpių maišų infekuotiems skalbiniams.

Sukasi kaip karo lazarete?

Klaipėdos tarybos narę Niką Puteikienę dar savaitgalį pasiekė informacija, jog iš visų KUL skyrių surinkti vienkartinių pirštinių, dezinfekcinio skysčių ir medicininių kaukių likučiai buvo perduoti Infekcinio skyriais medikams, priimantiems įtariamus ir infekuotus COVID-19 asmenis.

„Naujausia medikų informacija dar grėsmingesnė – universitetinėje ligoninėje tragiškai trūksta kaukių, operuojantys gydytojai veidus prisidengia veidą marle, priimamajame perduoda vieni kitiems po pamainos panaudotas asmenines apsaugos priemones“, – savo feisbuke skelbia N.Puteikienė.

„Neužtikrinus reikalingų darbo sąlygų, ligoninės darbuotojai turi teisę atsisakyti teikti sveikatos apsaugos paslaugas“, – laiške Klaipėdos savivaldybei primena KUL medikų profsąjungos lyderis D.Burdulis.

Biudžete įžvelgia rezervų

Visuomenininkas Virgilijus Partaukas miesto merą Vytautą Grubliauską ragina kuo greičiau pasirūpinti, kad savivaldybė nupirktų viską, ko šiandien trūksta niversitetinei ligoninei: „Nešvaistykime biudžeto pinigų abejotiniems projektams, padėkime medikams ne žodžiais ir spaudos konferencijomis“.

N.Puteikienė miesto biudžete įžvelgia realių KUL finansavimo šaltinių rezervų. Savivaldybės administracijai politikė siūlo generuoti reikiamų lėšų, pirmiausiai peržiūrėjus nemažai triukšmo dėl padidėjusių statybos kainų sukėlusį Danės skvero uostamiesčio centre rekonstravimo projektą.

„Numatytas granito dangas pakeitus į pigesnes betono trinkeles, sutaupytus tris milijonus eurų būtų galima skirti medikų apsaugos priemonėms, plaučių ventiliavimo įrangai, papildomų vietų infekuotiems asmenims įrengimui ir kitokioms būtinosioms reikmėms“, – įsitikinusi N.Puteikienė.

Toliau aptarnaus pacientus

Klaipėdos savivaldybės surengtoje spaudos konferencijoje KUL vadovas Vincas Janušonis pažymėjo, jog ligoninėje apsaugos priemonių šiuo metu dar pakanka, esant sudėtingai situacijai bei gausiems pacientų srautams, jų turėtų užtekti savaitei.

V.Grubliauskas pranešė, kad savivaldybės lėšomis perkami respratoriai, planuojama įsigyti ir kitokių pirmojo būtinumo apsaugos priemonių, kurios greičiausiai susidėvi. Tam, pasak mero, skirta apie 200 tūkst. eurų. 

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis prisipažino, jog dalį reikiamų apsaugos priemonių universitetinė ligoninė skolinasi iš kitų sveikatos apsaugos įstaigų arba perka jas savo lėšomis. 

„Kinijoje užsakyti 50 tūkstančių respiratorių medikus pasieks artimiausiu metu. Nuo savaitės pradžios sakiau, kad mums trūksta apsaugos priemonių, kai kurių centrinės valdžios sprendimai vėluoja“, – kalbėjo Klaipėdos meras.

V.Janušonis patikino, jog medikai, nepaisant sunkumų, pasirengę aptarnauti pacientus, tarp jų ir keltais į Klaipėdą iš Zasnico ir Kylio atvykstančius Lietuvos piliečius, jeigu jiems bus nustatyti pirminiai koronaviruso simptomai.

Ranką ištiesė verslininkai

Medikams stengiasi padėti verslininkai: Jūrų krovinių kompanija „Bega“ nupirko 3 tūkst. vienkartinių chalatų ir 4 tūkst. kepuraičių, kurias perdavė Klaipėdos universitetinei ir Vaikų ligoninėms.

Kadangi medikams trūksta apsaugos priemonių, verslininkai nusprendė juos paremti ne pinigais, o iškart pristatomais daiktais.

Bendrovė taip pat užsakė dezinfekuojamo skysčio – jo bus gauta daugiau negu reikia įmonei, kad būtų galima pasidalyti su gydymo įstaigomis.

Bendrovė „Orion Global PET“ Klaipėdos vaikų ligoninei padovanojo 250 respiratorių. Jie perduoti priėmimo ir intensyvios terapijos bei reanimacijos skyriams.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.