Koronavirusas priartėjo prie kariuomenės: paaiškino, kas vyksta Lietuvos karinėse struktūrose

„Žmonės, kurie tarnauja kariuomenėje nėra karantinuoti. Jie ne visą laiką būna tarnybos vietoje, jie gali išeiti. Šiek tiek baugu, kad tą infekciją gali kas nors iš kur nors atnešti“, – tokią situaciją penktadienį papasakojo į redakciją paskambinęs portalo lrytas.lt skaitytojas.

 Kariuomenei karantinas negalioja? Paaiškino, kas vyksta Lietuvos karinėse struktūrose.<br> Lrytas.lt montažas.
 Kariuomenei karantinas negalioja? Paaiškino, kas vyksta Lietuvos karinėse struktūrose.<br> Lrytas.lt montažas.
Lietuvos kariuomenė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos kariuomenė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karantinas kariuomenėje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Karantinas kariuomenėje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Karantinas kariuomenėje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Karantinas kariuomenėje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Karantinas kariuomenėje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Karantinas kariuomenėje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Andrius Dilda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Andrius Dilda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Andrius Dilda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Andrius Dilda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 22, 2020, 4:46 PM

Kariuomenės institucijų atstovai patikino, kad karinės struktūros, nepriklausomai nuo esamos situacijos, savo darbo sustabdyti negali, tačiau imasi papildomų saugumo priemonių.

Jos tapo dar aktualesnės, nes sekmadienį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informavo, kad prie asmenų, kuriems nustatytas koronavirusas, atsidūrė ir karys iš Nyderlandų. 

Dirba kaip normalią dieną?

„Darbas atrodo kaip normalią dieną. Gal bent jau būtų galima dirbti iš namų?“, – taip situaciją kariuomenėje apibrėžė portalo skaitytojas.

Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo Viešujų ryšių vyr. karininkas kpt. Andrius Dilda paaiškino, kad darbas karinėse institucijose iš tiesų nėra stabdomas: pratybos ir treniruotės nėra stabdomos, tačiau yra priimta eilė priemonių, nukreiptų į rizikos valdymą.

„Pavyzdžiui, apribotos pratybos – nebevykdomos didžiulės nacionalinės pratybos, vyksta tik nedidelės pratybos kariniuose poligonuose, kur treniruojasi ne daugiau kaip 30 karių. Laikomasi atstumo rekomendacijų, pratybos dažniausiai vyksta atvirame ore.

Dėl karių judėjimo tarp padalinių, tai tas judėjimas yra užtikrintas, nes yra tam tikros funkcijos. Tai kariai įvažiuoja ir išvažiuoja, transportas juda, bet yra sumažintas iki minimumo.

Kariai yra instruktuoti dėl higienos laikymosi, patalpos yra nuolat valomos ir dezinfekuojamos, vėdinamos. Laikomasi visų Vyriausybės nustatytų reikalavimų“, – paaiškino kpt. A.Dilda.

Kad kariuomenė ėmėsi visų reikiamų apsaugos ir prevencijos veiksmų, patikino ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

„Kariuomenė, kaip ir visi kiti, turi vadovautis SAM nurodymais ir rekomendacijomis, kad būtų mažinama viruso plitimo grėsmė. Mūsų žiniomis, kariuomenė yra ėmusis aktyvių prevencinių veiksmų“, – pranešė SAM Spaudos tarnybos vyriausioji specialistė Justina Petravičienė.

Riboja ir patekimą į teritoriją

Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo Viešujų ryšių vyr. karininkas informavo, kad taip pat ribojamas patekimas į karinių vienetų teritorijas, šauktiniai ir nuolatinės privalomosios karinės tarnybos kariai neišleidžiami namo. O tiems kariams, kuriems įmanoma, sudaromos sąlygos dirbti nuotoliniu būdu.

„Darbas vyksta, žmonės atvyksta į tarnybos vietą, žmonės atvyksta į budėjimus, po jų išvyksta namo. Į karines teritorijas stipriai apribotas patekimas civiliams.

Kariams, kurie gyvena didelėse patalpose, kaip kad šauktiniai, jiems yra apribotas išėjimas iš teritorijos.

Dėl karių neišleidimo: šauktinių arba nuolatinės privalomosios karinės tarnybos karių išleidimas namo savaitgaliais dėl prevencijos yra sustabdytas. Profesinės tarnybos kariai – kariai profesionalai, kurie nedirba su šauktiniais kariais, jei yra galimybė, tarnybą vykdo iš namų“, – portalui lrytas.lt sakė kpt. A.Dilda.

Karininkas informavo, kad karių savanorių mokymai savaitgaliais yra atšaukti, taip pat yra ir su kursais bei mokymais. Tai, ką įmanoma vykdyti nuotoliniu būdu, tai, pasak kpt. A.Dildos, yra vykdoma.

Atkreiptinas dėmesys, kad kai kuriuose kariniuose daliniuose, pavyzdžiui, Vilniuje esančioje Lietuvos karo akademijoje, nuo penktadienio prieš patenkant į įstaigos teritoriją matuojama asmenų temperatūra.

Apsaugos priemonių ėmėsi ir savivaldybėms padedantys šauliai

Lietuvos Šaulių sąjungos viešųjų ryšių specialistė Dovilė Pukertaitė, paklausta, kaip karantino sąlygomis veikia šauliai, teigė, kad Lietuvos Šaulių sąjunga padeda Lietuvos savivaldybėms. O pati sąjungos veikla – pratybos, mokymai, stovyklos – nevyksta.

„Turime 10 šaulių rinktinių, kiekvienas regionas turi po rinktinę. Rinktinių vadai patys reaguoja į savivaldybių prašymus, į ekstremalių situacijų skyrių prašymus ir atsiliepia į poreikius“, – sakė ji.

D.Pukertaitės teigimu, laikomasi Vyriausybės nurodymų, kurių laikosi ir visa Lietuva. Rinktinių vadai su šauliais bendrauja virtualiai, kontroliuojama, kad tie šauliai, kurie yra grįžę iš užsienio, laikytųsi saviizoliacijos, siekiama platinti informaciją, susijusią su koronaviruso prevencija, visais įmanomais kanalais.

Šaulių sąjungos viešųjų ryšių specialistė akcentavo, kad išskirtinis dėmesys teikiamas vyresnio amžiaus šaulių apsaugai.

„Į pagalbą neįtraukiami vyresnio amžiaus šauliai, kurie priskiriami didesnės rizikos grupei. Rinktinių vadai informuoja, kad, esant poreikiui, bus kreipiamasi ir į vyresnius šaulius, tačiau dabar jų prašoma nedalyvauti, teikiant pagalbą, arba padėti nuotoliniu būdu“, – papildomas apsaugos priemones įvardijo Lietuvos šaulių sąjungos atstovė.

Šaulių sąjungos viešųjų ryšių specialistės teigimu, šauliai šiuo metu padeda karštojoje linijoje, suteikiančioje informaciją apie koronavirusą, taip pat mobiliuosiuose koronaviruso testavimo punktuose, šauliai budi prie ligoninių Alytaus regione ir prie Klaipėdos universitetinės ligoninės, kur jų pagalbos prašoma, reguliuojant pacientų srautus.

Šauliams, kurie budi prie priėmimo skyrių ligoninėse ar mobiliuose testavimo punktuose, kviečiančios institucijos suteikia visas reikiamas apsaugos priemones. Štabai aprūpinti dezinfekciniu skysčiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.