Seimas svarstys galimybę karjeros valstybės tarnautojams pratęsti darbą ir sukakus 65 metus

Seimas nutarė pradėti svarstyti Seimo nario Petro Čimbaro antradienį pateiktą Seimui Valstybės tarnybos įstatymo pataisą, numatančią galimybę pratęsti valstybės tarnybą įstaigos vadovui ar karjeros valstybės tarnautojui, kuriems sukako 65 metai.

Petras Čimbaras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Petras Čimbaras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Petras Čimbaras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Petras Čimbaras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Petras Čimbaras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Petras Čimbaras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jadvyga Bieliavska, ELTA

May 12, 2020, 11:58 PM, atnaujinta May 13, 2020, 6:37 AM

Pasak jo, jų tarnybos laikas galėtų būti pratęsiamas iki vienerių metų, ir bendras pratęstas tarnybos laikas negalėtų viršyti penkerių metų.

Už projektą po pateikimo balsavo 63 Seimo nariai, prieš buvo 1, susilaikė 14 parlamentarų.

Jį Seimas plenariniame posėdyje ketina svarstyti birželio 30 d.

„Priėmus pataisą būtų panaikinta diskriminacinė Valstybės tarnybos įstatymo nuostata, draudžianti karjeros valstybės tarnautojui toliau dirbti, jam sukakus 65 metus.

Būtų atkurta galimybė pasinaudoti vyresnio amžiaus, aktyvių ir labai kvalifikuotų, vykdančių labai sudėtingas ir atsakingas funkcijas karjeros valstybės tarnautojų ar įstaigos vadovų žiniomis ir gebėjimais“, – sako Seimo narys P.Čimbaras.

Šiuo metu nuo 2019 m. įsigaliojusiame Valstybės tarnybos įstatyme nustatyta, kad kai valstybės tarnautojui sukanka 65 metai, jis iš karto be jokių išeitinių išmokų ar kompensacijų yra atleidžiamas iš valstybės tarnybos.

„Nors yra galimybė su įstaigos vadovu ar karjeros valstybės tarnautoju, kuriems sukako 65 metai ir kurie pagal Valstybės tarnybos įstatymą atleidžiami iš pareigų, Vyriausybės nustatyta tvarka sudaryti terminuotą darbo sutartį dėl mentorystės (įgytos patirties perdavimo) ne ilgesniam kaip 2 metų laikotarpiui, tokios sutartys yra sudaromos labai retai.

Be to, šios Valstybės tarnybos įstatymo nuostatos taikymo praktika parodė, kad kyla įvairių klausimų, problemų, neaiškumų ją taikant.

Neaišku, ką mentorius turi dirbti ir kokie yra jo įgaliojimai.

Taip pat mentoriumi iš valstybės tarnybos suėjus 65 metams atleistas asmuo gali dirbti tik pagal darbo sutartį.

Tokiu būdu jam nebeskaičiuojamas valstybės tarnybos stažas, nebemokamas priedas už valstybei ištarnautus metus“, – sako P.Čimbaras.

Jo nuomone, esant įtemptai demografinei situacijai, mažėjant gyventojų skaičiui, naudinga ir būtina suteikti teisę vyresniems, bet aukštos kvalifikacijos karjeros valstybės tarnautojams pratęsti valstybės tarnybą ir leisti dirbti, jeigu jie pageidauja, ir ilgiau, negu 65 m., bet ne ilgiau negu iki 70 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.