„Lietuvos rytas“ skelbia pokalbių, kuriais trys advokatai esą šantažavo STT vadovą Žydrūną Bartkų, ištraukas

Kovotojai su korupcija, bandę tvarkyti turistus laivu plukdančios nedidelės bendrovės reikalus, dabar suka galvą, kaip išplaukti patiems. Jų telefonų žinutės apie vizitus pas teisėjus ir skambučius į ministeriją atsidūrė ant prokurorų stalo.

Vienam įtariamųjų galbūt per klaidą persiųsti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų susirašinėjimai išdavė, kad šios niekam nepavaldžios institucijos pareigūnai drąsiai varstė teismų duris ir nuolat ieškojo ryšių ministerijose.<br>Lrytas.lt montažas
Vienam įtariamųjų galbūt per klaidą persiųsti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų susirašinėjimai išdavė, kad šios niekam nepavaldžios institucijos pareigūnai drąsiai varstė teismų duris ir nuolat ieškojo ryšių ministerijose.<br>Lrytas.lt montažas
Eglė Radišauskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eglė Radišauskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kaltinimais dėl prekybos poveikiu besišvaisčiusiai STT dabar pačiai gali tekti pasiaiškinti dėl šio nusikaltimo.<br>T.Bauro nuotr.
Kaltinimais dėl prekybos poveikiu besišvaisčiusiai STT dabar pačiai gali tekti pasiaiškinti dėl šio nusikaltimo.<br>T.Bauro nuotr.
Antikorupcinės STT piliulės.<br>V.Skaraičio nuotr.
Antikorupcinės STT piliulės.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žydrūnas Bartkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žydrūnas Bartkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
STT būstinė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
STT būstinė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kaltinimais dėl prekybos poveikiu besišvaisčiusiai STT dabar pačiai gali tekti pasiaiškinti dėl šio nusikaltimo.
Kaltinimais dėl prekybos poveikiu besišvaisčiusiai STT dabar pačiai gali tekti pasiaiškinti dėl šio nusikaltimo.
Advokatas G.Danėlius kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimo STT pareigūno piktnaudžiavimo tarnyba, prekybos poveikiu ir galimo poveikio teisėjui.<br>T.Bauro nuotr.
Advokatas G.Danėlius kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimo STT pareigūno piktnaudžiavimo tarnyba, prekybos poveikiu ir galimo poveikio teisėjui.<br>T.Bauro nuotr.
Vienam įtariamųjų galbūt per klaidą telefonu persiųsti STT pareigūnų susirašinėjimai virto didžiuliu skandalu.
Vienam įtariamųjų galbūt per klaidą telefonu persiųsti STT pareigūnų susirašinėjimai virto didžiuliu skandalu.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

May 5, 2020, 2:15 PM, atnaujinta May 5, 2020, 5:43 PM

Vienam įtariamųjų galbūt per klaidą persiųsti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų susirašinėjimai išdavė, kad šios niekam nepavaldžios institucijos pareigūnai drąsiai varstė teismų duris ir nuolat ieškojo ryšių ministerijose.

Ar su korupcija turintys kovoti pareigūnai nedarė to paties, už ką kitiems būtų iš karto pareiškę įtarimus?

Už pranešimą apie įtarimų keliančią STT pareigūno veiklą dvi paras areštinėje praleidęs advokatas Giedrius Danėlius kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimo STT pareigūno piktnaudžiavimo tarnyba, prekybos poveikiu ir galimo poveikio teisėjui.

„Lietuvos rytas“ skelbia pokalbių, kuriais trys advokatai esą šantažavo STT vadovą Žydrūną Bartkų, ištraukas.

Užėjo į teisėjo kabinetą?

Į Nacionalinio kraujo centro byloje įtariamo verslininko Antano Petrošiaus telefoną programėle „Viber“ galimai netyčia persiųstos STT pareigūno Renato Martišiaus žinutės atskleidė, kad dėl šio verslininko suėmimo pareigūnai buvo užėję pas teisėją, o apie jam paskirtą sankciją skubėjo pranešti byla suinteresuotiems latviams.

2018 m. balandžio 6 dieną, kai Nacionalinio kraujo centro byloje buvo suimta tuometė centro vadovė Joana Bikulčienė, STT Vilniaus valdybos viršininko pavaduotojas Robertas Žilinskas R.Martišiui pranešė: „Joanai suėmimą spręs Suchankienė Miglė!!!! Buvusi prokurorė.“

„Įdomu, kodėl ne šitas, kur pirma, spręs“, – toliau svarstė pareigūnas.

