Seimo komitetas – už 200 eurų išmoką visiems remtiniems žmonėms

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas pritarė Vyriausybės siūlymui išmokėti vienkartines 200 eurų išmokas pensininkams, kitų socialinių pašalpų gavėjams bei ieškantiems darbo žmonėms, nepriklausomai nuo jų pajamų.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas pritarė Vyriausybės siūlymui išmokėti vienkartines 200 eurų išmokas pensininkams, kitų socialinių pašalpų gavėjams bei ieškantiems darbo žmonėms, nepriklausomai nuo jų pajamų.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas pritarė Vyriausybės siūlymui išmokėti vienkartines 200 eurų išmokas pensininkams, kitų socialinių pašalpų gavėjams bei ieškantiems darbo žmonėms, nepriklausomai nuo jų pajamų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2020, 2:52 PM

Komitetas trečiadienį nepritarė Seimo narių siūlymui išmoką padidinti ir diferencijuoti bei ankstinti lėšų išmokėjimą.

Seimo komitetas pritarė tik socialdemokrato Algirdo Syso pataisai, kad vienkartinę išmoką gautų tik Lietuvoje gyvenantys šalies piliečiai.

Tačiau Vienkartinės išmokos socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams įstatymo projektas numato, kad šias išmokas gaus visi Lietuvos piliečiai.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė informavo, kad kitose šalyse gyvena iki 10 tūkst. Lietuvos piliečių, kurie pretenduotų į tokias išmokas.

„Negalime pažeidinėti jų teisių, nes kitas išmokas jie gauna. Jie gali bet kada sugrįžti“, – komitete sakė ji.

Numatyta, kad vienkartinės išmokos būtų mokamos visiems gyventojams, kurie įvairias pensijas ar kitas išmokas gautų Lietuvoje, bet neakcentuojama tokio asmens gyvenamoji vieta.

Vienkartinę 200 eurų išmoką, kurią žadama išmokėti rugpjūtį, socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pavadino trylikta pensija. Ministras antradienį sakė, kad išmokos mažins skurdą ir paskatins vartojimą.

Jei Seimas priims įstatymą, išmoką gaus 910 tūkst. tūkst. gyventojų: senatvės pensininkai, netekto darbingumo, našlių, našlaičių, maitintojo netekimo, ištarnauto laiko, socialinės ir dar kelių šalpos pensijų, taip pat kompensacijų už ypatingas darbo sąlygas gavėjai.

Kelių socialinių išmokų gavėjai galės gauti tik vieną subsidiją, ji nebus paveldima. Jokių prašymų ją gauti nereikės rašyti, o išmoka neturės įtakos skaičiuojant kitas žmogaus gaunamas socialines išmokas.

Vienkartines išmokas Vyriausybė siūlo išmokėti nuo rugpjūčio: pirmiausia pinigus gautų pensijų ir socialinių išmokų gavėjai, kuriems jos būtų paskirtos iki birželio, o jeigu vėliau, 200 eurų jie gautų su pirma išmoka.

Seimo opozicija siūlo pinigus išmokėti per keturis mėnesius nuo birželio. Opozicijos politikai pasirinktą išmokėjimo terminą sieja su spalio mėnesio rinkimais.

Iš viso tokia išmokai numatyta 182 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.