Įveikti epidemiją – tai bendra visos žmonijos užduotis

Aš gyvenu ir dirbu Lietuvoje. Kaip ir visi, kiekvieną dieną stebiu naujojo koronaviruso plitimo situaciją, o ypač Europai tapus stipriai epidemijos paveiktu regionu, koronavirusui staigiai paplitus į daugybę šalių ir itin padidėjus patvirtintų ligos atvejų skaičiui. Kiekvieną dieną besikeičianti statistika neramina mane ir Kinijos žmones.

 Kinijos Liaudies Respublikos ambasadorius Lietuvoje Shen Zhifei.
 Kinijos Liaudies Respublikos ambasadorius Lietuvoje Shen Zhifei.
Daugiau nuotraukų (1)

Kinijos Liaudies Respublikos ambasadorius Lietuvoje Shen Zhifei

Mar 24, 2020, 11:13 AM

Epidemija nepaiso valstybių sienų ir yra bendras žmonijos priešas. Pirmoji patyrusi jos smūgį, Kinija užjaučia visas šalis, kurios šiuo metu susiduria su koronavirusu ir iš to kylančiais sunkumais. Pasinaudodamas proga, norėčiau pasidalinti su skaitytojais savo mintimis ir atsakyti į dažnai iškylančius klausimus: kokia yra dabartinė epideminė padėtis Kinijoje? Kaip Kinija gali padėti Lietuvai, Europai ir pasauliui kovojant prieš epidemiją? Ko tarptautinė bendruomenė gali išmokti iš epidemijos? Kokios yra Kinijos ekonomikos ateities perspektyvos?

1. Epideminė padėtis Kinijoje toliau gerėja

Nuo sausio pabaigoje prasidėjusio protrūkio pradžios, Kinijai prireikė tik kiek daugiau nei 50 dienų iš esmės suvaldyti epidemiją. Keturias dienas iš eilės nebuvo užfiksuotas nei vienas vietinis užsikrėtimas, atsigauna gamyba ir grįžta įprastas gyvenimo ritmas. Už šio laimėjimo – didelės Kinijos žmonių pastangos sunkiai dirbti ir priešintis epidemijai. Naujasis koronavirusas pasižymi ilgu inkubaciniu periodu, dideliu užkrečiamumu jo metu, jis gali būti perduotas ne vienu būdu, dėl to jo prevencija ir kontroliavimas tampa apsunkinti. Per pastarąjį šimtmetį Kinijoje, tai buvo greičiausiai perduodamas, didžiausia infekcijų apimtimi ir sudėtingiausia prevencija ir kontrole pasižymėjęs visuomenės sveikatai pavojingos ligos protrūkis. Vadovaujant prezidentui Xi Jinping, Kinijos vyriausybė greitai ėmėsi veiksmų ir epidemijos prevencija ir kontrolė tapo svarbiausiu prioritetu bei buvo sukurta nacionalinės gynybos ir kontrolės sistema.

Visa šalis susivienijo, vyko lenktynės su laiku, buvo kovojama prieš ligą, visos šalies žmonės buvo įtraukti ir mobilizuoti į aršų karą prieš epidemiją. Siekiant suvaldyti situaciją „uždarytame mieste“ Uhane, dešimtys milijonų sąmoningai izoliavosi namuose keletui mėnesių; daugiau nei 40,000 šalies medicinos darbuotojų padėjo Hubėjaus provincijai dieną ir naktį gelbėti pacientus; miestui patekus į bėdą, gelbėti suskubo visa šalis – čia matome Kinijos pranašumą.

Stovėdama šiame mūšio lauke be dūmų, Kinija ryžtingai prisiėmė pareigą apsaugoti savo ir užsienio valstybių žmonių sveikatą. Būdama priešakinėje fronto linijoje, ji laimėjo šiek tiek laiko kitoms valstybėms reaguoti į epidemiją, parodė atsidavimą ir pasiaukojimą dėl pasaulio visuomenės sveikatos.

2. Kinija tikisi kartu su kitomis valstybėmis įveikti sunkumus

Viruso plitimas nepaiso valstybių sienų, ir šalys turi bendradarbiauti ties klausimais, kurie liečia prevenciją ir gydymą. Pagerėjus epideminei situacijai šalies viduje, Kinija aktyviai dalinasi savo prevencijos ir kontrolės, diagnozavimo ir gydymo patirtimi su visomis šalimis, taip pat ir Lietuva. Prireikus, į kitas valstybes yra siunčiamos medikų ekspertų grupės, Kinija paaukojo 20 milijonų JAV dolerių Pasaulio sveikatos organizacijai, o Europos Sąjungai, Afrikos Sąjungai, 82 tarptautinėms organizacijoms ir šalims pagalba teikiama medicinos priemonėmis. Kinija taip pat atvers kanalus medicinos priemonių eksportui, pasinaudos gamybos pajėgumais ir padės pataisyti kai kurių šalių viešųjų pirkimų spragas. Ne tik centrinė vyriausybė, bet ir regionų valdžios, įmonės ir nevyriausybinės organizacijos aktyviai prisidėjo prie aukų kitoms šalims. Džiaugiamės matydami, kad pirmosios įmonių dovanotos medicininės priemonės jau pasiekė Lietuvą. Aš tikiu, kad iš Kinijos pusės bus daugiau paramos priemonėmis ir ji prisidės Lietuvos kovoje prieš epidemiją.