R.Martišius jam atsakė, esą viskas yra gerai: „Viskas OK. Su teisėju kalbėjau.“

„Dabar kalbėjai?“ – pasitikslino R.Žilinskas. „Taip“, – parašė R.Martišius. „Ką tu ten darai!!!???“ – nustebęs atsakė kolega.

Žinią pranešė latviams

Kokie laisvės apribojimai skirti Nacionalinio kraujo centro bylos įtariamiesiems, tą pačią dieną domėjosi ir Latvijos pareigūnai.

Jie taip pat buvo įsitraukę į šį tyrimą, nes įtarta, kad J.Bikulčienė su bendrininkais siekė užvaldyti ir monopolizuoti kraujo plazmos surinkimą Lietuvoje, taip pat kraujo preparatų tiekimą Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigoms nustumiant į šoną užsienio konkurentus.

„Kaip jums viskas išėjo?“ – R.Martišiaus klausė kolegos iš Latvijos. „A.P. (bendrovės „Solis Tribus“ akcininkui A.Petrošiui. – Red.) sankcija dviem mėnesiams, J.B. (J.Bikulčienė. – Red.) dar teisme.“

Praėjus dviem savaitėms po A.Petrošiaus suėmimo, balandžio 19-ąją, R.Žilinskas kolegai nurodė: „Petruchai (galimai A.Petrošiui. – Red.) liko 2 savaitės.“

Trūko įrodymų apie kyšius

Dėl šios bylos Lietuvos STT pareigūnai su kolegomis Latvijoje susirašinėjo 2018 metų sausio–birželio mėnesiais.

Vienoje žinučių nurodyta, kad A.P. (galimai A.Petrošius. – Red.) persivedė į savo bendrovės sąskaitą 600 tūkst. eurų. Nurodyta, kad ši bendrovė – Kipre registruota „Holding Agnis Plasma“.

Iš pokalbių aiškėja, kad įtariamieji kraujo plazmos byloje buvo sekami ir Lietuvoje, ir Latvijoje.

Pareigūnai žinojo visų jų automobilių markę ir numerius, žinojo, kur ir kada jie planuoja susitikti.

Tačiau surinkti pakankamai įrodymų nebuvo lengva.

„Kovo 19 d. mes pradėsime tyrimą ir kovo pabaigoje jis jau turėtų būti realizuotas. Latvijos epizode mums trūksta liudijimų apie sumą arba kitos formos kyšį“, – kolegai rašė R.Martišius ir prašė pateikti trijų byloje minimų asmenų pokalbį latvių kalba, įrašytą restorane „La Crepe“.

Ieškojo ryšių Latvijoje

Pareigūnai ieškojo įtariamųjų, tarp jų ir A.Petrošiaus, ryšių Latvijos valdžios institucijose.

Jų žiniomis, su šia byla susiję asmenys galėjo palaikyti ryšius su Latvijos sveikatos apsaugos ministerijos Išteklių valdymo departamento direktoriumi Ariu Kasparanu.

Pareigūnų žiniomis, jis galėjo būti atsakingas už kraujo centrų veiklą. „Mes atsargiai dirbame su ministerija, nes jis apie viską gerai informuotas“, – pranešė Latvijos pareigūnas.

Latviai taip pat rinko informaciją apie šioje byloje įtariamą verslininką A.Petrošių. „Gal žinai, su kuo A.P. dar bendrauja Latvijoje?“ – kolegos klausė R.Martišiaus.

„Rytoj parašysiu apie jo ryšius. Vakar ir šiandien jis bendravo su bankininku Oskaru – atliko 13 mln. eurų transakciją iš Kipro“, – atsakė lietuvis ir kitą dieną jiems nurodė Latvijos bankininko kontaktinius duomenis.

Klausėsi pokalbių kavinėse

Iš STT pareigūnų susirašinėjimo aiškėja, kad A.Petrošius ir jo pažįstami buvo sekami ir įvairiose Vilniaus kavinėse.

Viename pokalbių STT pareigūnas skundėsi, kad kavinėje įrašytas pokalbis gali būti prastos kokybės: „Toloka ir triukšmo daug. Kalba telefonu, sako už 10 minučių bus mašinoje, bet nepanašu.“

Pareigūnas bandė išgirsti ir ką sekamas verslininkas kalba telefonu.

