Po didelio masto operacijos prokuratūra prašo suimti korupcija įtrariamus prokurorus, advokatą ir FNTT pareigūną

Prokuratūra paprašė teismo suimti korupcija įtariamus prokurorus Nerijų Marcinkevičių ir Donatą Puziną, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūną Nerijų Valatką bei advokatą Šarūną Mickevičių.

Fntt finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba<br>R.Jurgaičio nuotr.
Fntt finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba<br>R.Jurgaičio nuotr.
Trys prokurorai, FNTT pareigūnas, advokatas ir keli privatūs fiziniai asmeniai – iš viso 11 žmonių sulaikyta trečiadienį per stambią teisėsaugos antikorupcinę operaciją.<br>V.Balkūno nuotr.
Trys prokurorai, FNTT pareigūnas, advokatas ir keli privatūs fiziniai asmeniai – iš viso 11 žmonių sulaikyta trečiadienį per stambią teisėsaugos antikorupcinę operaciją.<br>V.Balkūno nuotr.
Trys prokurorai, FNTT pareigūnas, advokatas ir keli privatūs fiziniai asmeniai – iš viso 11 žmonių sulaikyta trečiadienį per stambią teisėsaugos antikorupcinę operaciją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trys prokurorai, FNTT pareigūnas, advokatas ir keli privatūs fiziniai asmeniai – iš viso 11 žmonių sulaikyta trečiadienį per stambią teisėsaugos antikorupcinę operaciją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trys prokurorai, FNTT pareigūnas, advokatas ir keli privatūs fiziniai asmeniai – iš viso 11 žmonių sulaikyta trečiadienį per stambią teisėsaugos antikorupcinę operaciją.<br>T.Bauro nuotr.
Trys prokurorai, FNTT pareigūnas, advokatas ir keli privatūs fiziniai asmeniai – iš viso 11 žmonių sulaikyta trečiadienį per stambią teisėsaugos antikorupcinę operaciją.<br>T.Bauro nuotr.
 Ugnius Vyčinas.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Ugnius Vyčinas.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Nerijus Marcinkevičius. <br> A.Barzdžiaus nuotr.
Nerijus Marcinkevičius. <br> A.Barzdžiaus nuotr.
Fntt finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba<br>T.Bauro nuotr.
Fntt finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 13, 2020, 9:26 AM, atnaujinta May 14, 2020, 4:01 PM

Kaip trečiadienį pranešė prokuratūra, teismo posėdžiai dėl kardomųjų priemonių skyrimo numatomi ketvirtadienį.

Trims privatiems ikiteisminiame tyrime figūruojantiems asmenims paskirtos su laisvės apribojimu nesusijusios kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir dokumentų paėmimas.

Kiti aštuoni įtariamieji lieka sulaikyti. Kitų asmenų atžvilgiu sprendimai dėl taikytinos kardomosios priemonės kol kas nėra priimti.

Teisėsauga anksčiau trečiadienį pranešė atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu, papirkimo, piktnaudžiavimo ir kyšininkavimo.

Tyrimas pradėtas gavus duomenų apie tai, kad Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorai N. Marcinkevičius ir Ugnius Vyčinas, Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamo persekiojimo skyriaus prokuroras D. Puzinas bei FNTT Vilniaus apygardos valdybos Nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus vyriausiasis tyrėjas N. Valatka, veikdami nepriklausomai vienas nuo kito, neformaliai susitikinėja su Kaune praktikuojančiu advokatu Š. Mickevičiumi ir aptaria jų žinioje esančių finansinių – ūkinių ikiteisminių tyrimų eigą, neviešintinus duomenis bei galimybes priimti proceso sprendimus, kuriais suinteresuoti šio advokato neoficialiai atstovaujami privatūs asmenys.

Galimai tokiu būdu tam tikrais atvejais buvo siekiama materialinės ar kitokios naudos.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis sakė, jog „tokie veiksmai galėjo būti atlikti ypatingai didelę reikšmę turinčiose bylose dėl turto iššvaistymo Ūkio banke, Kreditų unijos bylose“.

Ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos prekybos poveikiu, papirkimo, piktnaudžiavimo ir kyšininkavimo atlieka Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų departamentas ir Specialiųjų tyrimų tarnyba. 

Sulaukė 11 asmenų

Trys prokurorai, FNTT pareigūnas, advokatas ir keli privatūs fiziniai asmeniai – iš viso 11 žmonių sulaikyta trečiadienį per stambią teisėsaugos antikorupcinę operaciją, pranešė Generalinė prokuratūra. Pasak generalinio prokuroro Evaldo Pašilio, po šios operacijos bus peržiūrimos finansinių nusikaltimų bylos, kuriose priimti kaltinamiesiems palankūs sprendimai.

