Arūnas Karaliūnas. Spekuliantai Kaune vėl kelia galvą

Jeigu yra paklausa, visada atsiras apsukruolių, pasiruošusių išpildyti pinigų turinčių žmonių užgaidas. Tokia taisyklė itin puikiai žinoma Kaune, kurio gyventojai nuo senų laikų garsėjo verslumu.

 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2020, 7:16 AM, atnaujinta Apr 13, 2020, 7:43 AM

Atrodė, kad vadinamoji spekuliacija negrįžtamai liko užmiršta nuo praėjusio amžiaus pabaigos, sulig sovietinės eros pabaiga. Tuomet žmonės turėjo pinigų, tačiau už juos negalėjo nusipirkti norimų prekių už nustatytą kainą.

Tokių pirkinių sąraše buvo ne tik automobiliai, baldai. Reikėjo pažinčių norint nusipirkti televizorių, kilimą, pietų servizą ar vaizdo grotuvą. Eilės parduotuvėse rikiuodavosi ir prie kavos, apelsinų ar konservuotų žirnelių.

Prieš 30-40 metų svarbiausia buvo gauti paklausią prekę, o jau norinčiųjų ją įsigyti visada atsirasdavo.

Neturintys pažinčių kauniečiai galėjo išsvajotų gaminių įsigyti pas perdavinėtojus, kurie sovietiniais laikais tuometės valdžios paniekinamai buvo vadinami spekuliantais.

Sunku patikėti, tačiau šis reiškinys atgimė 2020-aisiais, pačiu netinkamiausiu metu, kai geidžiamiausia preke tapo apsauginės kaukės, guminės pirštinės bei dezinfekcinis skystis.

Nepaisant prekybininkų pažadų pripildyti lentynas, dar visai neseniai šių prekių gyventojai galėjo nusipirkti tik turėdami pažinčių. Ir tik ribotą skaičių.

Kauniečiai net juokavo, kad išsiruošus į miestą ieškoti apsaugos priemonių nuo bjauraus užkrato, tikrai kyla pavojus juo užsikrėsti, nes tenka aplankyti net kelias vaistines ir stumdytis eilėse.

Nenuostabu, kad tokia situacija skuba pasinaudoti apsukrūs veikėjai, pasirengę aprūpinti žmones net apsaugos priemonėmis. Aišku, už didesnę kainą.

Štai balandžio 8-ąją Kauno apskrities policijos pareigūnai, tiriantys ekonominius nusikaltimus, pas 42 metų vyrą rado ir paėmė daugiau kaip 5 tūkstančius medicininių kaukių.

Kriminalistai pastebėjo skelbimus interneto portaluose, kuriuose buvo pranešama apie parduodamas kaukes. Sandoris turėjo įvykti simbolinėje vietoje – prekybos miestelio „Urmas“ prieigose.

Sovietiniais laikais ten buvo įvairių materialių gėrybių oazė, kurios vartai atsiverdavo tik išrinktiesiems.

Automobilyje „Audi A4“ pareigūnai aptiko 5300 apsauginių kaukių. Jų savininkas negalėjo pateikti jokių įsigijimo dokumentų ar sertifikatų.

Galbūt jos pasiūtos Garliavos mūrinuko rūsyje, kur sovietmečiu visu pajėgumu vyko „Levi's“, „Montana“ džinsų gamyba, ir kildavo sunkumų šias klastotes atskirti nuo tikrų gaminių.

Tai ne pirmas toks atvejis. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai nuo balandžio pradžios Kaune nustatė dar 4 neteisėtos prekybos medicininėmis kaukėmis atvejus.

Didieji prekybos ir vaistinių tinklai kasdien skelbiasi atgabenantys vis daugiau apsauginių kaukių, todėl galima tikėtis, kad visi norintys netrukus galės jų įsigyti. Perpardavinėti jas nebeliks prasmės, o pareigūnai galės sutelkti pajėgas kitose srityse.

Vis dėlto įgimtas kaunietiškas verslumas verčia manyti, kad netrukus jo apraiškas išvysime kitose srityse.

Dezinfekcinį skystį kauniečiai perka jau ne litrais, o kibirais, kartais jis net dovanojamas.

Galima numanyti, kad sumažėjus poreikiui naudoti skystį pagal tikrąją paskirtį, rinkoje atsiras įvairių trauktinių bei užpiltinių, kurios esą yra įstabaus skonio ir siūlomos už patrauklią kainą.

Visi puikiui žino dezinfekcinio skysčio sudėtį, o verslus kaunietis tikrai neleis prapulti paklausiam daiktui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.