„Ar girdi, apie ką?“ – kavinėje sėdinčio seklio pasiteiravo kitas pareigūnas.

„Jis jau skambina Kedrionui, siūlo Latviją. Kažkiek girdėjosi, apie plazmą kalbėjo, sakė, gal nereikia jam licencijos, nes jie turės. Kas tie jie, nežinau“, – papasakojo jis ir pridūrė, kad kalbėdamas telefonu Antanas buvo nuėjęs nuo stalo.

Rūpinosi viena bendrove

Dėl programėlėje užfiksuotų dviejų STT pareigūnų pokalbių ir jų bendravimo su socialinės apsaugos ir darbo viceministre prokurorų prašoma išsiaiškinti, ar tai nėra prekyba poveikiu.

Žinutės ir pokalbiai atskleidžia, kad STT agentas R.Martišius šios tarnybos Vilniaus valdybos viršininko pavaduotojo R.Žilinsko prašymu padėjo išspręsti bendrovės „Barta“ problemas.

Bendrovė, kuri užsiima pramogine laivyba Vilniuje Nerimi, o Trakuose Galvės ežeru plukdo turistus, buvo susidūrusi su problemomis dėl imigrantų įdarbinimo.

Kreipėsi į viceministrę

Šioms problemoms išspręsti prireikė socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Eglės Radišauskienės pagalbos.

2018 m. gegužės 28 dieną R.Žilinskas parašė R.Martišiui, jog „būtų faina, jei pavyktų pagelbėti žmogeliui“, ir nurodė, kad reikėtų kreiptis į Užimtumo tarnybos Klientų aptarnavimo skyriaus direktoriaus pavaduotoją Bronislavą Katinienę.

R.Martišius atsakė, kad susisieks su socialinės apsaugos ir darbo viceministre E.Radišauskiene, ir kitą dieną papildomai pasidomėjo, kokius tiksliai dokumentus pateikė pokalbyje nenurodytas asmuo ir kiek laiko jis pavėlavo.

R.Žilinskas paaiškino, kad, jo supratimu, tai buvęs prašymas, kurį pateikti pavėluota keletą dienų.

„Pavyks kas nors?“ – klausė jis kolegos. R.Martišius atsakė, kad jie dar nebuvo susitikę.

O tą pačią dieną kiek vėliau jis nurodė, kad paprašė „skubiai susitikti“ ir susitikimas įvyks 12 val. Su kuo jis planavo susitikti, žinutėse nenurodoma.

Vėlavo pratęsti leidimus

R.Žilinskas kolegai paaiškino padėtį: „Ten dirba užsieniečiai. Siekiant pratęsti toliau, reikia iki termino galo kreiptis prieš du mėnesius.

Dabar žmogelis parašė prašymą netaikyti tokio termino, nes pavėlavo mėnesį, jie gali dar dirbti iki birželio 27 d.“

„Žmogelis juodai parinasi (nervinasi. – Red.)“, – rašė pareigūnas ir prašė netaikyti dviejų mėnesių termino.

Tokį prašymą gavęs R.Martišius atsakė trumpai: „OK.“

Gegužės 29 dieną R.Martišius susitiko su E.Radišauskiene, o po pokalbio su ja informavo R.Žilinską: „Viskas, manau, bus OK. Ryt nuvažiuos, sutvarkys. Kuruoja asmeniškai.“

Dirbo keturi užsieniečiai

Po kelių valandų viceministrė R.Martišiui parašė, jog „su „Barta“ nėra paprasta, – pasirodo, terminą jie tikrai praleido ir dar turėjo vieną atleidimą – ko negalima daryti, plius migracija (Migracijos departamentas. – Red.) gali turėti jiems nemažai pastabų: paprašiau raštu info, ryt pasakysiu“.

R.Martišius apie tai informavo R.Žilinską ir pridūrė: „Kas įmanoma, tas bus.“

Kitą dieną E.Radišauskienė R.Martišiui pranešė, kad keturių bendrovėje „Barta“ įdarbintų užsieniečių leidimai dirbti ir vizos galioja dar mėnesį – iki birželio 29 dienos.

Ji pasiūlė bendrovės vadovui kreiptis dėl naujo leidimo.