„Atliekant ikiteisminį tyrimą dėl įvairių korupcinių nusikalstamų veikų šiandien ryte buvo sulaikyta iš viso vienuolika asmenų, tarp jų – Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorai Nerijus Marcinkevičius ir Ugnius Vyčinas, Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamo persekiojimo skyriaus prokuroras Donatas Puzinas, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos Vilniaus apygardos valdybos Nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus vyriausiasis tyrėjas Nerijus Valatka, Kaune praktikuojantis advokatas Šarūnas Mickevičius bei dar šeši privatūs asmenys“, – buvo rašoma prokuratūros pranešime.

Praėjus kelioms valandoms po šios operacijos generalinis prokuroras Evaldas Pašilis sakė, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus duomenų, jog prokurorai ir FNTT pareigūnas susitikinėja su Kaune praktikuojančiu advokatu ir aptarinėja jų žinioje esančias bylas, bylų eigą, neviešintinus duomenis, kurie gali būti naudingi tretiesiems privatiems asmenims.

„Įtariame, kad tokie veiksmai galėjo būti atlikti ypatingai didelę reikšmę turinčiose bylose. Tai turto iššvaistymo Ūkio banke, kreditų unijos bylose, kitose finansinių nusikaltimų tyrimų bylose“, – sakė generalinis prokuroras.

Prokurorai trečiadienį iš pat ryto buvo nušalinti nuo pareigų. Pasak generalinio prokuroro, greičiausiai bus peržiūrimos ir šių prokuroro tirtos bylos, kurios buvo nutrauktos ar sustabdytos, kuriose įtariamieji galėjo būti atleisti nuo atsakomybės. Tačiau tikslaus skaičiaus šių bylų jis neįvardino. 

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba žada inicijuoti advokato ir prokurorų korupcijos byloje minimo tarnybos pareigūno Nerijaus Valatkos nušalinimą, tačiau detaliau jokios informacijos apie bylos aplinkybes neteikia.

„Bus sprendžiamas klausimas dėl to pareigūno nušalinimo“, – BNS trečiadienį sakė tarnybos atstovas Aleksandras Zubriakovas.

Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Žydrūnas Bartkus sakė, kad tyrimas ilgą laiką buvo atliekamas ne viešai. Jis atliktas bendradarbiaujant ne tik su Generaline prokuratūra, bet ir su Finansinių nusikaltimų tarnyba.

„Kalbame apie finansines-ūkines bylas.  Korupciniai veiksmai reiškėsi dėl įvairių tyrimo procesinių veiksmų. Kalbame apie siekius vilkinti ikiteisminius tyrimus, kalbame apie tikslus nutraukti ikiteisminius tyrimus, kalbame apie neteisėtai derinamas įtariamųjų parodymų pozicijas ikiteisminiuose tyrimuose ir kalbama apie bausmių mažinimą, prašant, kad prokuroras kreipdamasis į teismą prašytų mažesnės bausmės. Įvairovė yra didelė“, – sakė Ž.Bartkus.

Trečiadienį nuo pat ankstaus ryto vyko plataus masto operacija, kurioje dalyvavo apie 50 STT pareigūnų, buvo atlikta apie 30 kratų ir, kaip jau minėta, sulaikyta 11 įtariamųjų.

„Kalbant apie bylos apimtį, turiu paminėti, kad byloje tiriama ne mažiau kaip 30 nusikalstamų veikų“, – sakė STT direktorius.

Sulaikytų prokurorų specializacija buvo būtent finansinių nusikaltimų tyrimas. Su Kaune praktikuojančiu advokatu jie buvo susitikę ne vieną kartą. Paties advokato vaidmenį šioje byloje generalinis prokuroras įvardino kaip tarpininko. Jis neatmetė prielaidos, kad taip buvo siekiama ir turtinio intereso. Tačiau prokuratūros vadovas nenorėjo atskleisti konkrečių sumų, kadangi tai galėjo būti ne tik materialinis atsiskaitymas.

„Aptarinėjant tuos duomenimis galėjo būti siekiama palankių sprendimų privatiems asmenims tarpininkaujant advokatui“, – sakė E.Pašilis.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl prekybos poveikiu, papirkimo, piktnaudžiavimo ir kyšininkavimo. Jis atliekamas Specialiųjų tyrimų tarnyboje, o jį kontroliuoja Generalinė prokuratūra.

„Jei yra inkriminuoti tam tikri nusikaltimai ir straipsniai, perspektyvoje jie gali kisti. Gali būti atsisakyta tam tikrų, straipsnių, gali atsirasti nauji įtarimai. Tai yra normali tyrimo eiga ir procesas“, – sakė generalinis prokuroras.

E.Pašilis taip pat informavo,kad nuo 2016 m. iki 2019 m. devyni prokurorai buvo atleisti iš tarnybos už pareigūno vardo pažeminimą. Dar keturi prokurorai buvo pažeminti pareigose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.