VSD paskelbus apie pradėtą tyrimą – V. Bako atsikirtimas: nesistebiu, dar vienas noras įbauginti

Buvęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas teigia, kad Valstybės saugumo departamentas (VSD) pradėtas tyrimas dėl įslaptintos informacijos neteisėto atskleidimo, po to, kai jis pranešė gavęs duomenų iš pranešėjo – dar vienas noras susidoroti su tam tikrais žmonėmis bei juos įbauginti.

 V.Bakas atsikirto D.Gaižauskui.<br> lrytas.lt koliažas.
 V.Bakas atsikirto D.Gaižauskui.<br> lrytas.lt koliažas.
 Kaip nurodoma VSD pateiktoje informacijoje, 2020 m. kovo 5 d. naujienų portale ,,Delfi” publikuotame straipsnyje ,,Skandalą dėl VSD veiklos sukėlęs dokumentas: pateikiame pilną versiją” atskleidžiama VSD įslaptinta informacija.<br> 123rf iliustr.
 Kaip nurodoma VSD pateiktoje informacijoje, 2020 m. kovo 5 d. naujienų portale ,,Delfi” publikuotame straipsnyje ,,Skandalą dėl VSD veiklos sukėlęs dokumentas: pateikiame pilną versiją” atskleidžiama VSD įslaptinta informacija.<br> 123rf iliustr.
D.Gaižauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Gaižauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Gaižauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Gaižauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Gaižauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Gaižauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Gaižauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Gaižauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Paulina Levickytė, ELTA

Apr 15, 2020, 1:37 PM, atnaujinta Apr 15, 2020, 1:42 PM

„Nuo pat pirmų dienų VSD direktorius Darius Jauniškis siekia susidoroti su pranešėju ir pradėjo jam daryti spaudimą. Kaip žinote, žmogus buvo neišleistas atostogų ir tai buvo paviešinta. Aš to nesistebiu, kad tokie tyrimai gali būti pradėti tam, kad tiesiog būtų susidorota su žmonėmis ir jie įbauginti“, – Eltai sakė V. Bakas.

Anot jo, būtų sveikintina, jei VSD pradėtų tyrimą ir dėl apskritai įslaptintos informacijos nutekėjimo. V. Bakas taip pažymi, kad pats VSD galimai informaciją ir nutekina.

„Sveikinu, kita vertus, jei tyrimai VSD bus pradėti dėl apskritai įslaptintos informacijos tekinimo. Tie, kas dirba NSGK komitete, mato, kad neretai įslaptinta informacija, kuri teikiama komiteto nariams ir kitiems pareigūnams, ji dažnai nuteka, ir iki šiol nebuvo tinkamai reaguojama. Tai bendrąja prasme įslaptintos informacijos nutekėjimas kaip problema yra (...) Neatmestina galimybė, kad tokia įslaptinta informacija nuteka būtent iš pačio VSD. Pranešėjo pateikta medžiaga rodo, kad VSD direktorius ir jo pavaduotojas yra įsivėlę į informacijos rinkimą, kuris tikrai nėra pagrįstas įstatymu, jis nėra teisėtas. Dar didesnė problema, kad pranešėjas patyrė spaudimą ir į tai nebuvo tinkamai sureaguota“, – teigė jis.

V. Bakas labai abejoja, ar apskritai VSD gali pats imtis tokio tyrimo.

„Aš labai abejoju, kad pats VSD gali atlikti tokį tyrimą. Kiek žinau, VSD buvo įspėtas, kad nedarytų spaudimo pranešėjui, ir tai padarė Generalinė prokuratūra ir, mano žiniomis, tai buvo padaryta raštu“, – sakė jis.

NSGK primininkas Dainius Gaižauskas trečiadienį informavo, kad VSD pradėjo tyrimą dėl įslaptintos informacijos neteisėto atskleidimo, po to, kai buvęs NSGK vadovas Vytautas Bakas pranešė gavęs duomenų iš pranešėjo.

VSD informuoja, kad 2020 m. kovo 5 d. naujienų portale „Delfi” publikuotame straipsnyje „Skandalą dėl VSD veiklos sukėlęs dokumentas: pateikiame pilną versiją” atskleidžiama VSD įslaptinta informacija, numatyta VSD Detalaus įslaptintos informacijos, susijusios su LR valstybės saugumo departamento veikla, sąraše. Įvertinus tai, kad straipsnyje publikuota informacija sudaro tarnybos paslaptį, VSD balandžio 8 d. kreipėsi į LR generalinę prokuratūrą prašydama pateikti vertinimą, ar pranešėjo apklausa vykdant tyrimą dėl galimo įslaptintos informacijos neteisėto atskleidimo gali būti vertinama kaip neigiamo poveikio darymas.

VSD taip pat atkreipė komiteto dėmesį, kad straipsnyje pateiktas dokumentas ne tik atskleidė VSD įslaptintą informaciją, bet taip pat paviešino tam tikrus pranešėjo duomenis, kurie VSD pareigūnams ir darbuotojams leido identifikuoti pranešėjo asmens tapatybę.

„Panašu, kad ir pranešėjo apsaugos įstatymas pažeistas, o tai jau baudžiamosios bylos klausimai“, – feisbuke trečiadienį rašo D. Gaižauskas.

Jo teigimu, VSD raštu informavo NSGK apie pradėtą tyrimą dėl įslaptintos informacijos atskleidimo.

„Generalinė prokuratūra turės atsižvelgusi vertinti visas aplinkybes ir, panašu, kad čia baudžiamosios bylos reikalai, labai rimti“, – Eltai teigė D. Gaižauskas.

ELTA primena, kad V. Bakas pateikė informaciją, neva VSD vadovybės nurodymu 2018-2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuomečio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinką ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį priėmė VSD direktoriaus Dariaus Jauniškio priesaiką ir paskyrė antrai penkerių metų kadencijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.