„Jei šiandien priduos, tai parašyk man“, – pridūrė viceministrė. „Darkart ačiū. Skolingas. Šiandien nuvažiuos“, – atsakė R.Martišius ir gerą žinią iš karto pranešė R.Žilinskui.

Vadino kvailiu, bet padėjo

Tačiau, atrodo, problema nebuvo iki galo išspręsta.

Po poros valandų R.Martišius parašė E.Radišauskienei, kad žmogutis klausia, ką jam daryti.

Viceministrė pasiūlė duoti savo telefono numerį arba net palydėti klientą į Užimtumo tarnybą: „Tai jeigu pirmadienį bus Inga, galėsim kartu nuvykti su tuo žmogum.“

Birželio 4-ąją R.Martišius pasidomėjo: „Kaip mūsų draugui valtininkui DB (Darbo biržoje, dabar – Užimtumo tarnyba. – Red.) sekėsi? Jis man nekelia – gal DB jį supakavo?“

„Nesupakavo“, – atsakė viceministrė.

Ji paaiškino, kad iškilo problemų su migracija: „Ten situacija, kurioj iš tiesų valtininkas prisiirklavo ne taip, bet kadangi kabina migracija, galime pasiūlyti tik teisėtą būdą kreipiantis dėl naujo leidimo. Dar galim rasti žmogų iš DB.“

R.Martišius paklausė, galbūt jis galėtų pats nueiti pas Užimtumo tarnybos vadovę Ingą Balnanosienę ir viską išsiaiškinti, „nes verks ant kalnieriaus.

Šiaip jis tūpas kaip kelmas ir nieko nesuprato. Sakė ji pasiuntė na... ir sakė ateiti 06.29“.

„Nu tikrai, kad tūpas“, – patvirtino viceministrė ir pažadėjo pati paskambinti I.Balnanosienei. „Viskas, pakalbėjau su Inga Balnanosiene, ji pasuks jam“, – netrukus informavo E.Radišauskienė.

Pasitelkė pravardes

Susirašinėdama su STT pareigūnu E.Radiškauskienė, be kita ko, užsiminė: „Snd (šiandien. – Red.) turėjau įdomų pokalbį su froilen (ponia. – Red.).“ „Įdomūs pokalbiai, labai įdomu, gal kas konkretaus jai ant širdelės guli?“ – pasiteiravo R.Martišius. „Ant širdelės guli Darbo birža. Aš buvau su ja LRV“, – atsakė viceministrė.

„Bet po visų pokalbių turėjau pokalbį ir su Funtiku“, – toliau apie įdomius susitikimus pasakojo viceministrė. „Nerijus? O jis už ką serga?“ – pasidomėjo R.Martišius. „Na, 100 procentų ne už froilen“, – atsakė viceministrė. „O jis mato jos ligos simptomus ir nutuokia apie komplikacijas?“ – pasvarstė pareigūnas, bet diskusija tuo ir baigėsi.

Apie E.Radišauskienės paminėtą asmenį R.Martišius užsiminė dar vienoje žinutėje: „Tiesa – funtikas yra prietranka ir jo burna neproporcingai didesnė už smegenis.“

Siūlė pasidomėti terminalu

R.Martišiaus žinutės išduoda, kad STT pareigūnas palaikė draugiškus ryšius su kai kuriais verslininkais, netgi su jo taikiklyje atsidūrusiu bendrovės „Solis Tribus“ akcininku A.Petrošiumi, kuriam ir persiuntė savo susirašinėjimus.

Pareigūno telefono adresų knygoje verslininkas galimai vadinamas Petruxa.

Verslininkas STT pareigūnui pasiūlė pasidomėti Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo istorija: „Jei nori rimtą karjeros šuolį padaryti ir rimtai pažiūrėti į valstybės interesų pažeidimus, jei tau vadovybė leis kapstytis tokioje subtilioje temoje, pažiūrėk į visą istoriją įdėmiai, susijusią su SGD terminalu ir jo nuoma.

Ant to sandėrio kažkas labai gerai uždirbo ir toliau uždirbinėja.“

R.Martišius jam atsakė: „Sveikas. Sakoma, kad blogas kareivis, jei nenori tapti generolu.

Aš patikinu, kad vadovybės (plačiąja prasme) palaikymas kapstytis sudėtingose temose yra.

Taip pat yra kažkokios galimybės ir ryžtas. Sakyčiau, svarbiau ne šuns dydis, o kovinis nusiteikimas. Tema įdomi.