Kinija neketina Europai ir pasauliui siūlyti savo kovos prieš epidemiją modelį, bet ji yra pasiruošusi aktyviai dalintis savo gerąja patirtimi, dalintis ištekliais, koordinuoti veiksmus, ir dirbti kartu su kitomis šalimis, viena kitą remti iki kol pasaulinė pergalė prieš epidemiją bus pasiekta.

3. Bendros žmonijos ateities kūrimas mums yra įkvėpimas kovojant su epidemija

Naujai pasirodžiusi koronaviruso epidemija ir tokie visuomeninės sveikatos pavojaus atvejai, kaip Ebola ir H1N1 virusai, kurie pastaraisiais metais pasirodė ne kartą, parodė, kad globalizacijos eroje, susiduriant su netradicinių saugumo grėsmių iššūkiais, šalių likimai yra glaudžiai susiję. Pasaulis nėra izoliuota sala, ir nė viena šalis negali išgyventi viena.

Vienašališkumas, didelis savanaudiškumas, pasyvus stebėjimas iš šalies bei neigiama reakcija galiausiai padarys žalą pačios šalies nacionaliniams interesams, taip pat ir bendriems žmonių interesams. Epidemijos akivaizdoje stipriai jaučiame, kad žmonijos likimas yra glaudžiai susijęs. Bendros žmonijos ateities kūrimas yra teisinga kryptis ir istorinė tendencija bei tinkamas būdas išspręsti žmonijos problemas ir iššūkius.

Kai kurių šalių politikai į viską žiūrėjo iš šalies, pasinaudojo galimybėmis nesąžiningai gauti pelną, kabino viruso etiketes tam tikroms šalims ir netgi kurstė rasinę diskriminaciją bei neapykantą. Minėtas elgesys prieštarauja lūkesčiams ir pastangoms kovojant su epidemija. Tai taip pat rodo civilizuotumo esmės praradimą ir tam turėtų būti ryžtingai priešinamasi.

Susidūrusi su šios epidemijos protrūkiu, susiduriama ir su pasaulinės visuomenės sveikatos valdymo trūkumais. Kinija nori sujungti jėgas kartu kovojant su epidemija, stiprinti tarptautinį koordinavimą ir bendradarbiavimą, gerinti visuomenės sveikatos klausimų padėtį tarptautinėje darbotvarkėje, skatinti tarptautinio bendradarbiavimo projektus sveikatos srityje ir aktyviai kurti „Sveikatos šilko kelią“ bei „Žmonijos sveikatos bendruomenę“, drauge išsaugoti Motiną Žemę, mūsų bendrus namus, ir dirbti klestinčiame pasaulyje, kuriame visi esame drauge.

4. Ilgalaikė teigiama Kinijos ekonomikos tendencija nesikeis, ji vaidins pasaulio ekonomikos „stabilizatoriaus“ vaidmenį.

Kinijos ekonomika pirmiausiai pajuto epidemijos padarinius, tačiau tai laikina. Kinija turi tvirtus resursų ir technologinius pagrindus bei ypač didelį rinkos pranašumą. Jos ekonominis atsparumas yra stiprus ir kupinas energijos. Dėl epidemijos jis nebus itin stipriai paveiktas, o ilgalaikė teigiama tendencija nepasikeis. Kovojant su epidemija, Kinijos įvairių prekių gamybos pajėgumai per trumpą laiką greitai išsiplėtė, o tai visiškai atspindi Kinijos ekonomikos stiprius tiekimo, prisitaikymo ir atkūrimo pajėgumus; šioje nepalankioje situacijoje kai kurie nauji verslo modeliai bei produktai auga ir vystosi. Atnaujinus darbą ir Kinijos įmonių gamybos veiklą bei įgyvendinant ekstremalių situacijų prevencijos politiką Kinijos įmonių gyvybingumas ir rinkos potencialas bus toliau skatinamas, gamybos investicijos ir vartojimo potencialas vėl bus išlaisvinamas, o Kinijos ekonominė veikla normalizuosis ir prisidės prie pasaulio ekonomikos atsigavimo ir augimo.

Norėčiau pasinaudoti šia proga ir atiduoti pagarbą Lietuvos medikams, kurie fronto linijoje kovoja su epidemija. Tikiu, kad vadovaujant Lietuvos vyriausybei bei sujungiant visos visuomenės pastangas, Lietuvos žmonės anksti įveiks epidemiją bei tikiuosi, kad bus nuolat tobulinamas tarpusavio supratimas, abipusis pasitikėjimas ir abipusė pasaulio šalių parama bendradarbiaujant ir siekiant kartu apsaugoti žmonių sveikatą ir gerovę.

Kinijos Liaudies Respublikos ambasadorius Lietuvoje Shen Zhifei

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.