D. Gaižauskas: aš nei užsieny buvau, nei sergu, nei turėjau sąlytį su sergančiuoju

Seimo narys, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Dainius Gaižauskas pirmadienį atmetė teiginius, kad jis esą galėjo pažeisti karantino ir saviizoliacijos tvarką. Pasak D.Gaižausko, jis neatitinka jokių privalomajai saviizoliacijai būtinų sąlygų.

Dainius Gaižauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 6, 2020, 11:43 AM, atnaujinta Apr 9, 2020, 6:02 PM

„Pabrėžiu, kad ši paskleista tikrovės neatitinkanti informacija man padarė ir tebedaro didelę žalą, žeminant ir paniekinant mane bei pakertant pasitikėjimą manimi, kaip valdžios atstovu. (...) Šis melas taip pat kelia nerimą, baimę visuomenėje ir kursto nepasitikėjimą valdžia“, – pirmadienį sakė D.Gaižauskas.

Jis paaiškino, kad pats neatitinka pagrindinių Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytų aplinkybių, kurios nurodo privalomosios saviizoliacijos taisykles. Pasak D.Gaižausko, jis neturėjo sąlyčio su koronavirusu infekuotu asmeniu.

„Aš nei užsieny buvau, nei sergu ar įtariamas, kad sergu, nei turėjau sąlytį su sergančiu asmeniu – man priverstinė saviizoliacija nebuvo būtina“, – teigė D.Gaižauskas.

Kartu parlamentaras pabrėžė, kad jis dalyvavo savanorystės akcijoje, kai dar nebuvo informacijos, jog dar kažkas iš Seimo kanceliarijos būtų užsikrėtęs koronavirusu.

Seimo narys teigė, kad jo padėjėja, sužinojusi apie koronaviruso diagnozę, iškart informavo visus asmenis, su kuriais buvo susitikusi, taip pat Seimo vadovybę ir kanceliariją. Po to, pasak D.Gaižausko, Seime atlikta dezinfekcija.

„Nustatėme, kad nei aš, nei NSGK biuro darbuotojai tiesioginio kontakto neturėjome, todėl nusprendėme, kad (...), laikydamiesi maksimalaus atsargumo, turime laikytis saviizoliacijos savanoriškai – nedalyvauti jokiose akcijose, nesusitikinėti su žmonėmis“, – sakė D.Gaižauskas.

Jis patikino, kad Marijampolės mobiliajame tyrimų punkte pasitikrino dėl koronaviruso, nes jautė kai kuriuos peršalimo simptomus. Vis dėlto NSGK pirmininkas pabrėžė, kad jam nebuvo sudarytos išskirtinės sąlygos, o testo atsakymas buvo neigiamas.

D.Gaižausko teigimu, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga taip pat asmeniškai jam patvirtino, kad jis neatitinka jokių reikalavimų privalomai saviizoliacijai.

„Kadangi tuo metu nebuvo papildomų tvarkų, aš (...) kovo 29 d. paskambinau ministrui A. Verygai, paaiškinau visas aplinkybes, pasakiau, kad man buvo padarytas tyrimas – testas neigiamas, paklausiau, ar man būtina saviizoliuotis – nebuvau užsienyje ir neturėjau sąlyčio.

Ministras, mane išklausęs, pasakė, kad neatitinku jokių saviizoliacijos sąlygų, kurios yra būtinos, galiu dalyvauti NSG posėdyje, kaip ir plenariniame posėdyje“, – pabrėžė D.Gaižauskas.

Kaip praėjusią savaitę skelbė Delfi, D.Gaižauskui buvo atliktas koronaviruso testas, paaiškėjus, kad jo padėjėjai buvo nustatyta infekcija. Po atlikto testo, remiantis Delfi publikuota informacija, Seimo narys nesilaikė 14 dienųzoliacijos režimo.

L. Kasčiūnas: kyla abejonių, ar D. Gaižauskas sako tiesą

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narys Laurynas Kasčiūnas toliau spaudžia NSGK pirmininką „valstietį“ Dainių Gaižauską pasiaiškinti dėl jam atlikto koronaviruso testo. Politiko teigimu, kyla abejonių, ar D. Gaižauskas galimybę pasidaryti testą dėl viruso gavo pagrįstai.

Pirmadienį L. Kasčiūnas pabrėžė, kad yra dėl ko suabejoti, ar tikrai NSGK pirmininkas gavo progą pasidaryti testą kaip eilinis pilietis. L. Kasčiūno teigimu, tuomet, kai D. Gaižauskas kovo 27 d. prašė testo, jis tiesiog neatitiko tuometinių reikalavimų, norint įgyti tokią galimybę.

„Jo amžiaus žmogui, norint gauti testą, reikėjo ne tik (tam tikrus susirgimo koronavirusu simptomus atitikti. – ELTA), o jis neturėjo net temperatūros, jis turėjo tik kosulį. Jis turėjo būti arba grįžęs iš užsienio, arba turėjo turėti kontaktą su užsikrėtusiuoju. Bet jis ne kartą minėjo, kad jokio kontakto neturėjo.

Tačiau šiandien jis pasakė, kad operatoriui papasakojo Seimo situacijos aplinkybes ir, labai tikėtina, leido suprasti operatoriui, kad kontaktas buvo. Tai turbūt leidžia kalbėti apie tai, kad operatorius priėmė sprendimą padaryti testą. Jei D. Gaižauskas operatoriui yra pasakęs, kad jis kontaktą turėjo, tai tokiu atveju jam reikėjo automatiškai, nepaisant to, ar testas teigiamas, ar neigiamas, nuo kovo 17 d. – galimo paskutinio kontakto datos – izoliuotis 14 dienų. Tačiau jis to nedarė“, – sakė L. Kasčiūnas.

„Šios abejonės kelia klausimą, ar tarp mūsų nėra išskirtinės kastos žmonių, kurie gali gauti testą kitaip nei visi. Arba žmogus tiesiog pamelavo dėl aplinkybių ir operatoriui pasakė, kad turėjo kontaktą. Šias abejones gali išsklaidyti tik jo asmeninis kreipimasis į 1808 liniją, prašant, kad įrašas būtų pateiktas visuomenei“, – tęsė konservatorius.

Jo teigimu, Seimo nariai privalo rodyti tinkamą pavyzdį gyventojams, tad abejonių išsklaidymas dėl D. Gaižausko testo yra būtinas.

„Mes kalbame apie Seimo narį, NSGK pirmininką, kuris visuomenei turi rodyti pavyzdį ir nemeluoti dėl simptomų, laikytis karantino ir saviizoliacijos taisyklių“, – akcentavo Seimo narys.

Ypač, pabrėžė L. Kasčiūnas, kad D. Gaižausko veiksmai buvo kaip tik tuo metu, kai Seime buvo priiminėjami sprendimai, griežtinantys bausmes dėl karantino nesilaikymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.