Tačiau paviršutinė publicistinio pobūdžio informacija yra plačiai prieinama ir įvairių tarnybų analitikų buvo apdorojama ir vertinama. Kitas klausimas, ar pakankamai objektyviai...

Jei informacijos turinys bus gilus ir konkretus, bus aiškios personalijos, motyvai, veiksmai ir kėslai, užtikrinu atskirti nuomonę ir informaciją – informacijos šaltiniai man nėra svarbūs. Svarbu informacijos gavimo forma, apimtis, gylis ir tikrumas.“

Gyrėsi savo galimybėmis

Verslininkas STT pareigūnui iš karto pažėrė ir jo nuomonę pagrindžiančių skaičių ir vylėsi šia tema su juo dar padiskutuoti.

„Stiprioji mūsų pusė yra gebėjimas rinkti informaciją, kuri kitiems nėra prieinama, galimybė kontroliuoti asmenis, taip pat ir jų ryšius jiems to nenutuokiant, patekti ten ir gauti tai, kas atrodo neįmanoma, ir, svarbiausia, būti per žingsnį priekyje“, – STT galimybėmis gyrėsi R.Martišius.

A.Petrošius netiesiogiai užsiminė, jog valstybei nuostolingas sandėris galėjo gauti palaiminimą iš Prezidentūros: „Kadangi viskas buvo daroma skubiai ir, kiek man matosi iš šalies, nelabai skaidriai, prisidengiant, kad tai strateginis ginklas prieš gazpromą, ir reikia bet kokia kaina tai padaryti, ir buvo pilnas card blanche (balta korta. – Red.) iš Daukanto aikštės, tai jis ir buvo greitai padarytas“.

Pareigūnas atsakė: „Nusikaltimo be pėdsakų nebūna. Reikia tik žinoti, kur ieškoti. Dabartiniu laikotarpiu nesvarbu, kas davė card blanche. Amžinų draugų nebūna, kaip ir amžinų priešų. Sentimentai dabar niekam neįdomūs. Kaip jau sakiau – turint išeitinius duomenis, galima pradėti žaidimą.“

Seklys jautėsi įsipareigojęs

R.Martišius bendravo ir su verslininku Arūnu Cicėnu, kuris kartu su buvusia prokurore Rita Aliukoniene buvo nuteistas už bandymą papirkti Darbo partijos bylą nagrinėjusį Aukščiausiojo teismo teisėją.

„Šiandien nesigavo, jausiuos morališkai įsipareigojęs.

Naktį dirbu – tai apie piet pabudęs išeisiu į ryšį“, – nežinia, apie kokias paslaugas A.Cicėnui rašė R.Martišius.

„Kai mano draugas, tavo kolega dirbdavo naktį, tai jis eidavo pas panas, kol jų vyrai nesupjaustė jo mašinos padangų. Šiaip viskas gerai, jokių įsipareigojimų“, – juokavo verslininkas.

Kitą dieną pareigūno jis pasiteiravo: „Labas. Gal kas padangas supjaustė?“ „Labas, be miego, bet padangos OK. Ar tiktų rytojus?“ – susitikimą su verslininku planavo pareigūnas.

A.Cicėnas atsakė išvykstantis į Paryžių, todėl vyrai susitarė po kelių dienų susitikti Žemės ūkio ministerijos aikštelėje.

Aptarė garsias bylas

Susitikimo dieną A.Cicėnas iš STT pareigūno žinute gavo nuotrauką, ir kalba pasisuko apie politinės korupcijos byloje teisiamus buvusį politiką Eligijų Masiulį ir verslininką Raimondą Kurlianskį.

„Pacanai sprendžia ir valdo“, – rusų kalba parašė pareigūnas.

„Eligijus ko tai sukūdęs, o Kurlianskis pastorėjęs? Kaip du gėjai atrodo“, – pastebėjo A.Cicėnas ir prakalbo apie kitus STT tyrimus.

„Na klausykit, jūs greitai visus mano draugus pasodinsit.“ „Perduot linkėjimus?“ – paklausė STT pareigūnas, o A.Cicėnas prisiminė dar vieną bylą: „Vargšas daktaras, žinok, geresnio pilvo chirurgo nėra, todėl patariu nesirgti.“

Tyrimus aptaręs A.Cicėnas pareigūnui priminė: „Ryt sukaktuvės, kur švenčiam?“ Kieno sukaktuves jie ruošėsi minėti, neįvardinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.