Ugniagesiai Švenčionių r. atliko radiacinio fono matavimus – normų neviršija

Nors dėl Lietuvoje paskelbto karantino laikinai sustabdyti valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnų tarnybiniai užsiėmimai ir mokymai, tačiau tobulinti profesinius įgūdžius pareigūnams būtina. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 3-iosios komandos pareigūnai balandžio 16 d. Švenčionių rajone gilino praktinius įgūdžius atlikdami antžeminės radiacinės žvalgybos elementus: dozės galios matavimus, ėminių ėmimą iš šulinių ir atvirų vandens telkinių.

 Ugniagesiai Švenčionių r. atliko radiacinio fono matavimus – normų neviršija.<br> PAGD nuotr.
 Ugniagesiai Švenčionių r. atliko radiacinio fono matavimus – normų neviršija.<br> PAGD nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2020, 10:31 AM

Kaip rašoma PAGD pranešime, pareigūnai naudojo būtinas apsaugos priemones – respiratorius, kostiumus, pirštines ir akinius, o dirbo lauko sąlygomis, neturėdami kontakto su pašaliniais asmenimis.

„Visose numatytose vietose buvo atlikti radiacinio fono matavimai. Jie neviršijo Lietuvoje nustatyto gamtinio fono rodiklių, – sakė 3-iosios komandos viršininkas Andžejus Romeiko. – Šiandien išstudijavome vieną maršrutą, kurį dabar geriau žinosime, jeigu Radiacinės saugos centro nurodymu tektų važiuoti atlikti radiacinę žvalgybą. Ateityje su ugniagesiais gelbėtojais numatome išstudijuoti dar 4-5 tokius maršrutus. Net ir karantino metu stengiamės tobulinti ugniagesių gelbėtojų įgūdžius.“

Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 3-iosios komandos pareigūnai specializuojasi atlikti gelbėjimo darbus lokalizuojant pavojingas chemines medžiagas ir preparatus, kurie, patekę į aplinką kelia grėsmę žmonių gyvybei, sveikatai, aplinkai, bei gelbėjimo darbus, susijusius su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinių, branduolinių medžiagų lokalizavimu.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas yra pareiškęs norą 2020 metais Lietuvoje surengti Europos Sąjungos civilinės saugos modulių pratybas EU-MODEX, kurių metu Lietuvoje įgūdžius cheminių, biologinių, radiacinių ir branduolinių nelaimių atvejais tobulintų komandos iš užsienio šalių. Ar pavyks šias pratybas surengti šių metų rudenį, paaiškės vasarą, kai bus priimtas sprendimas dėl pratybų surengimo ar nukėlimo į vėlesnį, visoms šalims dalyvėms priimtiną, laiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.